Malezya Başbakanı İbrahim'den Myanmar'daki mülteci krizinin çözülmesi çağrısı - Son Dakika
Güncel

Malezya Başbakanı İbrahim'den Myanmar'daki mülteci krizinin çözülmesi çağrısı

Malezya Başbakanı İbrahim\'den Myanmar\'daki mülteci krizinin çözülmesi çağrısı

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, 200 binden fazla mültecinin Myanmar'dan ülkesine kaçtığını belirterek, Myanmar yetkililerini iç çatışmayı çözmeye ikna etmek için acilen yeni yollar bulunması çağrısında bulundu.

01.03.2023 17:35  Güncelleme: 17:39

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, 200 binden fazla mültecinin Myanmar'dan ülkesine kaçtığını belirterek, Myanmar yetkililerini iç çatışmayı çözmeye ikna etmek için acilen yeni yollar bulunması çağrısında bulundu.

İbrahim, iki günlük resmi ziyaret gerçekleştirdiği Filipinler'de Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.'la Güney Çin Denizi'ndeki bölgesel anlaşmazlıklar ve ilişkileri daha da güçlendirmenin yolları üzerine görüştü.

Malezya Başbakanı İbrahim, "Malezya'da 200 bini aşan çok sayıda mülteci nedeniyle Malezya'yı olumsuz etkileyen tartışmalı, çözülmemiş Myanmar sorunuyla ilgili endişelerimi dile getirdim." dedi.

Myanmar'daki krizin, "bölgenin güvenliğini ve refahını etkilediği için" sadece bir iç mesele olarak kabul edilemeyeceğini belirten İbrahim, "Myanmar cuntasının Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile bir ekip olarak çalışmaya, işbirliği yapmaya ve çözülmemiş sorunları çözmeye nasıl ikna edilebileceği" konusunda acilen yeni yollar bulunması gerektiğini söyledi.

İbrahim ayrıca kendisinin ve Marcos Jr.'ın, Güney Çin Denizi ile ilgili endişelerini görüştüklerini ve ASEAN'ın "dostane bir çözüm" elde etmeye çalışmak için daha kapsamlı bir yaklaşım benimsemesi gerektiği konusunda anlaştıklarını aktardı.

Marcos Jr., ASEAN liderleri tarafından oluşturulan beş maddelik bir barış planının uygulanması gereğini yineledi.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları kitlesel şiddetten kaçan 1 milyona yakın kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malezya Başbakanı İbrahim'den Myanmar'daki mülteci krizinin çözülmesi çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement