Okullar yarıyıl tatiline giriyor. Öğrencilerin, yılın ilk dönemindeki başarısını gösterecek karneleri alacağı gün de kimileri için kâbusa dönüşebiliyor. Kırık notlarla dolu bir karnenin, öğrencinin psikolojisi üzerinde yarattığı olumsuz etki, ailelerin de baskısı ile içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor. Psikolog Halise Bölük, aileleri karne konusunda uyararak, çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini şöyle anlattı;
BASKI ALTINDAKİ ÇOCUK ÖZGÜVENSİZ YETİŞİYOR
Anne babaların, karnesi kötü olan çocuklarına yükledikleri ruhsal sıkıntılar, onların gelecekteki başarısını da doğrudan etkiliyor. Baskı altındaki çocuk, gelecekte özgüven duygusundan yoksun ve cesaretsiz bir birey olarak yetişiyor.
KARNESİ KÖTÜ DİYE BAŞARISIZLIKLA SUÇLAMAYIN
Karne döneminde bazı ailelerde yaşanan karne gerginliği, çocuklarda izleri ömür boyu silinmeyecek bazı psikolojik sorunlara yol açabilir. Karnesi kötü olan çocuk kendi içinde bir hesaplaşma yaşarken, bir de ailesinin tutumu ile yıkılabilir. Bu nedenle çocuğa, karnesi kötü olduğu için tembel ya da başarısız sıfatı yüklenmemelidir. Çocuk eğer kendini bu statüde kabul ederse, yaşamı boyunca başarı için herhangi bir çaba göstermeyebilir. Ailenin karneyi değerlendirirken takınacağı tavrın, çocuğun daha sonraki okul başarısını etkileyeceği unutulmamalıdır.
KARNE YORUMUNA İYİ NOTLARDAN BAŞLAYIN
Ailelerin kırıklarla dolu karne karşısında öncelikle soğukkanlı ve sakin olması gerekir. Çocuğu suçlamak yerine onu anlamaya çalışmalı, bunun düzeltilebilecek bir sorun olduğunu çocuğa öğütlemelidir. Karne için yapılacak yorumlar, iyi notlardan başlamalıdır. Öncelikle iyi notlar için çocuk tebrik edilmeli, çocuğun başarılı olduğu derslerdeki durumu göz ardı dilmemelidir. Eğer anne baba, eğitim dönemi içinde okul ve öğretmenle yeterince işbirliği yapmışsa, çocuğunun sınıf içindeki seviyesini de değerlendirebilir. Gelecek karne hakkında da yorum sahibi olur. Ancak buna rağmen ailelerin karneyi gördüğünde sinirlenerek olumsuz yorumlarda bulunması yersizdir.
ÇOCUĞUNUZUN RUHUNU OKŞAYIN
Çocukların karnesindeki zayıf notlara karşılık, aileler iyimser ve onların ruhunu okşayacak şekilde davranmalıdır. Örneğin, 'kötü evlat, beceriksiz, işe yaramaz çocuk, arkadaşını bile geçemedin, ondan yüksek puan alamadın' gibi sözleri kullanmak çocukların eğitim hayatını olumsuz yönde etkileyerek özgüveninin yok olmasına neden olur.
ÇOCUĞUNUZA GÜVENİNİZİ GÖSTERİN
Çocukların başarısı için ailelerin, öğretmen ve okul yönetimi ile diyalog halinde olması gerekir. Çocuğun başarısı için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinde, ailelerin öğretmenlerle birlikte karar vermesi önemlidir. Çünkü anne babanın çocuğa yaklaşım tarzı, başarısını önemli ölçüde etkiler. Aile içi ilişkilerin dengeli ve düzenli olması, anne babaların çocuk için iyi bir model oluşturulması, disiplin anlayışı, ilgi ve yaklaşımları çocuğun başarısını olumlu etkiler. Ailelerin çocuklarını yetiştirirken takındıkları tutum; çocuğun gelecekteki hayatında kişiliğini, hayata bakış tarzını ve başarısını belirler. Katı bir disiplin anlayışının olduğu ailelerin çocukları, baskı altında kendilerini ifade etmekte zorlanır. Kendine güven duygusu, cesaret gibi pek çok olumlu özellik baskı altında gelişemez. Bu öğrenciler derslerde bildikleri halde soruları cevaplayamama, sınavlarda fazla stresten gerçek performanslarını ortaya koyamama, anlatım ve ifadede zorlanma, derste yeterince aktif olamama, çekingenlik gibi davranışlar gösterebilir. Bu tip öğrenciler, ailelerinin beklentilerini karşılayamamaktan veya eleştirilerinden çekindikleri için karne stresini yoğun olarak yaşar. Ailenin ilgisi, desteği ve olumlu yaklaşım tarzıyla başarısızlık çözümlenebilir. Çocuklara, 'sana güveniyorum, sen istersen başarırsın' şeklinde olumlu ifadeler kullanmak birçok sorunu çözecektir.
KARNESİ KÖTÜYSE TATİLDE ONA UNUTTURUN
*Karneye ödül veya ceza vermeyin.
*Tatilin, öğrencilerin dinlenmesi ve eğlenmesi için verilen bir zaman dilimi olduğunu unutmayın.
* Öğrenci başarısız olduğu derslerle ilgili yoğun ve yorucu olmayan bir çalışma programı yapılabilir. Her şeyden önce çocuğunuzun bu konuda istekli olmasını sağlayın ve ona zorla ders çalıştırmayın.
* Karnesindeki zayıfları sürekli çocuğa hatırlatıp, herkesin yanında küçük düşürerek tatilini zehir etmeyin. Notları düşük olduğu için her etkinlikten onu mahrum etmek doğru değildir.
*Çocukları, kardeş ve arkadaşlarıyla kesinlikle kıyaslanmayın.
*Tatil zamanını ders çalışarak geçiren çocuklar okuldan tamamen soğuyabilir. Bu dengeyi sağlamak adına onunla karşılıklı iletişime geçin ve düzenli planlama yapın.
Son Dakika › Güncel › Psikolog Bölük: Kötü Karne Çocuğunuzun Başarısız Olduğunu Göstermez - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?