Şanlıurfa'da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan kazazlık Şanlıurfa Valiliği'ne bağlı Geleneksel El Sanatları Merkezi'nde zamana karşı direniyor.
İpliğin el ile bükülmesi ile yapılan Şanlıurfa'nın geleneksel el sanatlarından olan kazazlık, Şanlıurfa Valiliğine bağlı Geleneksel El Sanatları Merkezi (GESEM) yaşatılmaya çalışılıyor.
Çocukluğundan beri kazazlık mesleği ile uğraştığını belirten kazaz ustası Mehmet Emin Güngör , "Amacımız bu mesleği yaşatmak. Ben yaklaşık 55 yıldır bu işi yapıyorum. Kazazlık yöresel takıların yapıldığı bir meslek. Burada saç bağı, zef, püskül denilen takıları yapıyoruz. Örneğin Akçakale ve Viranşehir tarafı renkli kaytan kullanırlar. Suruç tarafı ise rahter dediğimiz takıları kullanır. Saç bağını da yöresel kesim ve kırsalda çok kullanılır" dedi.
'YETERİNCE TANITIMI YAPILMIYOR'
"Eskiden kadınlar bayramlarda bu ve benzeri aksesuarları kullanmadıkları zaman bir yere gitmezlerdi" diyen kazaz ustası Güngör, "Bu meslek unutulmaya yüz tutmuş. Artık bunları yöresel folklor ekipleri kullanıyor. Fakat tanıtımı tam yapılmadığı için biraz sıkıntı yaşıyoruz. Ama bunun yanında yerli ve yabancı turistlerin ilgisi oldukça fazla. Biraz geleneksel olduğu için özellikle son zamanlarda şark odalarında da kullanılıyor. Burada yaptıklarımız ürünleri ŞURKAV bünyesinde satıyoruz. Ortalama günde 8 taneye yakın yapıyoruz" diye konuştu.
'GENÇLERE ÖĞRETİYORUZ'
Gençlerin mesleği öğrenmek için geldiğini ve bu doğrultuda kursların verildiğini belirten Güngör, "Öğrencilerimiz oluyor. Gençlere bu mesleği öğretiyoruz. Bazen bu kurslar valilik ve halk eğitim bağlantılı oluyor. Bunlar çoğunluğu iple oluyor. Bunun yanında deve yünü ile yapılanda var ama olar çok değerli oluyor. Burada kendimiz boylarına göre yapıyoruz. Bunun tarihi çok eskiye dayanıyor. Eskiden köyden şehre gelenler bunu takardı. Düğünlere bunları takmadan gitmek ayıp sayılırdı" dedi.
Son Dakika › Güncel › Kazazlık Mesleği Yaşatılmaya Çalışılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?