"İstanbul Mucizesi" - Son Dakika
Güncel

"İstanbul Mucizesi"

"İstanbul Mucizesi"

İlk sırada 2005'deki Final maçı "İstanbul Mucizesi" yer alıyor.

18.05.2012 15:49

UEFA Şampiyonlar Ligi Tarihinin En Önemli Olayları Belirlendi

MasterCard, Avrupa'nın dört bir yanındaki taraftarların oylarıyla belirlenen, UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin paha biçilemez ilk on olayını açıkladı.

İlk sırada 2005'deki Final maçı "İstanbul Mucizesi" yer alıyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en önemli olaylarının İlk On listesini açıkladı. Avrupalı taraftarların oylarına göre belirlenen listede, birinciliği 'İstanbul mucizesi' adı verilen ve Liverpool'un beşinci kez Avrupa Şampiyonu olduğu bu maçta Dudek'in üstüste iki kez gole izin vermediği pozisyon aldı. İkinci sırada Zidane'ın Real Madrid'de attığı muhteşem vole, üçüncü sırada ise Manchester United'ın 1999 finalinde, uzatma dakikalarında attığı iki golle zafere ulaşması bulunuyor.

İşte İlk On

1. 2005 Finali: Liverpool ve İstanbul mucizesi

Liverpool'a AC Milan karşısında hiç şans tanınmıyordu. İlk yarı sonunda İtalyanların soyunma odasına 3-0 önde gitmesi de bu görüşü doğrular nitelikteydi. Hem taraftarlar, hem de yorumcular, Liverpool'un ikinci yarıda olsa olsa ancak hezimeti hafifletebileceğini düşünüyordu. Oysa ikinci yarı futbol tarihinin en inanılmaz geri dönüşlerinden birine sahne oldu. Liverpool ikinci yarıda üç gol birden buldu ve Dudek, Shevchenko'nun karşısında mucizevi bir biçimde üstüste iki gol kurtarışı yaptı. Liverpool maçı penaltılara götürdükten sonra, beşinci kez Avrupa Şampiyonluğu'nu kazandı.

2. 2002 Finali: Zidane'ın Bayer 04 Leverkusen'e karşı attığı muhteşem vole

Zidane efsanesini tartışmasız bir biçimde perçinleyen pozisyon, 2002 finalinde Real Madrid'i Avrupa Şampiyonluğuna taşıyan muhteşem golüydü. Zidane, Roberto Carlos'un ceza sahasına havalandırdığı topu, hem de dengesiz yakalandığı bir anda, dönerek attığı voleyle Hans-Jorg Butt'un ellerinin üzerinden ağlarla buluşturdu. Maçta başka gol olmayınca, bu gol Real Madrid'i 9. kez Avrupa Şampiyonu yaptı

3. 1999 Finali: Manchester United'ın Bayern'i yenerek kupayı kazanması

Mario Basler'in erken gelen frikik golünün ardından, sahaya Roy Keane ve Paul Scholes'den yoksun çıkan Manchester United'a finali kaybetti gözüyle bakılıyordu. Ancak Teddy Sheringham ve Ole Gunnar Soskjaer'in uzatma dakikalarında gelen golleri kupanın kaderini bir anda değiştirdi. Hiç bir olay karşısında sükunetini kaybetmeyen hakem Pierluigi Collina bile bu maçı kariyerinin en unutulmaz maçlarından biri olarak nitelendirdi.

4. 2010 Finali: Inter'in Cumartesi Gecesi Ateşi

O yıl Barnabeu, UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin ilk Cumartesi finaline ev sahipliği yapıyordu. Finalistler Bayern Munich ve Inter Milan idi. Her iki antrenör de, daha önce Porto ve Ajax'la birlikte Şampiyonlar Ligi zaferini tatmıştı. O gece Diego Milito'nun attığı iki golle Inter kupaya uzanınca, UEFA Şampiyonluğu zaferini ikinci kez tadan Louis Van Gaal değil, Jose Mourinho oldu.

5. 2001 Finali: Bayern Geri Dönüşü

1999 yılında yaşadığı hüsrandan hemen iki yıl sonra, Bayern Munich San Siro'da 2001 finalinde zafere ulaştı. Normal süresi 1-1 berabere biten maçın ardından uzatma dakikalarında da gol çıkmayınca Bayern Munich Valencia'yı penaltılarla 5-4 geçmeyi başardı. 99 finalinde oynayan bir kaç oyuncusu dışında, takımın çoğu final heyecanını ikinci kez yaşıyordu ve Samuel Kuffour ile Stefan Effenberg'in yaşadığı duygusal kutlama, bu finali de unutulmazlar arasına kattı.

6. 2011 Finali:Barca'nın Manchester United'ı sahadan silmesi

Premier Lig'de açık ara üstünlük sağlayan ve Wembley Stadium'da bariz bir 'ev sahibi avantajı' yakalayan Manchester United, Pep Guardiola'nın muhteşem Barcelonasına kafa tutabilecek tek takım olarak görülüyordu. Ancak tahmin edildiği gibi, o yıl Barcelona ile kimse başa çıkamadı. Barca final maçını 3-1 kazandı ve tüm zamanların en iyi takımı olma ünvanını perçinledi.

7. 1996 Finali: Yaşlı Kadının Zaferi

"Yaşlı Kadın" Hollanda Şampiyonu Ajax karşısında aldığı bu zafere kadar 11 yıldır Avrupa Şampiyonluğuna hasret kalmıştı. Uzatma dakikalarında da beraberliğin bozulmadığı maçın ardından Juventus penaltılarda elde ettiği 4-2'lik üstünlükle kupayı evine götürmeyi başardı.

8. 1997 Finali: 1997: Ricken'ın Rekoru

Juventus'lu Alessandro Del Piero'nun attığı gol, Borussia Dortmund'un skor avantajını bire indirmişti ki, Dortmund'un altyapısından yetişen Lars Ricken maça damgasını vurdu. 71. Dakikada oyuna giren Ricken UEFA Şampiyonlar Ligi Finalinin hem en genç hem de en hızlı golcüsü ünvanını kazandı. Oyuna girdikten 16 saniye sonra kaydettiği golle, takımının galibiyetini perçinleyen isim oldu.

9. 2012 UCL: Chelsea'nin Napoli Karşısındaki Hezimeti

Chelsea Andre Villas-Boas'ın liderliğinde tam formunu bulamamış olsa da, kimse pek bir gösterişi olmayan İtalyan ekibi karşısında bu kadar kötü bir mağlubiyet alacağını aklından geçirmemişti. Chelsea'nin oyun disiplini sağlayamamasına, Napoli'nin ileri üçlüsü arasında oluşan kutsal ittifak eklenince, Chelsea rövanş için evine iki farklı mağlubiyetle döndü.

10. 2009 UCL: Stamford Bridge Muharebesi – Barca-Chelsea

Tansiyonun son derece yüksek maçta, Chelsea Barcelona'yı durdurmayı bilmiş ve Michael Essien'in 25 metreden gönderdiği füzeyle 9. Dakikada üstünlüğü sağlamıştı. Maç kaçan goller ve penaltı pozisyonlarıyla son ana kadar heyecanını sürdürdü. Fakat Chelsea taraftarlarının hafızasına, Andres Iniesta'nın üçüncü uzatma dakikasında attığı ve takımını UEFA Şampiyonlar Ligi Finaline taşıyan muhteşem golü kazındı.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement