Makedonya'da Meyveciliğin Geliştirilmesine Destek - Son Dakika
Güncel

Makedonya'da Meyveciliğin Geliştirilmesine Destek

Makedonya\'da Meyveciliğin Geliştirilmesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Makedonya’da Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında temin edilen meyve fidanları düzenlenen törenle çiftçilere dağıtıldı.

09.03.2017 11:37

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Makedonya'da Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında temin edilen meyve fidanları düzenlenen törenle çiftçilere dağıtıldı.

TİKA'nın Makedonya'da ekonomik açıdan ağır şartların hakim olduğu, kırsal bölgelerde ekonominin canlanmasına vesile olacak projeler geliştirerek bölgede kalkınmanın sağlanmasını hedefliyor. Bu çerçevede bölge çiftçilerini bir araya getirerek iletişimin sağlanabilmesi, çiftçilerin konusunda uzman ekipler tarafından eğitilebilmeleri, rekabet güçlerinin artırılabilmesi ve bu potansiyelin ekonomiye kazandırılabilmesi ile sağlıklı ve kaliteli gıda üretiminin sağlanabilmesi için bölgesel projeler geliştiriliyor.

Bu kapsamda, 2014 yılında TİKA tarafından desteklenen "Doğu Makedonya'da Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi" çerçevesinde İştip, Radoviş, Konçe ve Valandova bölgelerinde 60 aileye fidan desteği sağlanarak başarılı sonuçlar elde edilmişti. Daha önce küçük çapta ve aile içi kulanım için, bilinçsiz yapılan meyvecilik, verilen fidan ve uzman desteği ile daha profesyonel şekilde icra edilmeye başlanmış olup, yıllık meyve üretimi artırıldı. 2016 yılı içinde tek meyve hasadı ile aile başı gelir elde edilmeye başlandı. Meyve fidanlarının çeşidine bağlı olarak ekiminden en az dört yıl sonra tam randıman ve ticari anlamda verim alınmaya başlanması ile destek alan aile işletmelerinin daha yüksek ek gelir kazanmaya başlamaları öngörülüyor.

Bahse konu projenin devamı niteliğinde, Resne, Radoviş, İştip, Konçe, Gradsko, Demir Kapı ve Valandova bölgelerine bağlı toplam 22 köyden 48 aileye kiraz ve ceviz fidanlarından oluşan toplam 7.200 adet fidanın dağıtımı TİKA tarafından gerçekleştirildi. Meyveciliğin geliştirilmesi projesi ile yan sektörlerin gelişmesinin, tütüncülük dışında yeni üretim alanlarının farkına varılmasının, işsizliğin azalmasının ve bölgede yaşayan ailelerin ekonomik kalkınma ile daha yüksek yaşam standartlarına ulaşmalarının sağlanması hedeflendi.

Teslim törenine katılan çiftçiler, kendileri için büyük bir önem ifade eden meyveciliğin geliştirilmesi projesinin gerçekleşmesinden dolayı memnuniyetlerini dile getirerek,TİKA'ya teşekkürlerini iletti. Proje kapsamında 108 aile işletmesi tarımsal üretime dahil olurken, proje sürecinde tarımsal sanayi işletmelerinin kurulmalarına imkan sağlanacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Makedonya'da Meyveciliğin Geliştirilmesine Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement