'Kör Avukat' Kaçtı - Son Dakika
Güncel

'Kör Avukat' Kaçtı

\'Kör Avukat\' Kaçtı

Çin'de maruz bırakıldığı ev hapsinde kamuoyu vicdanının kanayan yarası haline gelen görme engelli insan hakları savunucusu Chen Guangcheng, sonunda uğradığı baskı ve eziyete dayanamayıp köyünden kaçtı.

27.04.2012 15:08

Çin'de maruz bırakıldığı ev hapsinde kamuoyu vicdanının kanayan yarası haline gelen görme engelli insan hakları savunucusu Chen Guangcheng, sonunda uğradığı baskı ve eziyete dayanamayıp köyünden kaçtı.

Ülkenin doğusundaki Shandong eyaletinde yer alan Linyi köyünde, hiç bir hukuki dayanak olmaksızın sivil güvenlik görevlileri tarafından ev hapsinde tutulan ve ziyaretçilerle görüşmesine imkan verilmeyen Chen Guangcheng'in Pazar günü kaçtığı bildirildi. Görme engelli olmasına rağmen, kendi kendine hukuk öğrenen ve "kör avukat" olarak bilinen Chen'in güvenlikte olduğu belirtiliyor.

TRAFİĞİ ENGELLEMEKTEN DÖRT YIL

Arazi ihtilaflarında köylülere hukuki tavsiyelerde bulunan ve insan hakları kampanyaları yürüten Chen Guangcheng, 2006 yılında "trafik akışını engellemek" suçundan dört yıl hapse mahkum edilmişti. Cezasını çekmesine rağmen, 2010 yılında evine kapatılan Chen'in köy yetkililerinin emriyle defalarca dövüldüğü belirtilmişti.

Chen'in yaşlı annesinin de şiddete maruz kaldığı ifade edilirken, kamuoyu vicdanının kanayan yarası haline gelen Chen'i ziyaret etmek için ülkenin dört bir yanından köye gidenlerin sayısı giderek çoğalmaktaydı. Köye giremeyeceklerinin bilinciyle yola koyulan ve sık sık dövülen ziyaretçiler, sansüre rağmen giderek seslerini daha çok duyuruyordu.

BAŞBAKAN'A ÇAĞRI

Merkezi ABD'de bulunan bir insan hakları örgütü tarafından başkent Pekin'de güvende olduğu belirtilen Chen'in Çin Başbakanı Wen Jiabao'ya hitap eden bir videosu da yayımladı.

Kendisi ve aile fertlerinin zalimce dövüldüğünü belirten Chen, Başbakan Wen'den uğradığı eziyeti soruşturmasını talep etti. Linyi köyü yetkililerinin zulmünden şikayetçi olan Chen, "Burada adalet için bulunuyorum. Halkın vergileri, bizi inciten yozlaşmış yerel idarecilerce ziyan edilmemeli. Başbakan'dan bu çürümüşlüğü ortaya çıkarmak için soruşturma açmasını istiyorum" diye konuştu.

Siyasi reform çağrılarıyla öne çıkan Başbakan Wen Jiabao'nun önündeki en büyük engel olarak tanımlanan Zhou Yongkang, iktidar mücadelesinde güç kaybederek son aylarda gözden düştü. Ülkeyi yöneten 9 kişilik Politbüro Daimi Komitesi'de yer alan ve güvenlik şefi olarak bilinen Zhou'nun adı, geçtiğimiz ay darbe söylentilerine karışmıştı. Söylentilerin boşa çıkmasına karşın, Zhou bir süredir kamuoyu karşısında nadir görünür oldu.

Chen'in kaçışında, siyasi reformlara karşı sertlik yanlısı tutumuyla tanınan güvenlik şefi Zhou'nun güç kaybetmesinin önemli etken olduğu belirtiliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Kör Avukat' Kaçtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement