Okan Üniversitesi'nde düzenlenen Elektrikli ve Akıllı Araçlar Çalıştayı'na katılan Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum'a otomotiv sektörüne katkılarından dolayı üniversite senatosunun kararıyla "Onursal Doktora" unvanı verildi. Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut'un elinden Onursal Doktora Beratı'nı alan Nahum, "4 milyon araç üretip satarsak sadece otomotiv sektöründe 75 milyar dolarlık ihracatı yakalarız. Şu an maalesef stratejimiz tam olarak belli değil. Destek ve teşvikler doğru yere gitmiyor" diye konuştu.
Okan Üniversitesi'nin Tuzla Kampüsü'nde düzenlenen Elektrikli ve Akıllı Araçlar Çalıştayı'nın açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu'nun yanısıra otomotiv sektörü üst düzey temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, "Her akademik yıl düzenlediğimiz çalıştaylarla Türkiye ve dünya gündemini ilgilendiren konuları tüm paydaşların katılımıyla masaya yatırıyor, ilgili bakanlarımızı ağırladığımız bu etkinliklerde sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katkısıyla çözüm önerileri geliştiriyoruz" dedi.
Okan Üniversitesi'nin sektörel işbirliklerine verdiği öneme değinen Okan, "Amacımız, özgüveni olan, girişimci, en az iki lisan bilen, sadece Türkiye'de değil dünyada da iş bulabilecek gençler yetiştirmek" diye konuştu. Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut da, "Çalıştay kapsamında otomotiv duayeni Jan Nahum'a Onursal Doktora takdim etmenin gururunu yaşıyoruz" dedi. Okan Üniversitesi'nin Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Tuncay ise "Her toplumda bazı kahramanlar vardır. Jan Nahum da bizim teknoloji kahramanımızdır. Kahramanlık sadece meydanlarda dövüşerek değil bilim ve teknolojiyle de olur" diye konuştu.
"Olması gerekenden çok daha gerideyiz"
Elektrikli ve Akıllı Araçlar Çalıştayı'nın açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye'nin 1982'de 2.5 milyar dolar olan ihracatının 2012'de 152 milyar dolara ulaştığını, eskiden tarım ve gıda ürünleriyle yapılan ihracatın büyük bir çoğunluğunu artık sanayi ürünlerinin oluşturduğunu söyledi. Türkiye'nin hızla geliştiğini belirten Kavranoğlu, "Türkiye ile neredeyse aynı büyüklükte olan Almanya'nın ihracatı 1.5 trilyon dolar. Biz, şu an olması gerekenden çok daha gerideyiz. Ülkemizin layık olduğu yere gelmesi için çok çalışmalıyız" dedi. Hedefe giden yolda daha yararlı, katma değeri yüksek ürünler üreterek ihracatın arttırılması gerektiğini belirten Kavranoğlu, "Ar-Ge ve bilime yatırım yaparak bu yarışta yer alabiliriz. Bilim, sanayinin lokomotifidir" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından katılan Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum'a, Rektör Prof. Dr. Şule Kut tarafından Onursal Doktora Beratı takdim edildi. Nahum'a cüppesini Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan giydirdi. Törenin ardından Türkiye'deki yerli otomotiv çalışmaları hakkında sunum yapan Jan Nahum, "Bir işin gerekliliğine inanmadan, 'moda' diye yaparsak o işe verdiğimiz katkı tam olarak gerçekleşmez" dedi. 2023 hedefine giden yolda otomotiv sektörünün, gelmesi gereken noktaya sadece bir yerli araç modeliyle ulaşamayacağını belirten Nahum, "Dünyada başarılı bir model şu an 200 bin adet satılıyor. Bizim, otomotiv sektöründe 75 milyar dolarlık ihracata ulaşmamız için 4 milyon araç satmamız gerekiyor. Yani başarılı birçok yerli model geliştirip dünyaya satmalıyız" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Nahum: Teşvikler Doğru Yere Gitmiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?