İşkur Verilerine Göre Türkiye'de 2 Milyon 518 Bin Kişi İşsiz - Son Dakika
Güncel

İşkur Verilerine Göre Türkiye'de 2 Milyon 518 Bin Kişi İşsiz

İşkur Verilerine Göre Türkiye\'de 2 Milyon 518 Bin Kişi İşsiz

*türkiye genelinde işsizlerin yüzde 55,9'u lise altı eğitimli.

22.07.2013 19:10

*türkiye genelinde işsizlerin yüzde 55,9'u lise altı eğitimli. İl kez iş arayanlarda ise yüksekokul veya fakülte mezunlarının yüksekliği dikkat çekiyor. İlk kez iş arayanların yüzde 45,7'sini yüksekokul veya fakülte mezunları olduğu görülüyor.

*Erkek işsizlerin yüzde 2,6'sı, kadın işsizlerin ise yüzde 3,2'si 3 yıl ve daha fazla süredir iş arıyor. İşsizlerin yüzde 33,6'sı 1-2 ay arası iş arıyor. Erkek işsizlerin yüzde 37'si, kadın işsizlerin yüzde 27,1'i 1-2 ay arası iş arıyor. Kadınların işsiz kalma süresi erkeklere göre daha yüksek.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşgücü Piyasası ve İstatistik Dairesi Başkanlı tarafından 2012 ikinci dönem işgücü piyasası analiz raporu yayınlandı.

Analiz raporu dikkate alındığında, 2012 yılı itibariyle Türkiye işgücü piyasasında, 27 milyon 339 bin kişinin işgücünü oluşturduğu, 24 milyon 821 bin kişinin istihdam edildiği ve 2 milyon 518 bin kişinin de işsiz olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Buna ek olarak 2012 yılında işgücüne katılma oranı yüzde 50, işsizlik oranı yüzde 9,2, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11,5 ve istihdam oranı da yüzde 45,4 olarak gerçekleşti. 27 milyon 385 bin kişi ise işgücüne katılmayan nüfusu oluşturuyor.

EĞİTİM DURUMUNA GÖRE İŞSİZLİK ORANLARI

Genel işsizlik oranının en yüksek olduğu eğitim düzeyi yüzde 14 ile ilköğretim, en düşük olduğu eğitim seviyesi ise yüzde 3,9 ile okuma yazma bilmeyenler olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okuma yazma bilmeyenlerdeki düşük işsizliğin nedeni bu grubun işgücüne katılım oranındaki düşüklüğü neden olarak gösteriliyor. 2012 yılı itibariyle gruptaki İşgücüne katılma oranı yüzde 19,7 olarak gerçekleşti.

20-24 YAŞ GRUBUNDA İŞSİZLİK ORANI DAHA FAZLA

İşsizlik oranının genel olarak erkek ve kadın için yaş grupları büyüdükçe azalıyor.

En yüksek işsizlik oranı hem toplamda, hem de kadın ve erkeklerde 20-24 yaş grubunda. En düşük işsizlik oranı da hem toplamda 65 ve üzeri yaş grubunda. 20-24 yaş grubundaki erkeklerin işsizlik oranı yüzde 17,1. Kadınların işsizlik oranı ise yüzde 22,2. 20-24 yaş grubunda kadınların işsizlik oranı erkeklerin işsizlik oranından daha yüksek.

İŞSİZLERİN YÜZDE 55,9'U LİSE ALTI EĞİTİMLİ

65 ve üzeri yaş grubundaki işsizlik oranları yüzde 0,2'dir. 65 ve üzeri yaş grubundaki erkeklerin işsizlik oranı ise yüzde 1,2. Kadınlarda en yüksek işsizlik oranının olduğu yaş grubu 20-24'ten, kadınlarda en düşük işsizlik oranın olduğu 65 ve üzeri yaş grubuna doğru işsizlik oranı kadınlarda azalan bir seyir izliyor. Türkiye genelinde işsizlerin yüzde 55,9'u lise altı eğitimli. İl kez iş arayanlarda ise yüksekokul veya fakülte mezunlarının yüksekliği dikkat çekiyor. İlk kez iş arayanların yüzde 45,7'sini yüksekokul veya fakülte mezunları olduğu görülüyor.

KADINLAR DAHA KISA SÜRELİ İŞSİZ

Erkek işsizlerin yüzde 2,6'sı, kadın işsizlerin ise yüzde 3,2'si 3 yıl ve daha fazla süredir iş arıyor.. İşszilerin yüzde 33,6'sı 1-2 ay arası iş arıyor. Erkek işszilerin yüzde 37'si, kadın işsizlerin yüzde 27,1'i 1-2 ay arası iş arıyor. Kadınların işsiz kalma süresi erkeklere göre daha yüksek.

MESLEK GRUPLARINA GÖRE İSTİHDAM

Meslek gruplarına göre en yoğun istihdam yüzde 19,6 ile nitelikli tarım, hayvancılık ormancılık ve su işlerinde çalışanların olduğu görülüyor. Bu alandaki ikinci meslek grubu ise yüzde 15,6 ile nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlardır. En az istihdamın gerçekleştiği meslek grupları ise yüzde 7 ile büro ve müşteri hizmetlerinde çalışan elamanlar ve yüzde 6,3 ile yardımcı profesyonel meslek mensuplarıdır.

GENÇ NÜFUS HİZMET SEKTÖRÜNDE

Genç nüfusun yüzde 46,8'i, genç erkeklerin yüzde 46,2'si, genç kadınların ise yüzde 48'i hizmet sektöründe istihdam ediliyor. Hizmet sektöründen sonra genç nüfusun en yoğun çalıştığı sektör yüzde 31,9 ile sanayi sektöründe. Genç erkeklerde ise yüzde 37,1 ile genç nüfusa paralel olarak, sanayi sektörü, hizmet sektöründen sonra ikinci en çok çalışan sektör. Genç nüfusun en az istihdam edildiği sektör ise yüzde 21,3 ile tarım sektörü.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA AZ ÇALIŞIYOR

Erkeklerin yüzde 27'si nitelik gerektirmeyen mesleklerde çalışıyorken, bu oran kadınlarda yüzde 24,5'tir. Erkeklerde en fazla çalışılan diğer meslek grupları Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcılar (14,8) ile Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar (yüzde 13) iken, kadınlarda ise profesyonel meslek mensupları (22,6) ile büro hizmetlerinde çalışan elemanlar (22,2)'dır. Kadınlar, erkeklere göre daha fazla eğitim ve nitelik gerektiren meslek gruplarında çalışıyor. Kadınlar hiçbir meslek grubunda erkeklerden daha fazla çalışmıyor.

MESLEKİ BECERİYE SAHİP ELEMAN BULUNAMIYOR

İşgücü payasası temininde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında ilk sırayı yüzde 54,5 ile gerekli mesleki beceriye niteliği sahip eleman bulunamaması,ikinci sırayı yüzde 50,9 ile ilgili meslekte eleman bulunamaması, üçüncü sırayı ise yüzde 45 ile yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması almaktadır. Bu üç nedeni ise yüzde 26,6 ile önerilen ücretin az bulunması ve yüzde 25,8 ile çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi izlemektedir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İşkur Verilerine Göre Türkiye'de 2 Milyon 518 Bin Kişi İşsiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement