Kıbrıs Şehidinin Miğferi 43 Yıl Sonra Kızına Verildi - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Şehidinin Miğferi 43 Yıl Sonra Kızına Verildi

Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit olan Bölük Komutanı Nizamettin Songur’un miğferi 43 yıl sonra kızına verildi.

12.07.2017 13:31

Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit olan Bölük Komutanı Nizamettin Songur'un miğferi 43 yıl sonra kızına verildi. Miğferi aldığında duygulanan şehit kızı Hatıra Dilek Songur, "Şuan ne kadar duygulandığımı anlatamam. Gerçekten bu benim için önemli bir an" dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nda Bölük Komutanı Nizamettin Songur Beşparmak Dağı'nın eteklerinde 22 Temmuz 1974'te şehit olmuştu. Sungur, şehit olduktan sonra dönemin yarbayı miğferi, Mustafa Erdem Özerdem'e verdi. Özerdem, 43 yıldır gözü gibi baktığı miğferi, şehit komutanın kızı Hatıra Dilek Songur'a verdi. Özerdem'den miğferi alan şehit kızı Songur, Özerdem'in elini öperek gözyaşlarını tutamadı. Duygu dolu anlar yaşanan buluşmaya, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kıbrıs Araştırmacısı Hasan Taş katıldı.

Miğferi nasıl aldığını anlatan Mustafa Erdem Özerdem, "Zeki doğdu yarbayımız, 3'üncü tabur komutanı olarak benim bölgemdeydi. Nizamettin Sungur Üsteğmenimiz de bu taburda görev yapan bir bölük komutanıydı. Taarruzlar geliştiği zaman zeytinlik bölgesine taarruz emri aldı, oraya gitti. Benden bu bölgeye en iyi nereden askerimi geçirebilirim diye bilgiler aldı. Rumların bulunduğu menziller hakkında da benden bilgiler aldı ve taarruzunu gerçekleştirdi. Ne yazık ki orada Nizamettin Songur Üsteğmenimiz şehadet mertebesine erişti rahmetli oldu. 3, 4 saat sonra zaten görev bitmişti. Askerler yukarı çekilmişti, hedefler alınmıştı. Onu yukarı getirdik. Ben de gittim yarbayımız Zeki Doğdu'nun gözünden yaş aktığını gördüm ve üzüldüğünü şu sözlerle anlattı; 'Ya Rabbim bu dağ başında çok değerli çok kıymetli bölük komutanımı kaybettim' dedi. Gözyaşlarını sildi ve devam etti. Konuşmasına ' ama bir taraftan da mutluyum, sevindim onun ayarında onun değerinde bana burada bir üsteğmen kazandırdı' dedi. Bundan sonra bu çelik başlık senin olacak dedi ve başıma koydu" ifadelerini kullandı.

"O günden bu güne bu çelik başlığa gözüm gibi baktım"

"O günden bu güne bu çelik başlığa gözüm gibi baktım" diyen Özerdem, "Dolabımda sakladım. Ara sıra alırdım başıma takardım. Aynanın karşısına geçip Nizamettin'i hatırlardım. Çok duyguluyum, çok heyecanlıyım. Çok değerli bir bölük komutanıydı. Askerini çok severdi" şeklinde konuştu.

"Gerçekten bu benim için önemli bir an"

43 yıl sonra babasının çelik miğferini alarak duygu dolu anlar yaşayan şehit komutanın kızı Hatıra Dilek Songur, "Şuan ne kadar duygulandığımı anlatamam. Gerçekten bu benim için önemli bir an. Hasan bey size çok teşekkür ediyorum bunu sağladığınız için, komutanımız bulduğunuz için. Komutana çok teşekkür ederim yüce gönüllülüğünüz için, böyle bir hatırayı bana getirdiğiniz için. Savaş esnasında başında olan başlık yoktu, komutanımızdaymış. O da sağ olsun onca yıl gözü gibi baktığı benimle ve babamın artık bir torunu var onu vatan evladı olarak yetiştirmek istiyorum. Onun için çok önemli bir hatıra. Eminim o da bunu aynı gururla saklayacak çocuklarına iletecektir ilerde" dedi.

Duygulu buluşmaya vesile olan Kıbrıs Araştırmacısı Hasan Taş, buluşmayı nasıl organize ettiğini şöyle anlattı: "Binbaşıma o gün ben başka bir konu için gittim. O anılar esnasında bu konu ortaya çıkınca çok önemsedim. Hemen Nizamettin Songur komutanımızın yanında savaşan tanıdıklarımı aradım herhangi bir bilgi var mı tanıdık diye. Onlardan öğrendim bir kızı olduğunu. Bu manzarayı biz Kıbrıs'ta yaşamak arzusu içerisindeydik ama bugün Türk dünyası mümtaz şahsiyeti Rauf Denktaş'ın anısına düzenlenen bir etkinlikte böyle bir hikayeyi paylaşmamız çok daha anlamlı oldu". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kıbrıs Şehidinin Miğferi 43 Yıl Sonra Kızına Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement