Işid, Suriye Devriminin Sırtına Saplanan Bıçak" - Son Dakika
Güncel

Işid, Suriye Devriminin Sırtına Saplanan Bıçak"

Işid, Suriye Devriminin Sırtına Saplanan Bıçak"

Eş Şark gazetesi yazarı Hicavi, lider kadrosu büyük ölçüde tasfiye edilen El Kaide'ye yabancı istihbarat birimlerinin sızdığını, IŞİD'in Suriye'deki faaliyetlerinin de bu tespiti doğruladığını savundu.

12.01.2014 16:55

Katar'ın Eş-Şark gazetesi yazarlarından Semir el-Hicavi, lider kadrosu büyük ölçüde tasfiye edilen El-Kaide'nin merkezi bir iradeden yoksun hale geldiğini belirterek, bu durumun yabancı istihbarat örgütlerinin nüfuzuna imkan verdiğini, Suriye'de sivil katliamlarına imza atan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) grubunun faaliyetlerinin de bu tespiti doğruladığını belirtti.

Hicavi, gazetedeki makalesinde, IŞİD'in, Arap ve İslam dünyasına verdiği zararlara dikkat çekerek, El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'ye, "El-Kaide'ye son vererek" tarihi bir karar alma çağrısında bulundu.

Suriye'de rejime karşı savaşan Nusra Cephesi'nin El-Kaide'nin "legal temsilcisi" olduğunu, buna karşın Ebu Bekir Bağdadi liderliğindeki IŞİD'in, Zevahiri'nin birkaç ay önce örgütü lağvettiğini açıklamasına rağmen El-Kaide adına hareket ettiğini hatırlattı. Usame bin Ladin ve Ebu Musab ez-Zerkavi gibi liderlerinin öldürülmesinin ardından El-Kaide'de büyük bir otorite boşluğu oluştuğuna dikkati çeken Hicavi, lider kadrosunun tasfiye edilmesinden dolayı birçok yeni oluşumun El-Kaide maskesi altına gizlenerek faaliyette bulunduğunu ve sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini dile getirdi.

"IŞİD'e silah ve mühimmat desteği kimler tarafından sağlanıyor?"

El-Kaide'deki merkezi otorite boşluğu ve yapısal zaafiyetin birçok istihbarat biriminin örgüte nüfuz etmesine fırsat verdiğini vurgulayan Hicavi, bu tespitin Suriye'de tanık olunan gelişmelerle doğrulandığını savunarak şu ifadelere yer verdi.

"Bağdadi liderliğindeki IŞİD, Zevahiri'nin talimatlarından bağımsız bir şekilde hareket ederek, El-Kaide'den ideolojik zeminde de bağını kopardı ve Suriye'de kontrolü ele geçirmek için Nusra Cephesi ile silahlı çatışmalara girdi. Daha sonra bu daireyi, diğer İslami gruplara karşı giriştiği çatışmalarla daha da genişletti. IŞİD, bu gruplarla çatışacak gücü nasıl buluyor? IŞİD'e silah ve mühimmat desteği kimler tarafından sağlanıyor? Zevahiri, örgütü feshettiğini açıkladığına göre destek El-Kaide'den gelmiyorsa burada farklı ülke ve teşkilatların yardımından söz etmek gerekir."

Esed rejimi ve IŞİD ortaklığı

Hicavi, IŞİD'in faaliyetlerinin, El-Kaide'ye destek veren çevrelerde dahi büyük infial uyandırdığını ve çok sayıda din adamının, grubun eylemlerini sert ifadelerle eleştirdiğini kaydeden Hicavi, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), IŞİD'e yönelik "Suriye devriminin sırtına saplanan bıçak" benzetmesinde bulunduğunu hatırlattı. Hicavi, bu çerçevede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Esed rejimi ve IŞİD" ortaklığından söz ettiğini, IŞİD'in, Irak yönetimi tarafından desteklenen bir örgüt olduğu iddalarının da gündeme getirildiğini ifade etti.

El-Kaide'nin kendisinden bağımsız olarak ortaya çıkan ve faaliyet gösteren oluşumlar sebebiyle artık sistemlerin değil, kitlelerin düşmanı haline geldiği görüşünü dile getiren Hicavi, "El-Kaide, parçalanmış, içine sızılmış, gerçek bir ideolojiden yoksun, 'meçhul liderlerle' yönetilen, intikam ve öldürme duygularına bürünmüş kişilerden oluşan örgütler halinde bölünüyor" ifadesini kulllandı.

Hicavi, El-Kaide lideri Zevahiri'ye de Müslümanların kanının akıtılmasını önlemek için cesur bir karar alması ve "El-Kaide perdesinin kapandığını" ilan etmesi çağrısında bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Işid, Suriye Devriminin Sırtına Saplanan Bıçak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement