İskoçya'nın Bağımsızlık Referandumu - Son Dakika
Güncel

İskoçya'nın Bağımsızlık Referandumu

İskoçya\'nın Bağımsızlık Referandumu

İngiltere’nin eski başbakanı Brown seçmenden "hayır" oyu vermesini istedi.

16.09.2014 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'nin İskoç asıllı eski Başbakanı Gordon Brown, İskoçya'da yapılacak bağımsızlık referandumunda oy kullanacak seçmenlerden bağımsızlığa "hayır" demelerini istedi.

Referanduma iki gün kala "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasına destek için konuşma yapan Brown, İskoçya bölgesel hükümetinin zaten vergi ve sağlık sistemi konusunda elde edilmiş hakları olduğunu, fakat bölgesel hükümetin bunları kullanmadığını savundu.

Referandumda İskoçya'daki seçmenden "hayır" oyu vermelerini isteyen Brown, "Kimseye ülkeleriyle daha az gurur duyduğu söylenmemeli. Ben bu ülke için en iyisini istiyorum" dedi. Brown, gerçek değişimin ayrılıkla değil daha güçlü bir İskoçya parlamentosu ile mümkün olduğunu söyledi.

İngiliz hükümetinin desteklediği "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasını yürüten Alistair Darling ise İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması halinde oluşacak belirsizliklere işaret etti.

Darling, "Eğer ayrılığa 'evet' dersek risk alacağız. Bilinmeyen, istemediğimiz, gereksiz belirsizliklere doğru ilerleyeceğiz. Biz daha güçlü bir İskoçya parlamentosu için oy vereceğiz. Daha fazla güce sahip olan bir İskoçya parlamentosu ile ulusal sağlık sistemini ve İskoçya'daki hizmetlerimizi koruyabiliriz. Aynı zamanda bağımsızlığın getirebileceği bütün risklerden uzak kalacağız" dedi.

Darling, İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Alex Salmond'ın kampanyası boyunca şirketlerin yönetim merkezlerini İngiltere'ye taşıması halinde ne yapılacağı, ya da bağımsızlık halinde hangi para biriminin kullanılacağı gibi önemli sorulara cevap veremediğini söyledi.

İskoçya'nın Aberdeen kentinde dün düzenlenen "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasının toplantısında son kez halka seslenen İngiltere Başbakanı David Cameron, referandumun Birleşik Krallık'ı tamamen değiştirebileceğini belirtmişti. Cameron, referandumdan bağımsızlık kararı çıkmasının Birleşik Krallık'ın sonu olabileceğini söyleyerek, seçmenden "hayır" oyu vermelerini istemişti.

18 Eylül'de İskoç halkına "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı" sorusu yöneltilecek. Referandumda "evet" sonucunun çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İskoçya'nın Bağımsızlık Referandumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement