Mandela Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika
Güncel

Mandela Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Mandela Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma: "Hayalini kurduğun Güney Afrika'yı inşa için çıktığımız uzun yolculukta bize yol gösteren ışık olarak kalacaksın.

15.12.2013 11:50

Nelson Mandela için düzenlenen cenaze merasiminde konuşan Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, "Hayalini kurduğun Güney Afrika'yı inşa için çıktığımız uzun yolculukta bize yol gösteren ışık olarak kalacaksın. Sana veda etmedik, çünkü bir yere gitmiyorsun" dedi.

Geçen hafta 95 yaşında hayata veda eden Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela için köyünde düzenlenen merasim devam ediyor. Ev, protokol çadırı ve mezarlık olmak üzere 3 aşamadan oluşan törenin ikinci aşaması olan protokol çadırındaki tören, öngörülenden birbuçuk saat daha uzun sürdü.

Törende bir konuşma yapan Devlet Başkanı Jacob Zuma, bütün Güney Afrika halkına başsağlığı dileyerek, "(Mandela) Kalbimiz seninle beraber kendilerinden bir parçayı yitirenlerle birlikte" diye konuştu.

Zuma, "Kunu'nun en ünlü çocuğu" diye nitelediği Mandela'ya hitaben de "Hayalini kurduğun Güney Afrika'yı inşa için çıktığımız uzun yolculukta bize yol gösteren ışık olarak kalacaksın. Sana veda etmedik, çünkü bir yere gitmiyorsun. Ebediyyen kalbimizde yaşayacaksın" ifadesini kullandı.

Törende konuşan Mandela'nın torunu Ndaba Mandela da, "Dünya, Mandela sayesinde bakışlarını Güney Afrika'ya çevirdi ve siyahların maruz kaldığı ağır ve örgütlü baskıyı gördü" dedi. Ndaba, "Dünya tahammülü, affediciliğin zaferini ve uzlaşmanın güzelliğini de yine Mandela'yla öğrendi. Aslında, Nelson Mandela'nın öyküsü Güney Afrika'nın öyküsüdür" diye konuştu.

Güney Afrika milli marşı "Tanrı Afrika'yı Korusun"un ardından başlayan törende, Mandela'nın aynı davada yargılandığı ve Roben Adası'ndan hapishane arkadaşı Ahmed Kathrada da söz aldı. Kathrada'nın, "Elveda aziz kardeşim, akıl hocam, liderim" derken sesinin titrediği gözlendi. Mandela'nın eski dostu Başpsikopos Desmond Tutu ve Amerikalı ünlü talkshow sunucusu Oprah Winfrey de çadırdaki törende hazır bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mandela Son Yolculuğuna Uğurlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement