Irak'taki Suriyeli Sığınmacıların Buruk Bayramı - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Suriyeli Sığınmacıların Buruk Bayramı

Irak\'taki Suriyeli Sığınmacıların Buruk Bayramı

Ülkelerindeki iç çatışmalar nedeniyle evlerini terk ederek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sığınan Suriyeli sığınmacılar, bir bayrama daha buruk girdi Erbil, Duhok ve Süleymaniye'deki kamplarda kalan Suriyelilerin, en büyük dileği bir sonraki bayramı vatanlarında geçirmek.

28.07.2014 15:53

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) kamplarda hayat mücadelesi veren Suriyeli sığınmacılar, bir bayrama daha buruk girdi.

IKBY'nin Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentlerindeki kamplarda kalan Suriyeli sığınmacılar için hayat her geçen gün zorlaşıyor. Bir taraftan 50 dereceyi bulan sıcaklık diğer taraftan imkansızlıklar ve vatan hasreti sığınmacıları canlarından bezdiriyor.

IKBY'deki Suriyeli sığınmacılar, ikinci defa Ramazan Bayramı'nı evlerinden ve ülkelerinden uzakta geçirmenin hüznünü yaşıyor. Süleymaniye'deki Barika, Duhok'taki Domiz ve Erbil çevresindeki Kevirgosik, Dareşekran ile Kuştepe kamplarında kalanlar, ülkelerine dönmeyi dört gözle bekliyor. Ancak bu onların en büyük arzusu olsa da şimdilik devam eden şiddet nedeniyle bunun çok zor olduğunun bilincindeler.

Süleymaniye'deki kampta kalan Lokman Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatanlarından uzakta ikinci bayramı geçirdiklerini belirterek, "Ülkemde eş, dost ve akrabalarla birlikte kutladığımız bayramları çok özledim" dedi.

Hasan, Suriye'deki iç savaşın sonlandırılması ve durumun biraz iyileşmesi halinde hemen çocuklarını alıp ülkesine dönmeyi planladığını söyledi.

Yaklaşık bir yıldır Barika kampında yaşadığını vurgulayan Muhammet Şevki de hayatında ilk defa ailesinden ve dostlarından uzak, gurbette bir Ramazan Bayramı geçirdiğini söyledi. Şevki, "Gurbetteki bayramın tadı olmuyor. Suriye'deki savaş, yüzbinlerce insanın ölümüne, milyonların mağdur olmasına yol açtı. Artık yeter" diye konuştu.

Kamp sakinlerinin tamamı dertli. Herkesin farklı farklı problemleri var. Özellikle de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün öncülüğündeki silahlı grupların ülke geneline yaydığı şiddet, bu günlerde Suriyeli sığınmacıların belini bükmüş durumda. Daha önce ülke içinden ve dışından yapılan insani yardımlar, kamplardaki Suriyeli sığınmacılar dağıtılırken şimdilerde öncelik Iraklı göçmenlere verildiğinden dolayı mağduriyetleri artmış bulunuyor.

Bu nedenle pek çok Suriyeli, vatanlarına geri dönmek istiyor. Kamp sakini Ferit Hasan sekiz çocuğuyla hüzünlü bir şekilde karşıladığı bayramın kendi hayatlarında bir değişikliğe yol açmadığını, hayat şartlarının her geçen gün ağırlaştığını kaydetti.

Hasan, Suriye'de akraba, komşu ve çocukluk arkadaşlarını geride bırakarak sığınmacı kamplarında yaşam mücadelesi veren insanların hiçbir şeyden tat almadığını ve mutlu olamadıklarını belirterek, "Geri dönmeyi çok istiyoruz. Fakat bunun şimdilik zor olduğunun bilincindeyim. Humus'taki evim varil bombasıyla yerle bir edildi. Şimdi gitmeye kalksak bile başımızı sokacak bir evimiz yok" dedi.

Kamp içerisindeki çocuklar ise hiç bir şeyden habersiz  ellerine aldıkları şeker torbaları ile çadır çadır dolaşarak yine şeker topladı. Çocuklardan bazıları  kampın güvenliğini sağlayan birimlerin tek başlarına kamp dışına çıkmalarına izin vermediğini belirterek, tekrar Suriye'deki sokaklarda dolaşıp şeker toplamayı özlediklerini aktardı.

İç savaş sebebiyle Temmuz 2013'te yaklaşık 250 bin Suriyeli, IKBY'ye sığınmıştı. Yaklaşık 30 bini geri dönerken IKBY yetkililerinin verdiği bilgilere göre 220 bin Suriyeli hali hazırda bölgedeki kamplarda yaşıyor. - Süleymaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Suriyeli Sığınmacıların Buruk Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement