Mersin'de Çöken İnşaatta İskele ve Kalıp Hatası - Son Dakika
Güncel

Mersin'de Çöken İnşaatta İskele ve Kalıp Hatası

Mersin\'de Çöken İnşaatta İskele ve Kalıp Hatası

Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde geçen cumartesi günü çöken ve 4 işçinin yaralanmasına neden olan tesis inşaatında inceleme yaptıklarını belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Veysel Özkan, iskele ve kalıp hatası...

24.09.2013 15:42

Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde geçen cumartesi günü çöken ve 4 işçinin yaralanmasına neden olan tesis inşaatında inceleme yaptıklarını belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Veysel Özkan, iskele ve kalıp hatası belirlediklerini söyledi.

İMO Şube Başkanı Veysel Özkan, inşaatı devam eden tesiste beton dökümü sırasında, iskele ve buna bağlı olarak kalıp çökmesi yaşandığını ve biri ağır 4 işçinin yaralandığını belirterek, şunları söyledi:

"Oda olarak, yaptığımız teknik incelemede, beton kalıbının altında bulunan ve taşıyıcı olarak görev yapan kalıp iskelesinin düşey taşıyıcılarının burkulmasından kaynaklanan kalıp çökmesi gerçekleşmiştir. Seçilen kalıp sistemini taşıyan düşey elemanların burkulma riskinin hesaplanarak göz önüne alınmaması ve düşey taşıyıcı kurulma boylarının sınırlandırılmaması nedeniyle, 2 metreden yüksek olan, zemin kat beton dökümü sırasında dikmeler burkulabilmektedir. Teknik olarak her tip kat için dikmelerin burkulma tahkiki yapılmalı ve detaylar projelere eklenmelidir."

İnşaatlardaki iş kazalarının ana nedeninin yapı denetim yasasındaki eksiklerden ve hatalardan kaynaklandığını da vurgulayan Özkan, şöyle devam etti:

"İşçilerin kalıbın altında bulunmaması ve beton dökümünün son aşaması olan beton yüzeyinin düzeltilmesi çalışmaları yapması ve o sırada kalıbın üzerinde bulunmaları olası can kaybını önlemiştir. Kalıp yüksekliğinin 6.5 metreye ulaşması nedeniyle iskele istemenin bu inşaatta kullanılmaması tekniğe uygun değildir. Bu kazalar ilk değildir. Bu anlayışla son da olmayacaktır. Daha evvel 4 yılda 4 kaza yaşanmış, 2 inşaatta maalesef 5 iş cinayeti gerçekleşmiştir. Bu kazaların hepsi iskele ve kalıp hatasından kaynaklanmıştır." - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin'de Çöken İnşaatta İskele ve Kalıp Hatası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement