– Türkiye İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) anket verilerine göre, Eylül ayına kıyasla hız kesmekle birlikte, imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulma dördüncü çeyreğin başında da devam etti.
Markit'in İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırladığı Türkiye PMI, Eylül ayındaki 48.8 düzeyinden Ekim'de 49.5'e yükselmesine karşın, Türk imalat sanayi sektörünün faaliyet koşullarında çok hafif bir bozulma yaşandığına işaret etti. 2015 yılı içerisinde sekiz kez eşik değer 50'nin altında kalan PMI endeksi son ölçüme göre yılın ortalamasına yakın düzeylerde bulunuyor
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede, "Son anket sonuçları yavaşlamanın ılımlı olduğunu gösterse de Türk imalat sektöründeki durağanlık Ekim'de devam etti. Ay içerisinde imalat üretimi ve yeni siparişler sınırlı da olsa gerilerken yeni ihracat ve istihdamda artış kaydedildi. Türk lirasında Ekim ayında yaşanan ılımlı değer kazancı enflasyon baskılarını kısmen azalttı. Ancak enflasyon baskılarının halen güçlü olduğu gözleniyor" dedi.
Üretim Ekim'de de azaldı
"Türk imalatçılar üretimlerini Ekim ayında da azalttı" denilen Markit verilerine ilişkin açıklamada, "Ancak, Eylül ayında gerçekleşen keskin düşüşe kıyasla imalat üretimindeki daralma hızının Ekim'de belirgin bir şekilde yavaşladığı gözlendi" denildi ve eklendi:
"Üretimlerini azaltan firmalar, gerilemenin genellikle talep ve yeni siparişlerdeki azalmadan kaynaklandığını belirttiler. Bazı firmalar ise üretim düşüşünü zorlu piyasa koşullarına bağladılar. Yeni siparişler Ekim ayıyla birlikte üst üste onuncu kez azalmakla birlikte bu düşüşün büyük ölçüde iç piyasadaki zayıflıktan kaynaklandığı ve yeni ihracat siparişlerinde artışın üst üste üç aydır devam ettiği görüldü. Yeni ihracat siparişlerindeki artış hızı ılımlı ve bir önceki ayınkine yakın gerçekleşti."
Birikmiş işler Ekim'de de azaldı
Tamamlanmış projelerin yerine alınan yeni iş hacmindeki zayıflığın yansıması olarak Türk imalatçılarının ellerinde bulundurdukları birikmiş işlerin Ekim'de de azaldığı vurgulanan açıklamada, "Birikmiş işlerdeki düşüş son ankette hız kesmiş olmakla birlikte olumsuz eğilimin son on bir aydır devam ettiği gözlendi. Yeni siparişlerdeki düşüşün etkisiyle Türk imalatçılar girdi stoklarını Ekim'de de azaltmaya devam etti. Buna paralel olarak, firmaların satın alma faaliyetleri de sınırlı olmakla birlikte geriledi" denildi ve şöyle devam edildi:
Maliyet ve ürün fiyatlarında artış
"Üretim öncesi envanterlerin Ekim'deki düşüşü, Ocak ayından bu yana gözlenen en sert hızda gerçekleşti. Üç ay aradan sonra Eylül'de artış kaydeden nihai ürün stokları da Ekim ayında geriledi. İmalat sanayi istihdamındaki artış bu yılın Şubat ayından beri gözlenen en güçlü artış olarak kayda geçti. Fiyat cephesinde Ekim ayı anketi hem girdi maliyeti hem de nihai ürün fiyatlarında kayda değer artışa işaret etti. Ancak her iki grupta da enflasyon önceki aya göre azaldı. Ekim boyunca lirada yaşanan sınırlı değer kazancının girdi fiyatları enflasyonundaki gerilemede etkili olduğu gözlendi."
Son Dakika › Güncel › İso Türkiye Pmı: İmalat Sanayinde Durağanlık Ekim'de de Devem Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?