Kenya'nın kuzeyinde, Etiyopya sınırında iki Somalili aşiret arasında saatlerce süren çatışmalarda en az 15 kişinin öldüğü çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.
Mandera Bölgesi Hükümeti yetkilisi Salah Maalim, AA muhabirine yaptığı açıklamada Garee ve Degodia aşiretleri arasındaki çatışmaların halen sürdüğünü ve ölü sayısının artmasının beklendiğini söyledi.
Kenya Kızılhaçı'ndan yapılan açıklamada da saldırıda yaralananlardan bazılarının hava yoluyla Rhamu kasabasından 200 kilometre uzaklıktaki Mandera kasabası hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındığı belirtildi.
AA'ya konuşan Kenya Kızılhaçı Genel Sekreteri Abbas Gullet, "Hala bilgi alıyoruz ve sahadaki durumu değerlendiriyoruz. Bölgede sükunet sağlandıktan sonra ölü sayısına ilişkin kesin bir açıklama yapacağız" dedi.
Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre çatışmalar, ihtilaflı aşiretlerden birine bağlı milislerin şafak vakti baskın düzenleyerek sınırın Kenya kesimine geçmesi üzerine başladı. Milislerin Etiyopya sınırı yakınındaki Rhamu kasabasını 4 saat boyunca havan topu ateşine tuttuklarını belirten görgü tanıkları bölgeden silah sesleri geldiğini kaydetti.
Aden Bulow adlı kasaba sakini AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kasabada neredeyse 4 saat boyunca silah sesleri ve patlamalar duyuldu" dedi. Çatışmalar üzerine yüzlerce kişinin kasabayı terk ettiğini anlatan Bulow, saldırıda yaralananlar arasında bir akrabasının da bulunduğunu sözlerine ekledi.
Kenya sınırları içinde yaşayan iki Somalili aşiret olan Garee ve Degodia arasında onlarca yıldan beri zaman zaman alevlenen çatışmaların temelinde, otlak alanlarının paylaşımı, siyaset ve bölge sınırları gibi konularda yaşanan ihtilaflar yatıyor.
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın başkanlığında haziran ayında düzenlenen bir toplantıda yapılan ateşkes çağrısına karşın aşiretler arasındaki ihtilaf sona erdirilemedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kenya'da Şiddet - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.