"Kanunsuz Hiçbir İşe İmza Atmam" - Son Dakika
Güncel

"Kanunsuz Hiçbir İşe İmza Atmam"

"Kanunsuz Hiçbir İşe İmza Atmam"

Eylül ayı Toplantısı'nda kentin gelecek 30 yılını planlayan revizyon ve ilave imar planı ile kentsel dönüşüm alanı çalışmaları görüşüldü

05.09.2012 14:14

BELEDİYE Meclisi'nin Eylül ayı Toplantısı'nda kentin gelecek 30 yılını planlayan revizyon ve ilave imar planı ile kentsel dönüşüm alanı çalışmaları görüşüldü. Toplantıda hakkında bazı dedikoduların dolaştığını ifade eden Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Kanunsuz hiçbir şeyin altına imza atmam. Yasalar çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin hakkı neyse, benim ya da babam Cemal Ergün'ün hakkı odur" dedi.

Manisa Belediyesi Eylül ayı Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında, Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Meclis'te son zamanlarda yaşanan terör saldırıları sonucu şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar dilekleri sunuldu. Daha sonra toplantıya geçildi. Gündemin 11. maddesinde yer alan Manisa Revizyon ve İlave İmar Planı maddesi üzerine CHP Grubu adına söz alan Hüseyin Erkenci, kentin en önemli sorunlarından bir tanesinin imar sorunu olduğunu ifade ederek, "Hazırlanan Revizyon ve İlave İmar Planı'nın yeterince meclis üyeleri tarafından, yurttaşlar tarafından anlaşılamadığı kanaatini taşıyoruz. Bu konuda meclis üyelerimizin tamamının katılacağı bir toplantıda yapılacak sunumla eski ve yeni arasındaki farkın ne olduğunu, nerelerin ticari alan olup nerelerin olmadığı konularında, kafalardaki soru işaretleri giderilmelidir. Maddenin yeniden imar komisyonuna gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.

CHP İLE AYNI FİKİRDEYİZ

İlgili madde üzerinde AKP Grubu adına Ömer Faruk Çelik de söz aldı. Kurum görüşlerinin eksik olması nedeniyle söz konusu maddeye muhalefet şerhi koyduklarını belirten Çelik, kurum görüşlerinin tamamlanmasını, bu süre içerisinde de tüm meclis üyelerinin katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı yapılmasını teklif etti. Çelik de, CHP ile aynı fikirde olduklarını dile getirerek, mazbatanın yeniden imar komisyonuna gönderilmesini talep etti.

BİNLİK PLANLAR YAPILIRKEN EKSİKLER GİDERİLİR

Mazbata üzerinde Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil de söz alarak, meclis üyelerine bilgi verdi. Kentte son olarak 1989 yılında yapılan imar planında bazı alanların imar planında 'sanayi depolama' alanı olarak göründüğünü belirten Açıkdil, "Hazırladığımız 5 binlik plandır. Binlik planlar yapılırken, pafta pafta yani her mahallede nasıl çalışma yapılacağı tek tek çizilerek, komisyona gelecektir. Binlik plandan 5 binlik plana dönüşte de sorun olmaz. Yani binlik planlar yapılırken 5 binlik planda eksiklik görülmesi durumunda bu plana geri dönüp bu eksiklerimizi giderebiliriz. Bu imar planında 5 bini kabul edildiğinde iki nokta var. Bir tanesi çevre yolunun Gediz Kavşağı'na bağlanan yere yonca geçidin yapılması. Yine Milli Eğitim'in talebi olan lise kampusu yapılabilmesi için bu planın kabul edilmesi lazım. 5 binlik planlar kabul edilmeli ki, binlik planlarda bu alanlar yapılabilsin" dedi.

JALUZİDEN DIŞARIYI SEYREDENLER YETERLİ BİLGİLENDİRMEDİK DİYORLAR

İstanbul'dan şehir plancıları getirterek imar komisyonu üyeleri ve grup başkanlarının katıldığı bir sunum yapıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise, "Ne hikmettir ki, o toplantı yarım saat içerisinde ya da 45 dakika içerisinde bitirildi. Kimi, şehir plancıları planı anlatırken jaluziden dışarıyı seyrediyordu, kimisi de şekerinin düştüğünü ifade ederek toplantının bitirilmesini istedi. Bunlar üzüntü verici şeyler. O gün toplantı ertelenerek, 2 hafta sonra tekrar yapıldı. Yine İstanbul'dan şehir plancıları geldi. Önemli olan burada çözüme kavuşturulacak icraatlar noktasında mı bakmamız gerekiyor, yoksa farklı bir anlayışla bundan sonra Belediye Meclisi'ni kilitlemek amacıyla mı hareket ediliyor" dedi.

ÇEVRE YOLU KAVŞAĞI VE MİLLİ EĞİTİM KAMPUS ALANI DA ASKIYA ALINDI

İmar Planını gecikmesi durumunda Manisa'yı yakından ilgilendiren çevre yolu ve milli eğitim kampus alanının da gecikeceğini belirten Başkan Ergün şöyle devam etti, "Sayın Valimizin geçtiğimiz hafta içerisinde basına yansıyan görüşlerinde Gediz Kavşağı'na yonca geçidin yapılması konusunda kamulaştırmaların engel olduğu ifade edilmişti. Bunun çözümünün de bu 18 uygulamasının yapılmasından geçtiğini de ben bir kere daha buradan ifade etmek istiyorum. Aynı şekilde Milli Eğitim'in yıllardan beri lise kampusu talepleri, Suphi Egemen'in bağışladığı 30 dönümlük alana lise kampuslarının yapılabilmesi taleplerini aldık. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ve Vakıflar'ın bağlı olduğu ilgili Başbakan Yardımcımızın bu yerle ilgili taleplerinin olduğunu da Manisa'da bilmeyen yoktur. İmar planı kapsamında yıllardır bekleyen yerleşim alanlarının düzenleneceği bir gerçek. Keçiliköy, Kayapınar Köyü, Turgut Özal Mahallesi, alttaki Ahmet Bedevi'den tutun Kazım Karabekir'e kadar Fevzi Çakmak'a kadar bütün bu planların 25-30 sene sonrasının, yeni bir şehir yapılaşmasının kararının alınması söz konusu. Bu belki iyi anlaşılamamıştır, iyi değerlendirilememiştir".

KANUNSUZ HİÇBİR ŞEYE İMZA ATMAM

İmar Planına ilişkin şehirde dolaşan asılsız iddialara da yanıt veren Başkan Ergün, kendisinin ve ailesinin her Türk Vatandaşının hakkına sahip olduğunu, yakıştırmaların çok çirkin ve yersiz olduğunu ifade etti. Ergün, şöyle devam etti: "Son günlerde her ne hikmetse yeni dedikodular çıkarılıyor. 'Başkan Cengiz Ergün kendi yerlerinin özel imar planlarını yaptırıyor' deniliyor. Maalesef bunlar da söyleniyor. Şuradan şunun bilinmesini isterim; kanunsuz hiçbir şeyin altına imza atmam. Yasalar çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin hakkı neyse, benim ya da babam Cemal Ergün'ün hakkı odur. Sonuç itibariyle kimseyi kayırmak, kimseye menfaat sağlama noktasında kanunsuz hiçbir şeyin altına imza atmayacağımı bir kez daha belirtmek isterim."

KİMSE KAVŞAK YAPILAMIYOR DİYE ŞİKÂYET ETMESİN

Hazırlanan imar planı ile ilgili yeniden bilgilendirme istenilmesi üzerine yeni bilgilendirme toplantılarının yapılacağı söyleyen Başkan Ergün, toplantıların siyasi parti il başkanlarına ve tüm meclis üyelerine açık olacağını ifade etti. Ergün; " Bu akşam burada bulunan haziruna yeterli sunumun yapılabilmesi için, detaylı açıklamaların yapılabilmesi için İstanbul'dan şehir plancımızı buraya getirttirdik. Bu ay içerisinde tekrar bütün meclis üyelerimiz gelsin. Komisyon madem yetmiyor, anlayamıyor. Parti teşekküllerinden parti başkanları gelsin. İlçe başkanları da gelsin. Her şeyi açık ve net bir şekilde ifade edelim ve planlayalım. Burada alınacak olan karar, Manisa'nın menfaatine olacak karardır. Manisa'da 25 sene üzerinden geçen şehir imar planının 1-1,5 senedir yapılan çalışmalarının meyvesinin alınacağı noktaya geldik. 2 ay daha geçsin ama kimse de orada yonca kavşağı niye yapılamıyor, otel niye yapılamıyor, lise kampusları niye yapılamıyor diye şikayet etmesin. Burada alınan karara herkes saygı duysun."

MAZBATA YENİDEN İMAR KOMİSYONU'NA

Konu ile ilgili proje müellifi Şehir Plancısı İsmail Günal da Meclis üyelerine bilgi verdi. Kurum görüşlerinin alınması ile ilgili yaklaşık 8 ay önce ilgili kurumlara yazılar yazdıklarını ifade eden Günal, kurum görüşleri konusunda bir eksiğin olmadığını ifade etti. Açıklamaların ve konuşmaların ardından madde, muhalefetin talebiyle yeniden İmar Komisyonu'na sevk edildi.

HERKESİ MUTLU EDECEK YENİ BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Yeni Mahalle, Hafsa Sultan Mahallesi, Fatih Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi revizyon imar planı çalışmaları ile ilgili yaklaşık 2 hafta önce ilgili mahalle muhtarlarıyla bir toplantı yaptığını ifade eden Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Yaptığımız toplantı neticesinde kendilerinden aldığımız bilgi, oradaki vatandaşların menfaatine ve orada yaşayanların yararına olacak bu plan değişikliğinin inşallah hazır olarak getirilmesi, bir dahaki Meclis'e getirmeye çalışacağız. Ben inanıyorum ki, orada yaşayanların çok mutlu olabileceği, Manisa'da da bu oradaki yapılaşma dönüşümünün inşallah sağlanacağı kararı burada Meclisimizde alırız" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI BAŞLIYOR

Toplantıda Turgutlu Caddesi ile tren yolu arasında kalan alanın kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak belirlenmesi maddesi de görüşüldü. Konu ile ilgili bilgi veren Şehir Plancısı İsmail Günal, "İlave edilen alan, 73. maddeye göre uygulama yapılacak bir alan. Normal imar planı olarak yapılıp uygulanamayan bir bölge ama kentsel dönüşüm alanı ilan edildiği zaman burada Belediye'nin bazı konulara daha kolay müdahil olabilmesi ve uygulama yapma şansını arttırması adına önemli bir yöntem.

Kentsel dönüşüm alanı, mevzuat gereği en az 5 hektardan en fazla 500 hektardan oluşan bir alan ilan edilebilir. Bu alan içerisinde yine mevzuat gereği özel mülkiyet varsa Belediye Meclisi, kamu mülkiyeti varsa da Bakanlar Kurulu kararıyla yapılması gereken bir alandır. Bahsedilen bu alan özel mülkiyete konu olduğundan dolayı Belediye Meclisi'nin böyle bir karar yetkisi var. Burası kentsel dönüşüm alanı ilan edildiği durumda plan bütünlüğüne uyma koşuluyla Belediye'nin bu alan içerisinde konut üretme özellikle niteliksiz ve dönüşüme uğramak zorunda olan, deprem açısından sağlıksız ve içinde oturulmayan binaların boşaltılarak veya yine aynı bölge içerisinde mevcut binaları daha nitelikli konutlara kaydırabilmek adına bu alan ilan edilmiştir. Bu alanda Belediye arsa sahipleriyle belli bir mutabakata vararak anlaşabilir. Hiçbir anlaşma sağlanmazsa, Belediye burada kamulaştırma yaparak konut üretme şansına sahiptir" dedi.

YASAYI HÜKÜMET ÇIKARDI

Kentsel Dönüşüm konusuyla ilgili de bilgi veren Belediye Başkanı Cengiz Ergün söz konusu uygulamanın hükümetin çıkardığı kentsel dönüşüm yasasıyla da örtüştüğünü, benzerlerinin yıllardır Ankara'da ve İzmir'de yapıldığına dikkat çekti.Ergün; " Turgutlu Caddesi ile tren yolu arasında kalan geçen dönemde de buralara 5 katlı imar planları verilmiş. Ama Manisa'nın şehir girişi olması sebebiyle oradaki açılımın ve yapılaşmanın sağlıklı olmayacağı düşüncesiyle o bölgelerin boşaltılabilmesi noktasında bir çalışmadır. Tabi bu bugünün içerisinde alınacak kararlar değil, burada yapılacak çalışmaların tamamlanmasına müteakip, insanların daha sağlıklı, daha hijyen, modern konutlara geçebilmesi ve o alanda yapılmış olan yapıların depreme dayanıksız ve en kısa süre içerisinde yıkılacak binalar olduğu bir gerçek. Biz burada, bu alan içerisinde konut üretimi startını verelim istiyorum. Bugünkü hükümetin çıkarmış olduğu kentsel dönüşüm kanunu da bununla örtüşüyor. Bugün İzmir'de Kadifekale'de CHP tarafından uygulanıyor.

Ankara'da Melih Gökçek'in havaalanı yolu üzerinde yaptığı uygulamalar var. Bunları daha da sayabiliriz. Çeşitli şehirlerde bu çalışmalar başlatıldı. Biz de Manisa'da bir yerden başlamamız gerektiğini düşündük ve bir karar alınması noktasında bunu meclise getirdik. Tabi burada yine AK Parti'nin bir şerhi var" dedi.

HER GÜN BİR MAHALLEYLE TOPLANTI YAPILACAK

Konu ile ilgili söz alan AKP Grup Başkan Vekili Ömer Faruk Çelik ise, "Madde ile ilgili bugün kabul oyu kullanacağız. Bu Manisa için bir başlangıç olur, inşallah hayırlı olur. Ancak önümüzdeki ay meclise 4 mahalleyle ilgili benzer bir karar gelecek. Buralara bu gelmeden önce oradaki vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi lazım" dedi. Başkan Ergün de, önümüzdeki ay içerisinde ilgili mahallelilerle tek tek toplantı yapacaklarının altını çizdi. Ergün, toplantıların her gün bir mahalleyle gerçekleştirileceğini söyledi. Ardından madde oybirliğiyle kabul edildi. Kararın hayırlı olmasını dileyen Başkan Ergün, "Bu karar, Manisa için önemli bir karar" dedi.

MANİSASPOR'A KOMBİNE DESTEĞİ

32 madde ve 3 önergenin görüşüldüğü Eylül ayı Belediye Meclis Toplantısı'nın ardından Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisaspor'a destek amacıyla Belediye Meclis üyelerine ve daire müdürlerine kombine bilet dağıttı. Kentin temsilcisi olan Manisaspor'a destek olma noktasında ellerinden geleni yapacaklarını belirten Başkan Ergün, Manisaspor'u önümüzdeki sezon yeniden Süper Lig'de görmeyi temenni ettiklerini söyledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Kanunsuz Hiçbir İşe İmza Atmam' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement