KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP Bölgesi çiftçilerinin sorunlarını yerinde izlemek, arazide görülen problemlere daha hızlı ve etkili çözümler üretmek için teknik geziler düzenlediklerini söyledi. Sadece tarımda değil diğer alanlarda da teknik ekiplerle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Başkan Babaoğlu, bu incelemelerin raporlaştırılarak kamuoyuyla paylaşıldığını söyledi.
Üniversite öğretim üyelerinden oluşan KOP İdaresi teknik danışmanları tarımsal üretim alanlarını yerinde inceleyerek her ilçe için raporlarını oluşturmaya devam ediyorlar.
Hazırlanan teknik raporlara göre süne ile mücadelede son 15 yılın en başarılı sonuçları alındığı hububat rekoltesinde ise uzun yıl ortalamalarının üzerinde olduğu belirtiliyor. Buğday ve arpada geçen yıla göre neredeyse 2 kat fazla olan rekoltenin çiftçiyi memnun ettiği vurgulanırken buna rağmen kalitenin düşük olduğu da ifade ediliyor.
Buğday ve arpa ekili alanlarda tarla sahibi çiftçilerle görüşmelerde, "Bu yıl KOP Bölgesi'nde hububat rekoltesi çiftçinin yüzünü güldürmüştür. Bölgede Mart ve Nisan yağışlarının istenen seviyeye yakın, Mayıs ayı yağışlarının ise geç de olsa istenen düzeyde gerçekleşmesi rekolteyi olumlu yönde etkilemiştir. Kıraç alanlarda rekolte buğday ve arpada dekar başına 250 ile 450 kilogram arasında değişirken, sulu alanlarda ise verimlilik dekar başına 500 ila 1000 kilogram arasında gerçekleşmiştir. Verim değerleri incelendiğinde uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir sonuç elde edilmiştir" denildi.
KOP İdaresi teknik danışmanlarının hazırladığı raporda KOP Bölgesi'ndeki bazı bölgelerde şeker pancarı ve patates ekim alanlarındaki en ciddi sorunun halk arasında 'Gılamaç' olarak bilinen Küsküt otuna dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Küsküt otunun sadece şeker pancarı ve yoncada ilaçlı mücadelesinin olduğu, diğer kültür bitkilerindeki küskütün ilaçlı mücadelesi bulunmadığı belirtilerek; "Özellikle şeker pancarı, patates, havuç ve diğer sebze ekim alanlarında üreticileri zor durumda bırakan bu parazit ota karşı zaman geçirilmeden ciddi tedbirler alınmalıdır. Eğer bugünkü haliyle bu yabancı ot tarım alanlarında yayılmasını ve yoğunluğunu artırmaya devam ederse yakın bir gelecekte patates, şeker pancarı, yonca, havuç gibi bazı kültür bitkilerinin tarımını yapmak oldukça güçleşecektir. Bunun için üreticilere gelecekte küsküt yabancı otunun sulanan tarım alanları için ne kadar önemli bir tehdit oluşturacağının ve bunun mücadelesi için öncelikli olarak kültürel tedbirlerin, daha sonra da gerektiğinde ilaçlı mücadelenin yapılması konusunda bir bilincin oluşturulması önem arz etmektedir. Ayrıca acilen bir eylem planı ortaya konulmalıdır" şeklinde bilgilere yer verildi.
Son Dakika › Güncel › KOP İdaresi Teknik Gezilere Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?