İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü (İSEM), Türkiye Engelliler Haftasında "Erişilebilirlik Sempozyumu" gerçekleştirdi.
Feshane Uluslar arası Fuar ve Kongre Merkezinde yapılan "Erişilebilirlik Sempozyumu'nda" Türkiye ve İstanbul genelinde erişilebilirlik üzerine yapılan çalışmalar tartışıldı. Engelli ve yakınına daha iyi erişilebilirlik hizmeti sunmak için yapılması gerekenler anlatıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren: "Günümüzde Projeler Engelliler Dikkate Alınarak Yapılıyor"
"Erişilebilir Sempozyum" açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, "Engelli bireyler için 1994 yılında düşük tabanlı otobüs talep ettiklerinde hayretle karşılandıklarını ifade ederek, bugün gelinen noktada ise her çalışma da engellilerin dikkate alınması gerektiğini herkes kabul etmektedir" dedi.
Eren; günümüzde sağlıktan sosyal hizmete, mimariden sanata her şey engelli ve aileleri için tasarlanmaya başlandı ve projelerde engelliler dikkate alınıyor. Toplumumuzda oluşan ve her geçen gün pekişen engellilik bilinci hepimiz için çok sevindirici olduğunu belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Komisyon Başkanı Cemal Merdan; "Ulaşılabilirlik, Erişilebilirlik ve Kabul Edilebilirlik Sorunlarını Çözmeliyiz"
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İBB Engelliler Komisyon Başkanı Cemal Merdan, "Engellilerin sosyal yaşama karışabilmeleri ve her hangi bir birey gibi kendilerini rahatça ifade edebilmeleri için, ulaşılabilirlik, erişilebilirlik ve kabul edilebilirlik sorunlarının aşılması gerekiyor" dedi.
İBB Engelliler Müdürü Bekir Köksal: "En önemli sorun; Farkındalık"
Erişilebilirlik Sempozyumunda konuşan İSEM Müdürü Bekir Köksal, İSEM olarak 115 binin üzerinde kayıtlı engellimize Silivri'den Şile'ye hizmet ulaştırıyoruz. Engellilik konusunda en büyük sorunun engellilik bilinci ve sosyal farkındalık olduğunu belirtti.
Dr. Deniz Çağlayan Gümüş: "Erişilebilirlikle İlgili Üniversitelerde Müfredat Çalışmalarını Takip Ediyoruz"
Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ise "Erişilebilirlik Sempozyumunda" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün tüm yurt genelinde yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gümüş, 2010-2011 yıllarında Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı yürüttük. Üniversitelerde müfredat çalışmalarını takip ettik. Binalar ve açık alanların erişilebilir olması için revizyon standartları belirledik" dedi.
Müberra Kavak: "Her Engel Grubunun İhtiyaçlarını Karşılayacak Ek Teknik Şartnameyi Çıkarttık"
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Müberra Kavak, "2008 yılında faaliyetlerine başlayan Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu'nun toplumun her kesime ulaştık. Her kesimin ihtiyaçlarını karşılayacak erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik çözümleri için çalışmalar gerçekleştirdik. İstanbul'da gerçekleştirilecek bütün projelere uygulanması amacıyla evrensel tasarım standartlarını taşıyan ek teknik şartnameyi çıkarttık" dedi.
Erişilebilirlik Sempozyumunda "Ulaştırma ve İletişim Teknolojilerine Erişilebilirlik" konusu da ele alındı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın moderatörlüğünü yaptığı programda "Engellilerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Erişilebilirliği", "Ulaşım Sistemlerinde Erişilebilirlik", "İyi Uygulamalar ve Yurtdışı Örnekleri", "Trafik Sistemleri", "Raylı Sistemler ve Deniz ulaşımı" gibi konular ele alındı.
İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı: "Personelimize Erişilebilirlikle İlgili Profesyonel Eğitim Sunuyoruz"
İETT Genel Müdürlüğü adına konuşma yapan Dr. Hayri Baraçlı, İETT Otobüslerinin yüzde 65'inin erişilebilir hale getirildiğini önümüzdeki süreçte yüzde yüzünün erişilebilir olacağını ifade etti. Akyol Bil, uygulaması hakkında da bilgiler veren Baraçlı, zaman içinde duraklara yerleştirilecek özel bir sistem ile durakların İETT kaptanlarına, durakta engelli olduğu bilgisini aktaracağını dile getirdi. Durakların erişilebilir hale gelmesi için çalışmaları hızla sürdürdüklerinin ifade etti.
İBB Trafik Müdürü: "Her Engel Grubunun İhtiyaçlarını Karşılayacak Çözümler Üretilmeli"
İBB Trafik Müdürü Necip Ertaş, erişilebilirlikle ilgili yapılan her çalışmanın toplumun tümüne hitap edebilmesi ve her engel grubunun ihtiyacını karşılamasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı. EYS Sesli Sinyalizasyon Sistemlerinin olduğu direkler de görme engellilere yardımcı olunabilmesi için bir de yolun üst yapısını gösteren özel bir kabartma belirteç bulunduğuna dikkat çeken Ertaş, 28 kavşağın bu tarzda görme engelliler için hazır hale getirdik, dedi.
Program sonunda Erişilebilirlik konusunda yapmış oldukları çalışmalar vesilesiyle katılımcılara Plaket töreni düzenlendi. "Erişilebilirlik Sempozyumu" İSEM X Müzik grubu tarafından verilen konserle son buldu.
Son Dakika › Güncel › İstanbul'da 'Erişilebilirlik Sempozyumu' Gerçekleştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?