Libya'daki Fetva Kurumundan Yönetime Suçlama - Son Dakika
Güncel

Libya'daki Fetva Kurumundan Yönetime Suçlama

Libya\'daki Fetva Kurumundan Yönetime Suçlama

Daru'l İfta, ülkede yaşanan şiddet olaylarından hükümet ve parlamentoyu sorumlu tuttu

21.10.2013 13:18

Libya'daki en yüksek dini otorite olarak kabul edilen fetva kurumu Daru'l-İfta, ülkede meydana gelen şiddet olaylarından mevcut hükümet ve Milli Genel Kongre'yi (MGK) sorumlu tuttu.

Daru'l-İfta'dan yapılan yazılı açıklamada, 10 Ekim'de Başbakan Ali Zeydan'a yönelik kaçırma eylemi, üst düzey yetkilileri hedef alan suikastlar ve sivillere yönelik kaçırma eylemleri kınanarak, ülkedeki şiddet olayları ve insan hakları ihlallerinden derin üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, Libya parlamentosunun hükümeti denetleme görevini yerine getirmediği savunularak şu ifadelere yer verildi:

"Ülkede yaşanan şiddet olayları konusunda yönetimin bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir. Her gün yaşanan yürek parçalayıcı olaylar, petrol konusunu ve petrolümüzü kaçıranlarla ilgili konuları ikinci plana itmemize neden oldu. Masum insanların kaçırılması, askeri yetkililere suikastlar, patlamalar gibi şiddet olayları ve insan haklarına yönelik ihlaller bizleri derinden üzüyor."

Kaldığı otelden 10 Ekim  Perşembe günü, silahlı kişiler tarafından kaçırılarak saatlerce alıkonulan Başbakan Ali Zeydan, yapılan operasyonla kurtarılmıştı. Zeydan, kaçırılmasının ardında siyasi güçlerin bulunduğunu, kendisini alıkoyanların amacının meşruiyete darbe vurmak olduğunu belirtmişti.

Kurban Bayramı'nda da Libya'da üst düzey askerlere yönelik suikastlar düzenlenmişti. Devrim sırasında Kaddafi rejimine karşı Derne'deki muhalif güçlerin komutanlığını yapan Tuğgeneral Hüseyin Hinşi, Bin Nasır Sahili bölgesinde silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybederken, Libya Ordusu Hava Savunma Kuvvetleri'nde görevli Yarbay Abdulfettah el-Reyani ve Askeri Polis İdaresi Müdürü Albay Ahmed el-Bergesi Bingazi'de kimliği belirsiz kişilerce ateş sonucu öldürülmüştü.

Öte yandan Libya'nın Ecdebiye bölgesinde kaçırılan ve daha sonra serbest bırakılan 70 kamyon şoförünün Mısır'a ulaştığı bildirildi.

Mısır ve Libya güvenlik birimleri arasında sağlanan koordinasyon ve aşiret liderlerinin desteği ile serbest bırakıldığı belirtilen Mısırlıların, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından Es-Sellum Sınır Kapısı'ndan Mısır'a girmeye başladığı belirtildi.

Mısır'da tutuklu bulunan 13 Libya vatandaşının serbest bırakılmasını isteyen silahlı bir grup, geçen cuma günü Mısır'dan Libya'ya yük taşıyan 70 kamyon şoförünü ülkenin doğusundaki Ecdebiye bölgesinde kaçırmış, Libya sınırındaki Es-Sellum Sınır Kapısı, güvenlik gerekçesiyle Mısırlıların çıkışına süresiz olarak kapatılmıştı. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya'daki Fetva Kurumundan Yönetime Suçlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement