Mahama'dan köle ticareti için tazminat çağrısı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Mahama'dan köle ticareti için tazminat çağrısı

26.09.2025 02:42

Gana Cumhurbaşkanı Mahama, köle ticaretinin suç olarak tanınmasını ve Afrika'ya tazminat ödenmesini istedi.

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, transatlantik köle ticaretini "insanlığa karşı işlenmiş en büyük suç" olarak resmen tanınması ve Afrika'ya tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mahama, Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kurulu'nda katılımcılara hitap etti.

Afrika kıtasının yüzyıllar boyunca büyük acılar, ekonomik sömürü ve kültürel yıkım yaşadığını belirten Mahama, transatlantik köle ticaretini "insanlığa karşı işlenmiş en büyük suç" olarak resmen tanınması ve Afrika'ya tazminat ödenmesi gerektiğini belirtti.

Mahama, "12,5 milyondan fazla Afrikalı zorla alıkonulup Atlantik'in ötesine taşındı ve güçlü Batılı devletlere zenginlik kazandırmak için köleleştirildi." dedi.

Gana'nın "Afrika'da tazminatlar konusunda öncü ülke" olduğunu belirten Mahama, bu amaçla BM Genel Kurulu'na resmi bir önerge sunacaklarını bildirdi.

Mahama, yalnızca köle ticaretinin değil, sömürgecilik döneminde yaşanan talanın da gündeme getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Avrupa devletleri Afrika'nın doğal kaynaklarını yağmaladı, paha biçilemez kültürel varlıklarını çaldı. Bugün hala bu eserlerin büyük bölümü kıta dışında bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Köleliğin kaldırılmasının ardından eski sömürgeci devletlerin köle sahiplerine "mülk kaybı" gerekçesiyle tazminat ödediğini hatırlatan Mahama, bunun Afrika halklarına karşı büyük bir adaletsizlik olduğunu söyledi.

Mahama, BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut yapısının çağın gereklerine uymadığını, veto yetkisinin sadece beş ülkenin tekelinde olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mahama'dan köle ticareti için tazminat çağrısı - Son Dakika


Advertisement