İskandinavya'da Noel Daha Renkli Geçiyor - Son Dakika
Güncel

İskandinavya'da Noel Daha Renkli Geçiyor

İskandinavya\'da Noel Daha Renkli Geçiyor

Danimarka'da bir aydır süren Noel hazırlıkları kapsamında istasyonlar, meydan ve diğer uğrak yerlere süslenmiş çam ağaçları kurulurken, ortaya çıkan görüntüler ülke insanını bir nebze de olsa kışın kasvetli havasından uzaklaştırıyor.

24.12.2013 11:05

İRFAN CEMİLOĞLU - Uzun bir kış mevsimi ve uzun geceler yaşayan Kuzey Avrupa için Noel kutlamaları daha canlı ve renkli geçiyor.

En uzun gece olan ve ardından gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Aralık tarihini izleyen günlerde kutlanan Noel, uzun ve karanlık geçen kış mevsimi ile uzun gecelerin yaşandığı İskandinav ülkelerinde diğer Hristiyan toplumlardan daha farklı bir heyecanla kutlanıyor.

Noel nedeniyle İskandinav ülkesi Danimarka'da hazırlıklar aralık ayının başında başlıyor. Ağaçların, evlerin, pencerelerin ışıklandırıldığı Noel hazırlıkları nedeniyle ülke genelinde binlerce personel görev yapıyor. İstasyonlar, meydan ve diğer uğrak yerlere süslenmiş çam ağaçları kurulurken ortaya çıkan görüntüler ülke insanını bir nebze de olsa kışın kasvetli havasından uzaklaştırıyor.

Hazırlıklar kapsamında Avrupa'nın en renkli şehirlerinden biri olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan ve her yıl milyonlarca turistin uğradığı ünlü Tivoli Bahçeleri de ışıl ışıl aydınlatıldı.

Noel ekonomisi -

Noel ve yılbaşının eklenmesiyle 2 haftalık bir tatil yapan Danimarkalıların, bugünleri aileleriyle birlikte geçirmek için yolculuk telaşları da sürüyor. Ülkenin demiryolu şirketi (DBS), yolcu yoğunluğunu karşılamaya çalışırken istasyonlarda özellikle hafta sonu olmak üzere yığılmalar meydana geldi.

Bu arada, bayramın en büyük telaş kaynaklarından birisi de hediyeleşme geleneği. Yakınlarının nasıl bir hediye istediğini öğrenenler ellerinde hediye listesiyle alışveriş merkezlerinde uzun vakit geçiriyor. Özellikle Kopenhag'da Noel yoğunluğu nedeniyle alışveriş merkezleri ve geçici olarak oluşturulan pazarlarda alışveriş telaşı ve yoğunluğu görülüyor. Milyarlarca kron para harcanırken adeta bir Noel ekonomisi yaşanıyor.

Danimarka'da her yıl sadece iç piyasaya yaklaşık 1,5 milyon Noel ağacı satılıyor. Bunun yanı sıra Almanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Hong Kong'dan, Singapur'a kadar birçok ülkeye Noel ağacı ihraç ediliyor. Ülkede yaklaşık 4 bin Noel ağacı üreticisinden ve 1,5 milyar kron cirodan söz ediliyor.

Hırsızlık korkusu -

Öte yandan Noel denilince Danimarka'da artık hırsızlık endişesi de akla geliyor. Milyonlarca insanın tatile ya da misafir olarak başka yerlere gittiği günlerde çok sayıda hırsızlık olayı yaşanırken, hırsızlık olaylarının faili olarak Doğu Avrupa ülkelerinden gelen göçmenler suçlanıyor.

İstatistiklere göre aralık ayında yılın diğer dönemlerine göre yüzde 45 daha fazla hırsızlık olayı rapor edilen Danimarka'da, 2012 yılının 20-26 Aralık tarihleri arasında 1322 ve 2011'in aynı günlerde 1525 hırsızlık olayı yaşandı. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İskandinavya'da Noel Daha Renkli Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement