Muş merkeze bağlı köylerde Ramazan ve Kurban bayramlarında hazırlanan "halise" yemeği, bayramlaşmak için gelen misafirlere ikram ediliyor.
Kent merkezine 37 kilometre uzaklıktaki 55 hane ve bin 300 nüfuslu Dereyurt köyünde tandırda buğday kırması ve kemiksiz etle hazırlanan, üzerine tereyağı dökülerek ikram edilen halise yemeği, Ramazan Bayramı'nda sofralardaki yerini aldı.
Köyün muhtarı Mustafa Çetin, bayram namazının ardından gelen misafirlere halise yemeği ikram ettiklerini söyledi.
Bu yemeğin çok eskilerden kalma bir gelenek olduğunu anlatan Çetin, "Bu bizim kültürümüzün bir parçası. Burada amaç küskünlerin dargınların bir araya getirilerek barışmasıdır. Diğer yandan da birlik ve beraberliği pekiştirmektir. Daha önce dedem ve babam bu geleneği sürdürürken uzun süre ara verildi. Ancak ben muhtar olduktan sonra 8 yıldır tekrar bu geleneği başlattım." dedi.
Halise yemeğinin tadı kadar köy halkının birlik ve beraberliğini de simgelediğini ifade eden muhtarın eşi Saliha Çetin ise "Kadınlar bayramdan bir gün önce halise yemeğine başlıyor. Gelinimle 24 saat uğraşıyoruz. Çömlekle birlikte köz haline getirilen tandıra bırakıyoruz. Gece sabaha kadar sürekli erkeklerle nöbetleşerek yemeği karıştırmak suretiyle hazırlıyoruz. Sabah bayram namazından sonra gelen misafirlerimize ikram ediyoruz." diye konuştu.
Köy sakinlerinden 90 yaşındaki Mehmet Güler ise halise yemeğinin dini bayramlarda misafirlere ikram edildiğini dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › Muş'ta Bayram Geleneği 'Halise' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?