Kocaeli'de Ulaşım Çağ Atlıyor - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'de Ulaşım Çağ Atlıyor

Kocaeli'nin çeyrek asırlık hayali tramvayın temel atma töreni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık'ın da katılımıyla gerçekleşti.

19.10.2015 17:43

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kentin ulaşım ağına çağ atlatacak,11 adet istasyona ve 7,2 km uzunluğuna sahip Sekapark ve Otogar arasındaki Akçaray tramvay projesinin temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, Zeki Aygün, Büyükşehir Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TRAMVAY 2017'DE YOLA KOYULACAK

Ulaşım Master Planı dahilinde raylı sistem yatırımları devrinin öncüsü olan tramvayın temel atma töreninde ilk olarak Genel Sekreter Doç. Dr. Büyükakın projeyle ilgili detaylardan bahsetti. Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin yanında bulunan ve tramvay depo alanı olacak olan bölümde yapılan törende açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Büyükakın, "Kocaeli'nin gelecekte yaşanabilir bir kent olarak kalmasını istiyorsak, toplam yolculuklar içindeki toplu taşıma oranını %40'lar mertebesine çıkarmamız gerekir. Tramvay da bu noktada çok önemli. İnşallah hattımız 2017 yılı başında başlayacak. Tahminlerimize göre 2017 yılında günlük bazda on binlerce, yıllık bazda ise yaklaşık 10-15 milyon yolculuk yapılacak" ifadelerini kullandı.

"TARİHİ GÜNE ŞAHTİLİK EDİYOYORUZ"

"Bugün tarihi bir güne şahitlik ediyoruz" diyerek sözlerine başlayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, "Burada bulunan, bulunmayan herkes, bu tarihi günün bir parçasıdır. Hepimiz, bu şehirde yaşayan herkes bu başarının mimarıdır. Yarım asra yaklaşan bir rüyayı gerçekleştirmek için bu gün kollarımızı sıvıyoruz. Temelini attığımız bu törende Kocaeli'nin geleceğine imza atılmıştır. Şehrin tarihine attığımız bu imza, bu iz; Allah'ın izniyle silinmeyecek, dünya durdukça hep var olacaktır." ifadelerini kullandı.

HER DETAYI PLANLADIK

Kocaeli'nin her karışını planlayarak hizmetler ürettiklerine dikkat çeken Başkan Karaosmanoğlu, "2010'da Ulaşım Mastır Plânımızı hazırladık. Ardından Lojistik Mastır Plânı hazırladık. Türkiye'de halen bu plânları hazırlayan ilk ve tek şehir Kocaeli'dir. Her şeyi hesap etmeye, hiçbir detayı atlamamaya, konunun bütün taraflarını sürece katmaya, kısaca hata yapmamaya muazzam özen gösterdik. Akçaray; 2010'da tamamladığımız Ulaşım Mastır Plânı'nın gereği olduğu kadar, milletimizin talebi ve ortak aklın da bir sonucudur. Bu büyük eseri, kazasız belasız tamamlamak, ilk seferini birlikte yapmak duasıyla… Akçaray hayırlı olsun, uğurlu olsun. Bahtı ak, yolu açık olsun" dedi.

BÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR

Kocaeli Valisi Güzeloğlu ise "Kentlerin ve insanların öyle zamanları vardır ki, hiçbir zaman unutulmazlar. Bu törende bir arada olanlar bu noktada tarihe tanıklık ettikleri için çok şanslılar. Belediyeciliği böylesine vizyon projelerle süsleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve yetkililerine teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

VİZYON PROJELERE DEVAM

Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşlara ekonomik, hızlı, güvenli ve konforlu bir biçimde seyahat etme imkanı taşımak amacı ile hayata geçireceği tramvay hattının temel atma töreninde açıklamada bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'nin Türkiye'de en fazla göç alan illerden birisi olduğunu dile getirerek, "Nüfusu bu hızla artmasına rağmen Türkiye'deki en gelişmiş alt yapısı olan illerden birisi de Kocaeli. Ulaşım projelerine ağırlık verdik. Tramvay projesi de bu vizyon projelerden birisi. Tramvay çalışmasından sonra diğer vizyon projelere geçilecek" sözlerini kullandı.

METRONUN İLK ADIMI

Kısa ve uzun vadede yapılacak vizyon projelerden bahseden Bakan Işık, "Hayal gibi gözüken birçok projeyi kente kazandırdık. Temelini atacağımız tramvay hattı, raylı sistemlerde hayata geçireceğimiz metronun ilk çalışması olacak. Bisikletin pedalını çevirerek dengede dururuz. Biz de ulaşımdaki dev yatırımları ardı ardına sürdürerek Kocaeli'ye, Türkiye'ye örnek hizmetler üretmeye son hızımızla devam edeceğiz" dedi. Konuşmaların ardından protokol ile birlikte Kocaeli'deki ulaşımın seyrini değiştirecek tramvayın temeli atıldı.

14 KM'LİK ÇİFT YÖNLÜ GÜZERGAH

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tramvay projesinin güzergahı için yolcu talebi, diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonun sağlanması ve inşaat maliyeti gibi konular dikkate alındı. İzmit merkezde yaklaşık dokuz aylık bir fizibilite çalışması yapıldı. 10 ayrı alternatif arasından en uygun olan güzergah belirlendi. Önce yürüyüş yolunda yapılması kararlaştırılan tramvayın bölgedeki çınar ağaçlarına zarar vereceği ihtimaliyle İzmit Otogarı ile Sekapark arasında 14 kilometrelik güzergahta çift yönlü, 11 istasyondan oluşmasına karar verildi. Tramvay, Otogar-Yahya Kaptan, Kaymakamlık-N. Kemal Lisesi-Doğu Kışla, Valilik, Fuar, Yeni Cuma-Fevziye Camii-Gar-Sekapark olmak üzere 14 kilometrelik 11 istasyondan oluşuyor. Güzergahın belirlenmesi çalışmalara da hız kattı.

12 ADET ARAÇ

Akçaray'ın hat yapım ihalesi ve 12 adetten oluşan araç alımı ihalesi arka arkaya gerçekleştirildi. Hat yapım ihalesini kazanan firma İzmit Otogarının arkasında hattın başlangıç noktasına şantiyesini kurdu. Sahada bu çalışmalar sürerken Büyükşehir Belediyesi, 12 adet araç alımı ihalesini kazanan Bursalı yerli firmayla masaya oturdu. Tramvayı Kocaeli'ye getirecek olan sözleşmeye imza attı.

GÜNDE 16 BİN YOLCU TAŞINACAK

Bursalı yüklenici firma tarafından üretimi sağlanacak tramvay araçlarının uzunluğu 32 metre, genişliği 2,65 metre ve yüksekliği ise 3,30 metre olarak belirlendi. Her iki yöne doğru makinist odası bulunan tramvaylarda maksimum hız 70 kilometre, ortalama hız ise yer yer 20 kilometre olacak. Sefer sıklığının ise 6 dakika olduğu ifade edilen tramvaylarla günde 16 bin yolcunun taşınması hedefleniyor. Tramvayların hareket kabiliyetlerinin yüksek olması noktasında 5 vagondan oluşacak. 300 yolcuyu aynı anda taşıyabilecek tramvayın 4 çiftli ve 2 tekli kapısı bulunacak. İhaleyi kazanan yüklenici firma, 12'inci ayda bir, 14'üncü ayda iki, 15'inci,16'ıncı ve 17'inci aylarda 3'er adet olmak üzere toplamda 12 adet tramvayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edecek.

2017'DE YOLCU TAŞIYACAK

Tramvay projesinde 28 bin 800 metre uzunluğunda ve bin 977 ton oluklu ray imalatının yapılacak Törenin gerçekleştirileceği alan, tramvay araçlarının parklanacağı, bakım-onarımın yapılacağı, hattın işlemesine yönelik kontrol merkezi ve idari ofisler için kullanacak olan 30 bin metrekare alana sahip depo alanı olarak hizmet verecek. 12 adet araç alımı sözleşmesi de imzalanan Akçaray, inşaatın tamamlanmasının ardından Otogar-Sekapark arasında yol alacak. Tramvay hattının 2017 yılında yolcu taşımacılığına başlaması hedefleniyor.

ÇALIŞMALAR HIZLI İLERLEYECEK

Tramvay hattı temel atma töreninden sonra ray temin süresi ile bağlantılı olarak ilk alt yapı imalatına 10 Kasım 2015 tarihinde başlanması planlanıyor. 24 Kasım 2015 tarihinde güzergah temel kazısına başlanacak olan projede, 3 Şubat 2016 tarihinde ray montajına da geçilmesi planlanıyor. Akçaray'ın gideceği yolun yapımına başlanılması ise yukarıda belirtilen tarihler içesine denk gelecek şekilde yapılacak.

ALT YAPI İMALATLARI

Proje kapsamında alt yapı, yapı temelleri ve yol imalatları için toplamda 340 bin metreküp kazı ve 213 bin metreküp çeşitli niteliklerdeki malzeme ile dolgu işi yapılacak. Toplamda yaklaşık olarak 12,5 km uzunluğunda yol imalatı, 15.921,60 ton Binder, 10.768,00 ton Aşınma, 33.500,00 metreküp Granüler temel, 48.520 ton Plentmiks temel serimi gerçekleştirilecek. 57 bin m3 hazır beton dökülmesi işi ve 3 bin 200 ton nervürlü çelik donatı montajı yapılıp kaldırımlarda ve çevre düzenlenmesinde kullanılmak üzere 24.000 m2 andezit kaplama, 24 bin m2 ateş tuğla kaplama,13 bin m2 küptaş, 12 bin 600 m2 beton parke, 11.700 m2 baskı beton ve 31 bin metre bordür imalatı hayata geçirilecek.

28 BİN 800 METRE UZUNLUĞUNDA RAY

Tramvay hattı boyunca 28 bin 800 metre uzunluğunda ve bin 977 ton oluklu ray imalatının yapılacakken, 46 bin adet ray bağlantı elemanı montajı gerçekleştirilecek. 24 adet farklı özelliklerde makas imalatı, yatay ve düşey trafik işaretlemelerini kurulacak, tramvay hattının kataner sistemini beslemek amacı ile 6 adet trafo merkezi içerisinde toplamda 12 adet 1500 kWA'lık CER trafosunun kurulumunun devreye alınması işleri yapılacak. İstasyon yapıları, depo sahası, yol aydınlatması ve trafik sinyalizasyonu için gerekli enerji ihtiyacının karşılanması için toplamda 5 adet 250 kWA ve 2 adet 1000 kWA iç ihtiyaç trafosu kurulumu da yapılacak çalışmalardan bir kaçı olacak.

Ana Hat Güzergâhında yapılacak tüm işler şu şekilde;

- 11 adet istasyona olup yaklaşık 7 km uzunluğun da tramvay hattı oluşturulacaktır,

- Hattın yaklaşık 700 metresi yeşil alan olarak yapılacaktır.

- Kanalizasyon ve yağmur suyuna ait mevcut hatların deplasmanı ve yeni hatların yapılmasında kullanılmak üzere değişken çaplarda ve nitelikte toplamda 21.600 metre boru döşenmesi,

- İçme suyuna ait mevcut hatların deplasmanı ve yeni hatların yapılmasında kullanılmak üzere değişken çaplarda ve nitelikte toplamda 15.200 metre boru döşenmesi,

- SEDAŞ, Telekom ve diğer kurumlara ait mevcut hatların demontajı, montajı ve yeni hatların imalatı,

- Doğalgaz hatlarına ait mevcut hatların deplasmanı ve yeni hatların yapılmasında kullanılmak üzere değişken çaplarda ve nitelikte toplamda 6.200 metre boru döşenmesi, 25 adet canlı boru bağlantısı(Hot-Top, Stopple) işi,

- Tüm sistemin enerji ihtiyacını karşılamak amacı ile TEİAŞ ait iki ayrı ana besleme noktasından ve trafo merkezleri arası dahil olmak üzere yaklaşık toplam kablo uzunluğu 60.000 metre olan yer altı yüksek gerilim hattı imalatı,

- Tramvay aracına enerji iletimini sağlayan toplamda yaklaşık 600 adet taşıyıcı direk sisteminin (katener sistemi) montajı,

- Merkezi kumanda donanımı, trafo merkezlerindeki lokal birimler, merkezi kumanda birimi ile lokal birimler arası haberleşmenin sağlanması amacı ile SCADA sisteminin kurulması işi,

- Kontrol merkezi ile tüm merkezi ekipmanlar ve saha tesisleri arasında görüntü, veri ve ses iletişimini sağlamak amacı ile CCTV(Kamera), haberleşme ve anons sistemininim kurulumu,

- Kara yolu ile tramvay hattının kesiştiği kavşaklarda 16 adet sinyalizasyon düzenleme işi,

- Trafo binalarına ait havalandırma tesisatı ve gazlı yangın söndürme sistemlerinin montajı yapılacaktır

Depo Sahasında yapılacak işler;

- Tramvay araçlarının parklanacağı, bakım-onarımın yapılacağı, hattın işlemesine yönelik kontrol merkezi ve idari ofisler için kullanacak olan sahanın toplam alanı 30.000 m2 olacaktır.

- Tramvay araçlarının bakım-onarımı, hattın işletmesine yönelik kontrol merkezinin ve idari ofislerin bulunduğu 5.640 m2 kapalı alana sahip prefabrik betonarme bina,

- Jeneratör binası, su deposu, giriş çıkış binası ve trafo binası,

- Çevre duvarları, yeşil alanlar, yürüme yolları ve çevre düzenlemesi,

- Yatay ve Düşey Trafik işaretlemeleri,

- Çeşitli demir işleri,

- Bina içi alçak gerilim, zayıf akım, yıldırımdan koruma ve topraklama tesisat işleri,

- Saha ve bina içi aydınlatma işleri yapılacaktır.

- Tramvay araçlarının tekerlek takımlarının araçta çıkarılmasına gerek olmaksızın tekerlerinin yeniden profil verilmesinde kullanılacak zemin altı tekerlek tornası montajı,

- Tramvay araçlarının yıkanması için Araç otomatik yıkama tesisi montajı,

- 16 metre açıklıklı 8 ton kapasiteli 1 adet köprü vinç montajı,

- 270 derece hareket kabiliyetine sahip 2 ton kapasiteli 1 adet pergel vinç montajı,

- Atölye binası için Sıhhi Tesisat, Isıtma Tesisatı, Basınçlı Hava Tesisatı, Doğalgaz Tesisatı, Yangın Tesisatı, VRF Soğutma-Isıtma Tesisatı ile Havalandırma Tesisatları yapılacaktır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kocaeli'de Ulaşım Çağ Atlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement