Muğla'da Organik Tarıma Destek - Son Dakika
Güncel

Muğla'da Organik Tarıma Destek

Muğla\'da Organik Tarıma Destek

Muğla'da organik üretimin yaygınlaştırılması amacıyla iyi tarım yapan üreticilerin toprak ve bitki örnekleri uzman ekipler tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yaprak, toprak ve su araştırma laboratuvarında ücretsiz analiz ediliyor.

16.11.2016 10:31

Muğla'da organik üretimin yaygınlaştırılması amacıyla iyi tarım yapan üreticilerin toprak ve bitki örnekleri uzman ekipler tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yaprak, toprak ve su araştırma laboratuvarında ücretsiz analiz ediliyor.Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, il genelinde organik tarım yapan üreticilerin toprak ve yaprak analizlerinin sağlıklı bir şekilde yapılması için yerinde eğitim vermeye başladı. Ekipler üreticilerden alınan numuneleri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yaprak, toprak ve su araştırma laboratuvarında ücretsiz analiz ediyor. Toprağın yapısının korunması ve sürekliliğinin sağlanmasını hedefleyen proje kapsamında organik ve iyi tarım yapan 50 üreticiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Organik ve İyi Tarım Uygulamaları sorumlusu Halil İbrahim Yalçın, Bakanlığın konuyla ilgili bir bütçe ayırdığını belirterek "Organik tarımın tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla toprak ve yaprak numunesinin nasıl alınacağını yerinde gösteriyoruz. Üreticilerin sorunlarını ve taleplerini yerinde inceleyip notlarımızı alıyoruz. Her üründen yaklaşık 100 adet yaprak ve iki ayrı aşamada alınan 3 kilo toprağı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi laboratuvarına gönderiyoruz. Bu üreticiler için çok büyük bir şans. Sağlıklı bitki yetiştirelim ki, bitkinin direnci artsın ve gereksiz yere ilaç kullanılmasın organik tarımla sağlıklı, doğal ve kaliteli ürünler üreterek tüketiciye sağlıklı ürünler ulaşmasını hedefliyoruz" dedi. Zeytin, susam, nar ve narenciye üreticilerinin toprak numunesi alırken belli noktalara dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Yalçın, "Toprak alacağımız yerin üzerini otlardan arındırdıktan sonra bir kürek derinliğindeki toprağı dışarı atıyoruz. Açılan çukurun yan kısmından bir pasta dilimi şeklinde aldığımız toprağı 1.5 kilo olarak torbalıyoruz. Bu işlemi arazinin 8- 10 farklı yerinde tekrarlıyoruz. Sonra toprak burgusu ile aynı yerlerde 60 santimetre derinliğe inerek aldığımız numuneleri analize hazır hale getiriyoruz. Yaprakların ise boy hizasındaki meyve olmayan dallardan alınması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Muğla'da Organik Tarıma Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement