İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nin 2.si Başladı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nin 2.si Başladı

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali\'nin 2.si Başladı

2. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nin resmi açılışı, 9 Kasım günü Akatlar Mustafa Kemal Merkezi'nde düzenlenen törenle gerçekleşti.

10.11.2012 12:02

Çocuklara ve gençlere yönelik güncel sanat etkinliklerini kapsayan 2. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nin resmi açılışı, 9 Kasım Cuma günü Akatlar Mustafa Kemal Merkezi'nde düzenlenen törenle gerçekleşti. Bienal Direktörü Gazi Selçuk, Küratör Marie Sezer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul il Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ın konuşmalarıyla açılan ana sergiye büyük ilgi gösterildi.

İlki İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen "İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali"nin ikincisi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TEGV Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı   işbirliğiyle düzenleniyor. Bienal kapsamındaki etkinlikler, İstanbul'dan 39 ilçenin özel ve kamu okullarında öğrenim gören öğrenciler ve Anadolu'nun 25 İlinden katılan çocuklarla, 9 Kasım-23 Kasım 2012 tarihlerinde, Kadıköy meydanı, Şehir Hatları Vapurlarında, Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi, Kadıköy Merkez Sanat Galerisi ve Beşiktaş Belediyesi MKM, Mustafa Kemal Merkezi'nde gerçekleşiyor.

2. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali; Plastik Sanatlar disiplinlerinin çağdaş sanat uygulama ve düzenlemeleriyle, panel, sanatçı sunumu, performans, video gösterimi, enstalasyon, atölye çalışmaları ve birçok farklı müzik grubunun yer alacağı sahne performanslarından oluşuyor. 1500 adet öğrenci, öğretmen etkinliğine ve yaklaşık 5000 öğrencinin bireysel çalışmalarına ev sahipliği yapmayı amaçlayan projede çocuk ve gençlere kendilerini ifade etme fırsatı sunarken, aynı zamanda onlara sanat ve eğitim kariyerlerinde anlamlı bir basamak imkanı sunuyor.

Çok sayıda davetlinin katıldığı resmi açılışta konuşma yapan bienal direktörü Gazi Selçuk; "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle Türkiye'de ilk kez düzenlediğimiz bienalin, bu sene 2. sini gerçekleştirmekten, yüzlerce çocuk ve gence yeteneklerini sergileme fırsatı sağlamaktan dolayı çok mutluyuz" Bu sene birçok olumsuzluk yaşamamıza rağmen bienali gerçekleştiriyoruz. Sanırım dünyanın farklı bir ülkesinde sponsor olmadan gerçekleşen bu denli büyük bir organizasyon daha yoktur. Tüm ihtiyaçları işbirliği yaptığımız ve destekçi kurumlar aracılığıyla gerçekleştirdik. Öncelikle bienalin başından sonuna kadar bize destek olan, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde ifade etti. Bienal binlerce çocuğu sanatın büyülü dünyası ile buluştururken, resim, heykel, fotoğraf, müzik, Enstalasyon ve yeni medya ile ürettikleri her biri birbirinden değerli yapıtlarla anlamlı mesajlar vermekteler. Bu sene Bienal etkinlikleri Şehir Hatları Vapurları, Kadıköy meydanı, Karaköy iskelesi gibi kamusal alanlarda İstanbullularla buluşacak.

Küratörler adına söz alan Maria Sezer; "II. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nin küratörleri Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Gülçin Aksoy, sanatçı ve eğitimciler, Leyla Sakpınar, Özcan Yurdalan ve benden oluşuyor.

Bu senenin 'Düş Çocuk Gerçek Çocuk' teması, katılımcılar tarafından ciddi ve çok yönlü bir şekilde araştırıldı. Bu kadar genç nüfusu olan Türkiye'de hayal gücünü çalıştıran ne kadar çok insan olursa, gelecekten o kadar umutlu olabiliriz, çünkü düş, gerçek hayatımıza her zaman derin değişimlere yol açar. Bu doğrultudan yola çıkarak ve ilk bienalden edinilen deneyimleri de göz önünde bulundurarak, çocuklarımızın keyifle ve yaratıcılıklarını ortaya koyabilecekleri bir konsept ortaya çıkarmaya çalıştık" dedi.

Maria Sezer'den sonra söz alan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Berna Çağatay ise; "Biz, TEGV olarak her çocuğun farklı bir yeteneğinin olduğuna inanıyoruz ve bu yeteneği ortaya çıkartmak için çalışıyoruz. Vakfımızın 'Sanat-Dil-İletişim' alanında gerçekleştirdiği ve çocukların yaratıcılığını destekleyen 'Düşler Atölyesi' ve 'Küçük Sanatçılar' eğitim programlarına katılan çocuklarımız birbirinden güzel eserleriyle Bienal'de yer alacaklar. Plastik sanatların tüm disiplinlerinin uygulandığı bu programlarda, çocuklarımız gönüllü abla ve ağabeyleri ile birlikte hem yaratıcı sanat çalışmaları yapıyorlar, hem de takım çalışması, sorun çözme, özgüven, iletişim ve sorumluluk gibi yaşam becerilerini geliştiriyorlar. Türkiye'nin dört bir köşesindeki 12 TEGV etkinlik noktasından toplam 75 çocuğumuzun çalışması bu yıl Bienal'de TEGV Sergisi kapsamında sanatseverler ile buluşacak" sözleriyle katılımcılarla duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Öğretmen ve öğrencilerin izinlerinin alınması ile bürokratik alanda bienale destek veren İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız; çocuklara yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri bir sanat platformu kazandırdıkları için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Sanat çalışmalarının temellerinin daha çocuk yaşlarda atılmasının ne kadar önemli olduğunun altını çizen Yıldız; ülkemizde bu tür etkinliklere daha fazla destek vermeliyiz. Bienal kapsamında hem çocuklarımız hem de geçlerimiz yaratıcılıklarını özgürce ortaya koyma şansını yakalayıp, performans ve ürettikleri eserleri pek çok izleyici ile buluşturacaklar" şeklinde konuştu.

Konuşmasında sanatın önemine dikkat çeken Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise; "Beşiktaş Belediyesi olarak iki konuya büyük önem veriyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne kentimizi "sanat"la yönetiyoruz. Sanatın, çağdaş toplumların en önemli gıdası olduğuna inanıyoruz. "Çocuklar" ise geleceğimiz. Ülkemizin ve Cumhuriyetimizin garantisi. Çocuklarla sanatı bir araya getiren "İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali"ne ev sahipliği yapmaktan büyük bir gurur duyuyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nin 2.si Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement