Lice Belediyesi Eş Başkanı'nın Tutuklanması Protesto Edildi - Son Dakika
Güncel

Lice Belediyesi Eş Başkanı'nın Tutuklanması Protesto Edildi

Lice Belediyesi Eş Başkanı\'nın Tutuklanması Protesto Edildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, ilçe belediye eş başkanları ve milletvekilleriyle Lice'ye giderek eş Başkanı Harun Erkuş'un tutuklanmasını protesto etti.

06.08.2015 14:28

Lice Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, HDP Diyarbakır milletvekilleri Edip Berk, İmam Taşçıer, ilçe belediye eş başkanları ve meclis üyeleri katıldı.

Açıklamayı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, 90'lı yılları aratmayan bir uygulama sonucu Lice Belediyesi Eş Başkanı Harun Erkuş'un tutuklandığını belirterek, "7 Haziran seçimleriyle birlikte tüm toplum büyük bir barış ve çözüm iradesinin ortaya çıktığını düşünüyordu. Yeni bir parlamentoyla geleceğin inşa edileceğine inanıyordu. Ancak ne yazık ki 7 Haziran'ı yanlış okuyan hükümet ve bu ülkeyi yöneten hükümet, o günden beri başta Kürtler olmak üzere tüm toplumsal yapılara tabiri caizse, topyekun savaş açmıştır. Nerede bir muhalefet, özgürlük, demokrasi talebi varsa bunu bastırmak ve engellemek için devletin tüm imkanlarını kullanmaktan geri durmamıştır." dedi.

Son dönemde yapılan hava saldırılarına da değinen Anlı, bu operasyonların sivillerin ölümüyle sonuçlandığını ve coğrafyanın tamamen bir yangın yerine dönüştürüldüğünü vurguladı. 80'li, 90'lı ve 2000'li yıllarda toplumsal muhalefeti bastırma yöntemlerinin sonuç vermediğini, aksine muhalefetin daha da güçlendiğini söyleyen Anlı, Lice halkının iradesine sahip çıkmak amacıyla Lice'de olduklarını kaydetti.

2009 konseptinin startı verilmiştir

Anlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Lice bir direniş abidesidir. Lice insani değerlerin en üst noktada savunulduğu önemli bir ilçemizdir. O açıdan bu yönelim sadece arkadaşımıza değil Lice halkının hepsine yapılmıştır. Çok açık ifade etmek lazım, bu operasyonların siyasi operasyonlar olduğu kuşku götürmez bir gerçek. Sadece Lice'de değil birçok yerde arkadaşlarımız gözaltına alınarak tutuklanıyor. Bu operasyonlarla 2009 yılında KCK operasyonlarına benzer bir konseptin startı verilmiştir. Bu yönetmelerle sonuç almayacaksınız. Eğer bir iradeye saygı varsa bu şekilde kriminal yönlendirilmelerin sonlandırılması gerekiyor."

Ülkeyi yöneten bir hükümetin olmadığına, sadece geçici hükümeti kurma yetkisi almışların ülkeyi savaşa ve kaosa sürükleme hakkının ve hukukunun olmadığına dikkat çeken Anlı, yapılanların bu sebeple iç ve uluslararası hukuka uygun olmadığını dile getirdi.
Barışa ve kardeşliğe sahip çıkalım

Uluslararası topluma ve ülkedeki toplumsal dinamiklere çağrıda bulunan Anlı, şöyle konuştu: "Gelin hep beraber barışa ve kardeşliğe sahip çıkalım. Bugün burada başlayan gözaltı operasyonları yarın ülkenin farklı yerlerine sirayet edecektir. Bizler sonuna kadar halkımızın haklı, meşru, demokratik, hak ve taleplerini savunuculuğunu yapacağız. Bunun için tüm demokratik yol ve yöntemleri zorlayacağız. Buradan yargıya da seslenmek istiyorum. İktidarın taleplerine göre değil hukukun temel evrensel ilkelerine göre hareket edin. Bu arkadaşlarımızın kaçma şüphesi yoktur ve delilleri karartma şüphesi de yoktur. Aksine bu arkadaşlarımız tutuklu kaldıkları sürece halka hizmette ciddi bir aksaklık yaşanacaktır. Derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu vesileyle buradan tüm siyasi mahkumların özgürlük talebini bir kez daha tekrarlamak istiyoruz."

Eş başkanlık sisteminden vazgeçmeyeceğiz

Lice Belediyesi Eş Başkanı Harun Erkuş'un tutuklama dosyasında önemli bir notun da olduğunu belirten Anlı, "Bizde eş başkanlık stratejik bir kurumsal işleyiştir. Siyasal partimizde, yerel yönetimlerimizde ve birçok kurumumuzda demokratik katılımcılık gereği eş başkanlık sistemi uygulanmaktadır. Maalesef Lice Belediyesi Eş Başkanı Harun Erkuş'a kendisine neden eş başkan diye hitap edildiği sorulmuştur. Böyle bir sorunun hukukta yeri yoktur. Bizler eş başkanlık sisteminden asla vazgeçmeyeceğiz. Eğer bu bir suçsa bizler bu suçu gönüllü işlemeye devam edeceğiz" dedi.

Açıklamadan sonra eş başkanlar ve milletvekilleri, Rojava'da yaşamını yitiren Mümin Kasap'ın taziyesini ziyaret etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Lice Belediyesi Eş Başkanı'nın Tutuklanması Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement