Münih'te Türklere Özel Türkçe İlk Yardım Kursu Verildi - Son Dakika
Güncel

Münih'te Türklere Özel Türkçe İlk Yardım Kursu Verildi

Münih\'te Türklere Özel Türkçe İlk Yardım Kursu Verildi

– Almanya'nın Münih kentindeki Schwabing Kliniği'nde Türklere için özel Türkçe yardım kursu verildi.

10.04.2015 10:44

Almanya'nın Münih kentindeki Schwabing Kliniği'nde Türklere için özel Türkçe yardım kursu verildi. Kursu, kliniğin Visseral Cerrahi Bölümü'nden Türk doktor Dr. Ufuk Gündoğar verdi. Dr. Gündoğar slayt gösterisi ve yardımcı eğitim gereçleriyle verdiği kursta ilk yardımın insan yaşamı için önemini vurgularken "insana cankurtaran daha gelmeden ilk yardımı yapmak, onun yaşama şansını üç kat artırır. Almanya'da yılda yedi bin acil vaka meydana geldiğini söyleyen Dr. Gündoğar, "bilinçli yapılan reanimasyon sayesinde yılda 4 bin 800 kişinin hayatı kurtarılabilmektedir. Kazalarda yaklaşık yılda 4 bin kişinin öldüğünü göz önüne alırsak bu ilk yardımı yapmayı bilmemizin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

Münih' te cankurtaranlar 8 dakikada olay yerine geliyor

Münih'te cankurtaranların olay yerine gelebilmeleri için ortalama 8 dakika ve ilk defibrilasyon için ise on bir dakikaya ihtiyaç vardır. Kalp krizi geçiren birine ilk on dakikada yardım yapılabilirse kurtarılabilir. Bir kriz anında kaybedilen her dakika yaşama şansını yüzde 10 azaltıyor. Bu nedenle mutlaka kalp masajı yapmayı ve "ağızdan ağza solunum" yapmayı öğrenmeliyiz. Acil durumlarda yanlış yapmanız söz konusu değildir, en kötüsü hiç bir şey yapmamanızdır" dedi. Dr. Gündoğar Avrupa çapında ilk yardım numarasının 112 olduğunu hatırlattı.

Defibrilatör kullanımını öğrenmeliyiz

Kalbin normal dışı hızlı atımını durdurarak tekrar normal kalp ritmine dönmesini sağlayan "Defibrilatör" gereçlerinin Münih'te metro istasyonlarında, hava limanlarında ve halkın yoğun olduğu kapalı alanlarda acil yardım için hazır bulunduğunu hatırlatan Dr. Gündoğar, kursa katılanlara "Defibrilatör"un kullanılmasını öğretti. Dr. Gündoğar ilk müdahalede, kullanılması oldukça kolay olan "Defibrilatör" sayesinde kalp krizi geçiren hastaların yüzde 75'sinin sağlıklarına yeniden kavuştuklarını belirtti.

30-2 prensibi

Nefes almamakta olan bir hastaya hemen kalp masajı yapılması gerektiğini belirten Dr. Gündoğar, kalbe otuz kez basınç yaptıktan sonra iki kez ağızdan veya burundan hava verilmelidir" dedi. Kursa katılanlara bir özel manken üzerinde kalp masajı yapılması ve "ağızdan ağza solunum" öğretilirken, yapılan tatbikatta tüm kursiyerler büyük bir ilgi ile aktif görev aldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Türkçe ilk yardım kursundan genel görüntüler - Kursu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Münih'te Türklere Özel Türkçe İlk Yardım Kursu Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement