Kırgızistan Başbakanı Satıbaldiyev, istifa etti - - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan Başbakanı Satıbaldiyev, istifa etti -

Kırgızistan'da Başbakan Cantoro Satıbaldiyev, 18 ay başında bulunduğu koalisyon hükümetinin 20 Mart'ta dağılmasının ardından bugün istifa ettiğini açıkladı.

25.03.2014 19:36

Kırgızistan'da Başbakan Cantoro Satıbaldiyev, 18 ay başında bulunduğu koalisyon hükümetinin 20 Mart'ta dağılmasının ardından bugün istifa ettiğini açıkladı.

Başbakanlık'ta Satıbaldiyev başkanlığında yapılan son kabine toplantısında, Satıbaldiyev'in başbakanlık görevinden ayrıldığı, Başbakan Birinci Yardımcısı Coomart Otorbayev'in yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini yürüteceği bildirildi.

Başbakanlık görevindeyken vaatlerini yerine getirememenin üzüntüsünü yaşadığını ifade eden ve bu nedenle halktan özür dileyen Satıbaldiyev, ülkede ekonomiyle ilgili birçok konunun "siyasallaştırılması" nedeniyle sitemde bulundu.

Ülkedeki Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centtera Gold şirketi ile yeni anlaşma için özellikle müzakerelere çok zaman harcamaktan duyduğu üzüntüyü dile getiren Satıbaldiyev, bundan sonra kurulacak hükümetin, Centtera Gold şirketi ile yeni 8 anlaşma yapması ve uzlaşılan konuların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasının büyük bölümünü ülkedeki sosyo-ekonomik duruma ayıran Satıbaldiyev, ekonominin istikrarlı büyümesini koruduklarını ve tüm ödemelerin zamanında yapıldığını kaydetti.

Satıbaldiyev'in başında bulunduğu üç partili koalisyon hükümeti, Sosyalist Ata Meken Partisi'nin 20 Mart'ta koalisyondan çekilmesinin ardından düşmüş, yeni hükümet kuruluncaya kadar Satıbaldiyev başbakanlık görevini geçici olarak yürütmeye devam edeceğini açıklamıştı. Satıbaldiyev hükümeti, 7 Nisan 2010'da meydana gelen kanlı halk ayaklanmasının ardından ülkede en uzun süre iktidarda kalan hükümet olmuştu.

Sosyal Demokrat Parti (SDP), Ar-Namıs (Haysiyet) Partisi ile Sosyalist Ata Meken (Ata Vatan) Partisi'nden oluşan hükümet, ülkedeki ABD askeri hava üssünün kapatılmasını öngören ve Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centerra Gold şirketi ile yenilenen anlaşmayı meclisten geçirmeyi başarmıştı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, kurucu olduğu meclisteki Sosyal Demokrat Partisi'ne (SDP) hükümeti kurma görevini vermesinin ardından SDP'nin Meclis Grup Başkanı Çınıbay Tursunbekov, meclisteki tüm parti liderlerine koalisyonu oluşturma teklifini dün sunmuştu. Partilerin koalisyon oluşturma teklifine yarın cevap vermesi bekleniyor.

Anayasaya göre yeni hükümetin en geç 11 Nisan'a kadar kurulması gerekiyor.

Kırgızistan Başbakanı Satıbaldiyev, istifa etti -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan Başbakanı Satıbaldiyev, istifa etti - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement