İsveç Ombudsmanlık Sisteminin 300. Yılı - Son Dakika
Güncel

İsveç Ombudsmanlık Sisteminin 300. Yılı

İsveç Ombudsmanlık Sisteminin 300. Yılı

İsveç ombudsmanlık sisteminin 300. yılı dolayısıyla İsveç Büyükelçiliği'nde toplantı düzenlendi.

25.10.2013 16:48

İsveç ombudsmanlık sisteminin 300. yılı dolayısıyla İsveç Büyükelçiliği'nde toplantı düzenlendi.

Kamu Denetçiliği Kurumundan yapılan açıklamaya göre, toplantıda, İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund, ombudsmanlığın 300. yılını gösteren mektubun bir örneğini, Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Denetçileri Serpil Çakın, Abdullah Cengiz Makas ve Muhittin Mıhçak'a hediye etti.

İsveç Büyükelçiliği internet sitesinde yer alan bilgiye göre de Büyükelçi Wahlund, İsveç demokrasisinin önemli bir ayağı olan ve bugün 300. yıl dönümünü kutlamak için toplanılan İsveç ombudsman sistemini andıklarını belirtti.

Büyükelçi Wahlund, İsveç Kralı 12. Şarl'ın 1713'te Osmanlı İmparatorluğundan ilham alarak oluşturduğu ombudsmanlık sisteminin, ilerici bir fikir olarak o günden bugüne İsveç demokrasisinin temel kurumlarından biri haline geldiğini kaydetti.

Kamu Denetçisi Çakın da İsveç ombudsmanlık sisteminin temellerinin atılışının 300. yıl dönümü vesilesiyle bir araya gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çakın, modern anlamda ilk kez İsveç'te kurulan ve buradan dünyaya yayılan ombudsmanlığın, Osmanlı İmparatorluğu uygulamasından ilham almış olmasının ayrı bir övünç kaynağı olduğunu ifade etti.

- İsveç ombudsmanlığının tarihçesi

Büyükelçilik sitesinde yer alan bilgilere göre, İsveç Ombudsmanlık Kurumu, 2 6 Ekim 1713'te Kral 12. Şarl'ın emriyle kuruldu. Kral 12. Şarl, Osmanlı Padişahını Edirne'deki Timurtaş Kasrı'nda ziyaret etti. Ziyaret sırasında, Osmanlı tebaasının imparatorluk genelinde kanunların tatbikine dair yorum ve itirazlarını ilettiği "Kazasker" olarak adlandırılan Osmanlı Başyargıcından etkilenen Kral, böylesi bir kişinin veya kurumun ülkesi için önemli olduğu kanaatine vardı. Böylelikle 12. Şarl'ın buyruğuyla "Ombudsman" kurumu oluşturuldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsveç Ombudsmanlık Sisteminin 300. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement