"Kobi'lerde Ödeme Sıkıntısı Gözlemlemiyoruz" - Son Dakika
Güncel

"Kobi'lerde Ödeme Sıkıntısı Gözlemlemiyoruz"

"Kobi\'lerde Ödeme Sıkıntısı Gözlemlemiyoruz"

Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuz: "Gerek büyük şirketlerde, gerekse KOBİ'lerde göze batan bir ödeme sıkıntısı gözlemlemiyoruz" "Döviz kurlarındaki beklenme...

17.10.2013 11:23

ÜMİT ÇEVİK - Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, "Gerek büyük şirketlerde, gerekse KOBİ'lerde göze batan bir ödeme sıkıntısı gözlemlemiyoruz. KOBİ'lerimizin kredi geri ödemelerinde, tahsilatları ve diğer ödemelerinde önemli bir sıkıntıdan bahsedemeyiz" dedi.

AA muhabirine değerlendirmede bulunan Oğuz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Haziran 2013 itibariyle KOBİ'lere kullandırılan nakdi kredilerin yaklaşık 237 milyar liraya ulaştığını belirterek, aynı rakamın Aralık 2012'de 200 milyar lira olduğunu ve yüzde 19 gibi önemli bir artışın  söz konusu olduğunu belirtti.

Akbank olarak 2013 yılında sektörün üzerinde büyümelerinin devam ettiğini belirten Oğuz, Haziran 2013 itibariyle sektörün TL cinsinden nakdi KOBİ kredi tutarının Aralık 2012'ye göre yüzde 15 arttığını, Akbank KOBİ Bankacılığı'nın TL nakdi kredi tutarının ise aynı dönemde yüzde 33 yükseliş gösterdiği bilgisini verdi.

Oğuz, KOBİ kredilerinin bankalarındaki payının da arttığını ve toplam TL nakdi kredilerinin içinde KOBİ kredilerinin payının Aralık 2012'de yüzde 40 iken, Haziran 2013 itibariyle bu rakamın yüzde 52'ye ulaşmış olduğunu ifade etti.

"KOBİ'lerde genel olarak nakit akışları sorunsuz"

"KOBİ'ler taksitlerini ödemekte zorlanıyor mu? Bankacılık sistemindeki ve Akbank'taki toplam KOBİ Bankacılığında sorunlu kredi oranı nedir?" şeklindeki soruya Oğuz, gerek büyük şirketlerde, gerekse KOBİ'lerde göze batan bir ödeme sıkıntısı gözlemlemediklerini ve  KOBİ'lerin kredi geri ödemelerinde, tahsilatları ve diğer ödemelerinde önemli bir sıkıntıdan bahsedilemeyeceği cevabını verdi.

Oğuz, döviz kurlarındaki beklenmedik yükselmelere rağmen, KOBİ'lerde genel olarak nakit akışlarının sorunsuz olduğunu ve  bu nedenle, KOBİ kredileri için standart ihtiyatlılık dışında özel bir önlem alınması gerektiğini düşünmediklerini söyledi.

Akbank'ta KOBİ kredilerindeki sorunlu olan kesimin payının sektöre göre oldukça düşük olduğunu aktaran Oğuz, sektördeki sorunlu KOBİ kredilerinin haziran ayı sonu itibariyle yüzde 3,0 düzeyindeyken, Akbank'taki bu oranın yalnızca yüzde 1,81 düzeyinde seyrettiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ortaya koyduğu faiz öngörüsüyle gelecek dönemde politika faizlerinde bir artış beklenmediğini belirten Oğuz, son dönemde gerçekleşen parasal sıkılaştırmanın da piyasa faizlerine yansımış durumda olduğunu ve bunun ötesinde bir artışın şimdilik beklenmediğini söyledi.

İhracat ve KOBİ kredilerine yönelik son dönemde alınan önlemelere ilişkin görüşlerini de aktaran Oğuz, ekonomi yönetimi ve düzenleyici kurumların, finansal sistemin istikrarı için genel ekonomik görünüm ve günün şartlarına bağlı olarak bu tür düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Oğuz, bu düzenlemelerin finans sektörünün sağlıklı büyümesini sürdürmeye ve Türkiye ekonomisini çalkantılara karşı korumaya yönelik olumlu uygulamalar olarak değerlendirdiklerini anlattı.

"KOBİ'ler cari açığın azalmasında daha fazla rol oynayacak"

Düzenlemeler kapsamında, ihracatçıya ve KOBİ'ye pozitif ayrımcılık için adımlar atıldığına dikkati çeken Oğuz, şunları kaydetti:

"Cari açık hassasiyeti nedeniyle tüketimi değil yatırımı ve istihdamı artırıcı kredilere daha fazla destek veriliyor. En son geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program'ın temel amaçlarından biri cari açığı azaltmak. Cari açığın ihracat ve yatırımlardaki büyüme ile finanse edilmesi amaçlanıyor. İhracattaki artış 2014-2016 için ortalamada yüzde 9,7 tahmin edilirken aynı dönemde ithalat için yüzde 6,6 artış öngörülmüş.

Ekonominin üretim yapısının ithalata olan yüksek bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Diğer taraftan, ihracat ve KOBİ'lere yönelik nakdi ve gayri nakdi kredilere uygulanan genel karşılık oranları düşürüleceği ifade ediliyor. Özetle, program KOBİ'lerin hem üretim, yatırım ve ihracatını hem de markalaşmaları ve kurumsallaşmalarını destekleyen bir ortamın gelişmesini amaçlıyor."

Karşılıkların azaltılması gibi düzenlemeler kredilerin kendilerine olan maliyetlerini düşüreceği için KOBİ'lerin sahip oldukları mevcut avantajları daha da artacağını ve KOBİ'lerin cari açığın azalmasında daha fazla rol oynayacağını vurgulayan Oğuz, "Yapılacak düzenlemeleri finans sektörünün sağlıklı büyümesini  sürdürmeye  ve ekonomimizi çalkantılara karşı korumaya yönelik olumlu uygulamalar olarak değerlendiriyoruz. KOBİ'lere iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi için gerek finansman gerekse bilgi ve danışmanlık desteklerimizi kesintisiz sürdüreceğiz" dedi.

Küresel ekonomide, Fed'in varlık alım programını azaltacağı beklentileri merkezli dalgalanmaların, dış ticaret ağırlıklı olan şirketleri etkilediğini ancak bunun önemli bir etki olduğunu söylemenin mümkün olmadığını aktaran Oğuz, "Piyasaların, Fed'in varlık alım programını azaltarak sonlandıracağı beklentilerini satın aldığını düşünürsek, bu beklentinin gerçekleşmesi sonrasında da önemli sorunlar yaşanacağını düşünmüyoruz" değerlendirmesine bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kobi'lerde Ödeme Sıkıntısı Gözlemlemiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement