İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde yer alan ve 1984 yılından bu yana UNESCO'nun dünya mirasları listesinde yer alan Cordoba kentindeki Kurtuba Cami-Katedrali'ni Katolik Kilisesi'nin sahiplenmesinden kaynaklanan tartışmalar devam ediyor.
İspanya'daki mevcut yasaları kullanarak kamusal yönetime hiçbir bildirimde bulunmadan Kurtuba Cami-Katedrali'ni 2006 yılında üzerine kaydeden Cordoba piskoposluğu, 2014 yılı sonlarında tarihi binanın adındaki "cami" ibaresini tüm turistik tanıtımlardan çıkartarak tarihi ve dini mekanın sadece "Cordoba Katedrali" olarak adlandırılmasını sağlamıştı.
Şimdi ise cami-katedralin içine kilisenin sembollerinin yer aldığı bir sergi açıldı. İspanya'daki 44 manastırdan getirilen Katolik inancına ait sembollerin dört ay boyunca burada sergileneceği açıklandı. Serginin, camideki mihrap duvarının yanına kurulmuş olması dikkati çekti.
Katolik Kilisesi'nin Kurtuba Cami-Katedrali'nde yaptığı değişikliklere karşı İspanya'da uzun süredir bir girişim yürüten sosyal platform, sol görüşlü siyasi partinin yönetimde olduğu Endülüs özerk yönetimi hükümetinden birçok siyasetçinin desteğini alsa da şimdiye kadar Cordoba piskoposluğu ile yürütülen müzakerelerde herhangi bir gelişme sağlanamadı.
UNESCO'nun eski genel sekreteri olan ve Medeniyetler İttifakı girişiminin başlarında oluşturulan Akil Adamlar Grubu'nda yer alan Federico Mayor Zaragoza da İspanyol basınına verdiği demeçlerde Katolik Kilisesi'nin tutumunu eleştirdi.
Kurtuba Cami-Katedrali'nin dinlerarası hoşgörüye en güzel örnek olarak gösterilen mekanlardan biri olmasına rağmen Cordoba piskoposluğunun "birlikte yaşam değerlerine karşı saldırgan bir tavır takındığını" söyleyen Zaragoza, "Eğer bu tutum değişmezse cami-katedralde olanların bilinmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım. Ayrıca, bu durum UNESCO'nun cami-katedrali tehlikede olan bir dünya mirası olarak ilan etmesine neden olabilir" dedi.
Geçen yılın ocak ve kasım ayları arasında yaklaşık 1,4 milyon kişinin ziyaret ettiği ve idari yönetimi Cordoba kentindeki papazlar meclisi tarafından yapılan Kurtuba Cami-Katedrali'nin giriş biletlerinden elde ettiği yıllık gelirin 9 milyon avroyu bulduğu belirtiliyor.
785 yılında Endülüs Emevi hükümdarı I. Abdurrahman'ın talimatıyla San Vicente bazilikasının üzerine inşa edilen Kurtuba Camisi, Katolik Krallığı'nın bu bölgedeki toprakları tekrar ele geçirmesiyle 1236 yılında kilise kayıtlarına göre katedral olarak tanınmış ve 1523 yılında caminin içinde katedral inşa edilmişti. - Madrid
Son Dakika › Güncel › İspanya'da 'Kurtuba Cami-Katedrali' Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?