Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga Viyana'da - Son Dakika
Son Dakika Logo

Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga Viyana'da

19.06.2013 15:39

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer: "Kosova'nın, AB ve diğer uluslararası kuruluşlara üye olmasına destek vereceğiz"

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Kosova'nın AB ve diğer uluslararası kuruluşlara üye olmasına destek vereceklerini söyledi.

Resmi ziyaret nedeniyle bugün Viyana'ya gelen Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ile yaptığı resmi görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fischer, ülkesinin Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu anımsatarak, "Kosova ile Sırbistan arasında imzalanan 19 Nisan anlaşmasının  önemli olduğunu ve Avusturya'nın da bu anlaşmayı çok önemsediğini" bildirdi.

Fischer, taraflardan birinin "19 Nisan anlaşmasını ihlal etmesi halinde Avusturya'nın taraflara ilişkin pozisyonunu yeniden gözden geçireceğini " bildirdi.

Kosova'nın Balkanlarda "hem ekonomik hem de politik açıdan istikrarın sembolü olması için çaba göstereceklerini" ifade eden Fischer, istikrarın devamı için "Kosova ve Sırbistan'ın 19 Nisan anlaşmasına sadık kalmalarının çok önemli olduğunu" kaydetti. Fischer, "Kosova'nın AB ve diğer uluslararası kuruluşlara üye olmasına destek vereceğiz" dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga da ülkesinin bağımsızlığına kavuşması sürecinde Avusturya'dan büyük destek gördüklerini belirterek, Avusturya'ya yaptığı bu ilk resmi ziyareti tarihi bir gelişme olarak anımsayacağını söyledi.

Ülkesinin bağımsızlığına kavuşmasından ancak beş yıl sonra Avusturya'ya resmi ziyarette bulunabildiğini ifade eden Yahyaga, "Ancak Kosova'ya, Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile çok sayıda parlamenterin Kosova'ya resmi ziyaretlerde bulunduğunu, ikili ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu" belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Spindelegger'in Kosova'nın bağımsızlığının 5. yıl dönümü törenine katılmasının da  kendilerini çok memnun ettiğini belirten Yahyaga, "Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'i de mümkün olan en kısa zamanda Kosova'da görmek istediklerini" bildirdi.

Kosova vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanmasına ilişkin bir soru üzerine Yahyaga, "Vize muafiyetinin  teknik bir konu olduğunu, bu konuda Avusturya ve AB'nin diğer üye ülkeleriyle görüşmelerin devam ettiğini ancak Kosova vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat etmeleri konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadığını " söylemekle yetindi.

Yahyaga, bir gazetecinin, "Kosova'dan bazı vatandaşların Suriye'deki muhaliflere destek olmak üzere Suriye'ye giderek savaştıklarını" hatırlatması üzerine, "bu konudaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını, Kosova vatandaşlarının Suriye'ye gidip savaşmalarının mümkün olmadığını" söyledi.

Aynı soruya Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer de "bu haberlerin doğru olmadığı" yanıtını verdi.

Tarihi Hofburg Sarayında askeri törenle karşılanan Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga, resmi temasları çerçevesinde bugün Ulusal Meclis Başkanı Barbara Prammer ile de bir araya gelecek.

Yahyaga'nın resmi temaslarının ardından bugün akşam saatlerinde ülkesine dönmek üzere Viyana'dan ayrılması bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga Viyana'da - Son Dakika


Advertisement