Kastamonu Valiliği, hava sıcaklıklarının artması ve geçtiğimiz günlerde Karabük'te Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle bir kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle vatandaşları kene konusunda uyardı.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, hava sıcaklığının artmasıyla KKKA hastalığının görülmeye başladığı belirtildi.
Yakın zamanda komşu il olan Karabük'te KKKA virüsü etkisiyle ölüm olayı meydana geldiği anlatılan açıklamaya, şöyle devam edildi:
"KKKA, etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın etkeni olan virüsün taşıyıcısı olarak rol alan keneler, yabani ve çiftlik hayvanları ile insanlar arasında virüsün taşınması ve çoğalmasına aracılık etmektedir. Doğal dengenin bozulmasında ve buna bağlı olarak hastalığın görülmesinde sürekli avlanma yasağı veya kontrolsüz avcılık, yayla yasağı gibi faktörlerin de önemli etkileri bulunmaktadır. Hasta insanların kanıyla kontrolsüz temasla insandan insana hastalığın geçmesi de söz konusudur. Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek etkililiği bilimsel olarak ispatlanmış bir ilaçla yine etkinliği bilimsel çevrelerce kabul görmüş uygulanabilir bir aşı mevcut değildir. KKKA hastalığının kontrolünde bilinçli korunma tedbirlerinin alınması önem kazanmaktadır."
Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda vücudu tamamen örtecek giysiler ve açık renkli elbiseler tercih edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalı, belirtilen şekilde çıkarılamıyorsa bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Keneye çıplak elle kesinlikle dokunulmamalıdır.
Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
Çıkarıldıktan sonra kenenin yapıştığı yere tentürdiyot gibi antiseptik madde sürülmesi gerektiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Vücuduna kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya böcek ilacı içine atılarak öldürülmelidir. Çıkarılan keneler kesinlikle patlatılmamalı ve çıplak elle temas edilmemelidir. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya, gaz dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir."
Son Dakika › Güncel › Kastamonu'da Kene Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?