Köylülerden En Özel Dostlarına Yuva - Son Dakika
Güncel

Köylülerden En Özel Dostlarına Yuva

Köylülerden En Özel Dostlarına Yuva

Çatalca'nın Bahşeyiş Köyü'ne her yıl gelip elektrik direklerine yuva yapan leyleklerin, yaşadığı kazaları önlemek amacıyla ağaçların tepelerine özel olarak yapılan leylek evleri yerleştirildi.

09.03.2013 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çatalca'nın Bahşeyiş Köyü'ne her yıl gelip elektrik direklerine yuva yapan leyleklerin, yaşadığı kazaları önlemek amacıyla ağaçların tepelerine özel olarak yapılan leylek evleri yerleştirildi.

KÖY HALKI 20 GÜNDE HAZIRLADI

Orman ve Su İşleri Birinci Bölge Müdürü Haluk Özder, Çatalca İlçesi Kaymakamı Nevzat Taşdan ve Bahşeyiş Köylülerinin katıldığı etkinlikte leylekler için yapılan 21 yuva tanıtıldı. Her yıl şubat aylarında ülkemize gelen leyleklerin yuvalarını yaptığı yerlerden biri olan Bahşeyiş Köyü'ndeki doğa dostları, Orman ve Su İşleri bakanlığının da desteğiyle yaklaşık 2 aylık süren araştırmanın ürünü olarak 21 leylek evini köylerine kazandırdı.

Köylüler, Avrupa'da da uygulanan model evleri 20 günde hazırladılar. 135 cm genişliğine ve 25 cm yüksekliğine sahip olan bir yuva 150 TL'ye mal oldu. Maliyetini köy halkının karşıladığı, leylek evlerinin yapımını da köy sakinleri üstlendi.

"YENİ YUVALARINI BENİMSİYECEKLER"

Leylek evlerinin yerleştirilme işlemlerinde projenin tam ortasında olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Birinci Bölge Müdürü Haluk Özder, "Burası kuş göç yollarının üzerinde olan bir köy. Bakıldığında leylekler köyün içindeki elektrik direklerinin üzerine yuvalarını yapıyor ve tehlike arz ediyor. Bugün ağaçların dallarına yeni yuvalar yapılıyor. Leylekler ilk geldikleri zaman ister istemez eski yuvalarına gelecekler. Onların eski yuvalarındaki malzemeler yeni yuvalarına getirilecek ve varolan kokuyla beraber yeni yuvalarını benimsemiş olacaklar" dedi. Çatalca İlçesi Kaymakamı Nevzat Taşdan ise gerçekleştirilen bu projenin leylekler için çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu güzel etkinliği gördükten sonra kaymakamlık olarak hemen hemen her köyümüzde bu tür bir faaliyeti yapmayı düşünüyoruz. Bu faaliyetin Türkiye'deki diğer hayvanseverlere örnek olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

"LEYLEKLER ELEKTRİK ÇARPMASI SONUCU TELEF OLUYOR"

Projenin gönüllü çalışanı Fikret Can ise 10 senedir köydeki leylek yuvalarını kontrol ettiğini belirterek, "Buradaki köylü atalarımızın geleneğini sürdürerek kuşlarla, özellikle de leyleklerle iç içe yaşıyorlar. Daha evvel yuva yaptıkları kuru ağaçlar ve bacalar kalmadığı için zorunlu olarak elektrik direklerine yuva yapıyorlar ve elektrik çarpması sonucu telef oluyorlar" şeklinde konuştu.

Leyleklerin elektrik akımına kapılmasını önlemek amaçlı yapılan bu projenin Avrupa'dan getirildiğini ifade eden Can, "Plan ve projeyi birebir burada uygulayarak, bu dönem 21 leylek yuvası yaptık. Her leylek yuvasına da bedelini ödeyerek bir gönüllü sahip oldu. Bu yuvaları numaralandıracağız ve yuva sahiplerinin verdikleri isimleri vereceğiz" dedi.

AK - İstanbul/ Çatalca

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köylülerden En Özel Dostlarına Yuva - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement