Köyde Koyun Kırkma Zamanı - Son Dakika
Güncel

Köyde Koyun Kırkma Zamanı

Köyde Koyun Kırkma Zamanı

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Tomarlı köyünde, koyunlar kırkılmaya başladı.

16.06.2015 09:46

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Tomarlı köyünde, koyunlar kırkılmaya başladı. 50 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu köyde, vatandaşlar 10 gün boyunca hayvanları yünlerinden ayıracak. Yünlerin bir kısmını sattıklarını belirten köylüler, kalan kısmını da akraba ve dostlarına yastık, yorgan yapmaları için hediye ettiklerini söyledi.

Kentin en önemli gelir kaynağını oluşturan büyükbaş hayvancılığın yanında koyunculuk ise başta Arpaçay'ın Tomarlı köyü olmak üzere bazı köylerde halen etkinliğini sürdürüyor. Bu da hem bölgede koyun eti ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor hem de kırsal alandaki yaşam standartlarına ekonomik katkı sunuyor. Tomarlı köyünde yaşayan her ailenin ise en az bin adet koyunu bulunuyor. Besiciler her yıl olduğu gibi bu yılda koyunları kırkma telaşı yaşamaya başladı. Yaklaşık 10 gün süren koyun kırkma dönemi renkli görüntülere sahne oluyor. Çocuklar koyun kırkımını yakından izleyip öğrenirken, kadınlar kırkılan koyunlara boya sürerek nişan vuruyor. Koyun kırkmaktan yorulanlar ise yorgunluklarını yünlerin üzerine uzanarak atıyor.

Koyun kırkımının hem hayvanın sağlığı açısından önemli olduğunu hem de yünlerin satılmasıyla az da olsa gelir elde ettiklerini belirten köylüler, yünün ucuzluğundan dert yandılar. Koyunların kırkılmasıyla elde edilen yünlerin satılmasının yanında eş, dost ve akrabalara da yastık ve yorgan yapımında kullanılmak üzere hediye ediliyor. Köy halkı, sağlıklı olması nedeniyle tercih edilen yünlü yastık ve yorganları gurbetteki akrabalarına da gönderiyor. - Kars

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köyde Koyun Kırkma Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement