MERVE CEMAL - Eski zamanlarda Mısır- Sudan kara ticaret ağının önemli damarlarından, ülkenin güney ucunda yer alan Asvan iline bağlı Derbu'l Erbain (40 günlük yol), modern ulaşım araçlarının yaygınlaşmasının ardından kaybettiği şöhretini, yerli-yabancı turistler için düzenlenen turlar ve alternatif tıp yöntemleriyle yeniden kazanmaya başladı.
Mısır-Sudan arasında develerle yapılan yolculuğun kırk gün sürmesi nedeniyle "Derbu'l Erbain" diğer adıyla "Barbarlar Yolu" olarak isimlendirilen bu güzergah, genellikle tüccarlar tarafından kullanılırdı. Asvan'daki Garbı Sehil Bölgesi'nde yaşayan Nubyalılar, doğal kaynaklarla ilgililere alternatif tıbbın çeşitli imkanlarını sunuyor.
Tur rehberi Muhammed Fehmi, bölgedeki turizmin Nubi halkının girişimci ruhu sayesinde canlandığına işaret ederek, " Nil Nehri'nin kıyısında geçen doğa gezisinin ayırt edici özelliği suyun inanılmaz derecede berrak olması. Öyle ki ziyaretçiler, suyun yüzeyinden derinlerdeki granit ve bazalt kayaları görebiliyor" dedi.
Alüvyon zenginliği
Gezi sırasında müşahede edilebilecek doğal güzelliklerin yanı sıra Barbar Sahili olarak bilinen bölgede nehir kenarında biriken alüvyonun zenginliğine dikkati çeken Fehmi, "Alüvyon çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılırken bölgedeki kumlar da romatizma, eklem ve kemik ağrılarına iyi geliyor" diye konuştu.
Nubi Çevre Hizmetleri Şirketi Program Yönetim Direktörü Abdulhakim Hasbullah, romatizma ve benzeri rahatsızlıklar için alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılan "kuma gömmenin" belirli zaman dilimlerinde yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Tedaviden sonuç almak isteyenlerin Mart ila Ekim arasında gelmesi gerekiyor. Bu vakitlerde, toprak altı sıcaklığı, insan vücudunun sıcağlığına uygun oluyor. Aynı tedavinin kış aylarında yapılması ise hastanın ağrılarını arttıracaktır" ifadelerini kullandı.
Ziyaretlerin sonbahar ile ilkbahar arasında yoğunlaştığını belirten Hasbullah, bunun sebeplerini şöyle ifade etti:
"Havaların ısınması, ziyaretlerin sayısının artmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Mısır halkının kaçındığı sıcaklar, sene boyunca soğuk havanın etkili olduğu bölge halklarının aradığı bir özellik oluyor. Barbar Sahili'ne en çok ilgiyi Fransız ve Alman turistler gösteriyor. Bölgede uygulanan alternatif tıp tedavisinin etkisine de en çok bu iki ülkenin vatandaşları inanıyor. Erkeklere oranla da kadınların bölgedeki tedavi yöntemlerine ilgisi daha fazla."
Hasbullah,alüvyonun son zamanlarda özellikle uzun süre bilgisayar başında vakit harcanması nedeniyle vücuda yüklenen fazla elektriğin boşaltılmasında da kullanıldığını dile getirdi.
Fransız turist Alain Didier (39) ise Mısır topraklarının uluslararası bir şöhrete sahip olduğunu belirterek, "İnternette Barbar Sahili hakkında büyüleyici resimler gördüm. Okuduğum bilgileri tecrübe etmek için buraya geldim" dedi.
Üç gün boyunca yarım saat kumda yattığını belirten Didier, sırtında ve kemiklerinde hissettiği ağrıların kısmen iyileştiğini kaydetti.
Nubi halkı
Mısır'ın güneyi ile Sudan'ın kuzey bölgelerinde ikamet eden Nubiyan halkı, Arapça'nın yanı sıra kendilerine ait El-Kenziyye ve El-Fedikke olarak iki farklı dil kullanıyor. Nubiyan bölgesinin Mısır'da kalan toprakları ve köyleri Cemal Abdunnasır zamanında inşa edilen Asvan Barajı'nın (Seddi el-Ali) suları altında kalınca bölge ahalisi Kom Ombo yakınlarında Yeni Nubiyan'a nakledildi. Asvan Barajı sayesinde Nil'in Mısır sınırları içinde yaşanan su taşkınları önlenirken barajın alüvyona zarar vermesi tarımı olumsuz etkiledi.
Son Dakika › Güncel › Mısır'ın Nubiyan Bölgesinde Alternatif Tıp Turizmi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?