"Morkaraman" Irkı Koyunlar Ağrı'da Islah Ediliyor - Son Dakika
Güncel

"Morkaraman" Irkı Koyunlar Ağrı'da Islah Ediliyor

"Morkaraman" Irkı Koyunlar Ağrı\'da Islah Ediliyor

Ağrı'da  "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında 12 bin 600 morkaraman ırkı koyun ıslah ediliyor.

20.11.2013 14:41  Güncelleme: 15:52

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) öncülüğünde, Ağrı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında 12 bin 600 morkaraman ırkı koyun ıslah ediliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın kalkınması için hazırladıkları bu projenin önemli olduğunu söyledi.

Proje sayesinde Ağrı'da ilk kez morkaraman ırkı koyunun ıslah çalışmasının yapılacağını belirten Demirkıran, şöyle konuştu:

"İlimizde bir milyon 324 bin küçükbaş hayvan varlığıyla hem bölgemizde hem de ülkemizde önemli bir paya sahibiz. Proje kapsamında ilimizdeki yerli ırk olan morkaraman koyunlar ıslah edilecek. Bu ırk koyunlara sahip olan çiftçilerimiz tespit edilerek, hayvan başına 2013 yılı için 35, 2014 yılındra buzağıyla birlikte 55 lira destek verilecek. Projeyle kentte bulunan morkaraman ırkı koyunların neslinin tükenmesine engel olacağız. İlimizde toplam 12 bin 600 adet morkaraman ırkı koyun olduğunu tespit ettik. Bu koyunların ıslahı için gerekli çalışmalara başladık."

Demirkıran, proje kapsamında bu ırk koyunların verim kayıtlarının tespit edileceğini, yeni doğan kuzuların damızlık değerlerinin inceleneceğini vurgulayarak, "2013 yılı için 441 bin, 2014 yılında 693 bin lira destekli proje sayesinde yeni doğacak olan kuzuların damızlık değeri yönünden en uygun olanlar seçilip diğerleri sürüden çıkarılacak. Böylece üstün verim özelliklerine sahip sürülerin elde edilmesini sağlayacağız. Ayrıca İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Şahinler de köyleri tek tek dolaşarak koyun tespiti ve projenin yürütülmesinde yardımcı olacak" ifadelerini kullandı. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Morkaraman' Irkı Koyunlar Ağrı'da Islah Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement