Munzur Çayı'nda Alabalık Avı - Son Dakika
Güncel

Munzur Çayı'nda Alabalık Avı

Munzur Çayı\'nda Alabalık Avı

Tunceli'de, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesli tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, Munzur Çayı'nda anaç olarak kullanılmak üzere 100 alabalık yakalandı

17.09.2013 15:10

Tunceli'de, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesli tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, Munzur Çayı'nda anaç olarak kullanılmak üzere 100 alabalık yakalandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kocabaş başkanlığında, Tunceli Üniversitesi ve Orman ve Su İşleri Tunceli Şube Müdürlüğünden bir ekip, Munzur Çayı'nda çalışma yürüttü.

Çalışmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması amacıyla 2005'te başlatılan "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi"nde anaç olarak kullanılmak üzere 100 alabalık yakalandı. Balıklar, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'ndeki alabalık üretme çiftliğine gönderilecek.

Doç. Dr. Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, alabalıkları dünyada en geçerli bilimsel yöntem olan "electro fishing" yöntemiyle avladıklarını belirtti.

Sırtlarındaki çantada bulunan cihazla suya elektrik akımı verdikleri bu yöntemde balıkların kesinlikle zarar görmediğini belirten Kocabaş, şu bilgileri verdi:

"Suyun içerisinde balığı bir an durduruyoruz yani kuyruğunu kullanamıyor, yüzme faaliyetini yapamıyor. Akıntının içerisinde balığın olabileceğini tahmin ettiğimiz yerlerde cihazı çalıştırdığımızda 3 saniyelik çok kısa bir şok uygulamış oluyoruz. O anda balık varsa balık duruyor, biz de kepçemizle balığı alabiliyorsak alıyoruz. Çıkan balık 3 saniye içerisinde hızlı bir şekilde kendine geliyor. Uyguladığımız yöntem bilimsel bir yöntemdir. Balık kesinlikle zarar görmediği gibi ölmüyor, herhangi bir yaralanma olmuyor. Ne üreme özelliğinde, ne de yaşamsal faaliyetlerinde kesinlikle bir sıkıntı olmuyor."

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde bulunan bazı alabalık üretim tesislerinde, 16 Ağustos'ta balık ölümleri yaşanmış, Tunceli Munzur Çayından alınan anaç kırmızı benekli alabalıklar da telef olmuştu. Bunun üzerine, çaydan yeni anaçlar alınması kararlaştırılmıştı. - Tunceli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Munzur Çayı'nda Alabalık Avı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement