Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu - Son Dakika
Güncel

Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu

Musul\'u Deaş\'tan Kurtarma Operasyonu

Musul'un doğusunda yaşayan aileler, yoğun bombardıman sebebiyle hayatını kaybeden yakınlarının cenazelerini geride bırakarak, kaçmak zorunda kalıyor.

03.12.2016 15:42

Musul'un doğusunda yaşayan aileler, yoğun bombardıman sebebiyle hayatını kaybeden yakınlarının cenazelerini geride bırakarak, kaçmak zorunda kalıyor.

AA muhabirine konuşan kentin doğusundaki Gökçeli Mahallesi sakinlerinden Muhammed Ebu Ali, saldırılar nedeniyle ailelerin geride bırakmak zorunda kaldıkları cenazelerin defin işlemleri için gönüllü olarak Irak askerlerine yardım ettiğini belirtti.

"Bazıları saldırılardan kaçarken ölülerini geride bırakıyor. Sahibi olmayan çok sayıda cenazeyle karşılaştık." diyen Ebu Ali, kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim'den bu yana her gün 4 ila 10 arasında cenazeyi defnettiklerini söyledi.

Defin işlemleri sırasında çevrede bulunanlardan kimlik tespiti konusunda yardım aldıklarını aktaran Ebu Ali, ileride cenazesine sahip çıkmak isteyenler için ölenlerin isimlerini kaydettiklerini dile getirdi.

"Oğlum Ahmed'i defnedemedim"

Musul'un doğusundaki Aden Mahallesi sakinlerinden Mervan Leys (42), yaşadıkları bölgede çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Irak askerlerinin evlerini terk etmeleri yönünde uyarıda bulunduğunu söyledi.

Leys, "Irak güçleri bize evlerimizi terk ederek başka yerlere gitmemiz gerektiğini bildirdi. Evden çıkmamızla beraber keskin nişancılar 7 yaşındaki oğlum Ahmed'i öldürdü. Onu almak için durduğumuzda büyük oğlum Muhammed'i (18) de bacağından vurdular. Muhammed'in hayatını kurtarmak için Ahmed'i bırakmak zorunda kaldım." diye konuştu.

Acılı baba Leys, kaçmak zorunda kaldıkları için oğlunun cenazesini defnedemediğini belirterek, "Oğlumun cenazesini akrabalarım toprağa verdi." ifadelerini kullandı.

Sözlerine ağlayarak devam eden Leys, bazı ailelerin, yaşadıkları bölgedeki çatışmalar sebebiyle hayatını kaybeden yakınlarının cenazelerini bahçelere gömmek zorunda kaldığını belirtti.

DEAŞ sivil yerleşim bölgelerini bombalıyor

Batı Erbil Hastanesinde yeğeni Rahme ez-Zebidi'ye (16) refakat eden amca Abdussettar ez-Zebidi de terör örgütü DEAŞ'ın asker veya sivil farkı gözetmeksizin sivil yerleşim bölgelerine havan mermisi ve katyuşa füzeleriyle saldırdığını aktardı.

Zebidi, akrabalarıyla oturduğu sırada evin çatısına havan mermisi düştüğünü, aile bireylerinden birçoğunun yaralandığını dile getirdi.

DEAŞ'ın saldırıları sonucu aile bireylerinin bir kısmı ölen bir kısmı da yaralanan Musullu Abdulmunim Taha ise saldırılardan korunmak için kentin doğusunda yer alan El-Muharibin Mahallesi'ndeki evlerini tahliye ettiklerini anlattı.

Taha, evlerinden zırhlı araçların korumasında çıktıklarını ancak anacaddeye varmadan bomba yüklü bir aracın infilak ettiğini, saldırıda, babası, oğlu, kızı ve gelinini kaybettiğini, eşi ve kırk günlük torununun da yaralandığını söyledi.

Orduya bağlı Terörle Mücadele Birimi, çatışmaların devam ettiği bölgede ilk yardım faaliyetlerinin yürütülmesi için Musul'un Es-Semah Mahallesi'nde 200 metrekarelik bir evi sivil ve asker yaralılar için sağlık merkezi haline getirdi. Yaralıların büyük çoğunluğunu, kurtarılan bölgelerden askeri araçlarla getirilenler oluşturuyor.

Söz konusu sağlık merkezindeki askeri hemşire Muhammed el-Mahmud, "Her gün 15 ila 45 arasında çoğu sivil olan yaralılar getiriliyor. Çoğu havan topu veya intihar eylemleri nedeniyle yaralanmış oluyor. Yaralılar askeri araçlarla Erbil'deki hastanelere nakledilene kadar ilk yardımları burada yapılıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement