Korunması gerekli kültür varlıklarının rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri, sokak sağlıklaştırma, çevre düzenleme projeleri ve bunların uygulamaları ile değerlendirilmesi, muhafaza, nakil işleri ve kazı çalışmalarına yönelik mal ve hizmet alımlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen "Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı Danıştay'ın bir önceki yönetmelik için verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı söz konusu yönetmeliği yürürlükten kaldırarak, kültür varlıklarının ihale usullerini yeniden belirledi.
Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca, korunması gerekli kültür varlıklarının rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri, sokak sağlıklaştırma, çevre düzenleme projeleri ve bunların uygulamaları ile değerlendirilmesi, muhafaza, nakil işleri ve kazı çalışmalarına yönelik mal ve hizmet alımlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen, "Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmeliğe göre, kültür varlıklarıyla ilgili esaslı onarımlar mesleki ve teknik yeterliliği ile ekonomik ve mali güçleri idarelerce kabul edilen yükleniciler eliyle yapılacak. Yüklenici, yurt içindeki eserlerin projelerini Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarının onayına sunarak, gerekli onay alındıktan sonra restorasyon işlerine başlayacak.
İhalelerde, birden fazla yılı kapsayan işlerde ihaleye çıkılabilmesi için, yıllar itibariyle ödeneğin bütçeleri belli olacak. İlk yıl için öngörülen ödenek proje maliyetinin yüzde 10'undan az olmaz ve başlangıçta daha sonraki yıllar için programlanmış olan ödenek dilimleri sonraki yıllarda azaltılamayacak. Kültür varlıklarının bulundukları alanlardaki yapısal ve bitkisel düzenlemelere ilişkin projeler ve uygulamalar, çevre düzenleme projesi kapsamında değerlendirilerek aynı usul ve esaslara göre yapılacak.
İhale konusu mal veya hizmet alımları ile uygulama işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin ihaleyi yapan kurum tarafından hazırlanması esastır. Mal veya hizmet alımları ile uygulama işlerinin özelliği nedeniyle ihaleyi yapan kurum tarafından hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler yönetmelik hükümlerine göre hazırlattırılabilecek.
-MÜHENDİS VEYA MİMAR OLMA ŞARTI-
Yönetmelikte belirtilen uygulama ve uygulama ile ilgili hizmet işlerinde, denetleme veya yönetme görevi nedeniyle alınan belgelerde gerçek kişinin mühendis veya mimar olma şartı aranacak. İş bitirme, yönetim veya denetim suretiyle elde edilecek belgeler, belge sahibi kişi veya kuruluşların dışındaki istekliler tarafından kullanılamayacak, belgeler devredilemeyecek, kiraya verilemeyecek ve satılamayacak. Asgari yeterlik kriteri olarak anahtar teknik personel öngörülmesi halinde, ilgilinin beş yıl deneyimli mimar veya mühendis olması yeterli olup başkaca bir şart istenilemeyecek.
İhale konusu işte taahhüt edilerek çalıştırılması öngörülen personelin konuda uzmanlığının aranması halinde; mimarlar, mühendisler, şehir plancılar için en az beş yıl deneyimli olmaları zorunlu olup, konuya ilişkin miktarına ve oranına bakılmaksızın iş deneyim belgesi sahibi olması veya ihale ilan tarihinden en az beş yıl önce konuda yüksek lisans yapmış olması şartı aranacak. Sanat tarihçi, arkeolog, topograf ve istenilecek diğer personelin en az üç yıl deneyimli olmaları yeterli olacak.
İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya mali işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir.
Kültür varlıklarını ihalede, açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü, pazarlık usullerinden biri uygulanabilecek. İhtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi, Sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması, Mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyumun ve standardizasyonun sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetlerin, asıl sözleşmeye dayalı olarak düzenlenecek ve toplam süreleri üç yılı geçmeyecek sözleşmelerle ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden alınması ve idareler acil durumlarda ve gerekli görülen hallerde ihale usullerinin dışında harcama yetkilisinin onayı ile Katma Değer Vergisi hariç tutarı 133 bin 900 TL'ye kadar olan ihtiyaçlar durumunda doğrudan temin usulüne başvuru yapılabilecek.
-ARKEOLOJİK KAZILARDA ALETLER İHALE YETKİLİSİNİN ONAYI İLE ALINACAK-
Kültür ve Turizm Bakanlığınca mali destek sağlanan arkeolojik kazı, sondaj veya yüzey araştırmalarında kullanılmak üzere lüzumlu alet, araç ve gereçlerin satın alınması veya kiralanması, kurulacak bir satın alma komisyonunca yapılacak. Satın alma komisyonları; kazı başkanının teklifi ve ihale yetkilisinin onayı ile, kazı, sondaj veya yüzey araştırmasını yürüten heyet başkanının heyet üyeleri arasından seçeceği bir üye başkanlığında, Bakanlık temsilcisi ile yine heyet başkanı tarafından seçilen bir mutemet üyeden oluşacak. Gerekli görülen alet, araç ve gereçlerin satın alınması veya kiralanması, ihale yetkilisinin onayını müteakip satın alma komisyonunca yapılacak.
(GO/ÖZK) - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kültür Varlıklarının İhale Usulleri Yeniden Belirlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?