Nevşehir'de 'Yanlış Kıble' Tedirginliği - Son Dakika
Güncel

Nevşehir'de 'Yanlış Kıble' Tedirginliği

Nevşehir\'de \'Yanlış Kıble\' Tedirginliği

Nevşehir'de bazı camilerin kıblelerinin 10 ila 20 derece arasında hatalı olduğu iddiası vatandaşları tedirgin etti.

26.04.2012 10:51  Güncelleme: 12:39

Nevşehir'deki bazı camilerin kıblelerinin yanlış olduğu iddiasıyla ilgili açıklama yapan İl Müftüsü Yakup Öztürk, "Gerek camilerde, gerek evlerde böyle ufak tefek sapmalar olursa kardeşlerimiz endişe etmesinler, evhama kapılmasınlar. Allah'ın izniyle kıldıkları namaz makbuldür" dedi.

Nevşehir il merkezinde bulunan bazı camilerin kıblelerinin 10 ila 20 derece arasında hatalı olduğu iddiası vatandaşları tedirgin etti. Bu konuda kimi vatandaşlar dini açıdan bir sıkıntı olmayacağını savunurken, kimileri de kılınan namazların kabul olmayabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk, sadece Nevşehir'de değil birçok ilde camilerde kıble tespiti yapılırken hata yapılmış olabileceğini, ancak bunun 45 dereceyi aşmadığı sürece dini açıdan bir sakınca yaratmayacağını söyledi.

Öztürk, "Maalesef bazı camilerimizde kıble tespiti yapılırken az veya çok hatalar yapılabiliyor. Tabii en güzeli hatasız kıblenin tespit edilmesidir ama duyduğumuz, gördüğümüz kadarıyla olabiliyor ki bazen ufak tefek sağa veya sola sapmalar olabiliyor. Sadece camilerde değil evlerde, bağ, bahçelerde kılınan namazlarda da bazen insanlarımız kıbleye yönelirken sapmalar olabiliyor. Bundan dolayı tabii bir fıkhı hüküm gerekiyor. Bu konuda değerli kardeşlerimiz müsterih olabilirler.

Evet kıble namazın şartlarından biridir ve kıbleye yönelmeden kılınan namaz namazın şartlarından biri yerine getirilmediği için sıhhatli olmaz. Kıbleye yönelmek nasıl olacak? Kıbleye yönelmek için Kabe'ye yöneleceğiz. Kur'an'daki ifadeye göre, 'Cenabı Allah buyuruyor ki; namaz kılacağın zaman yüzünü Mescidi Haram tarafına cevir.' Yüz, iki kulağımızın arasında kalan bölüme denmiş oluyor. Bu yüzümüzün herhangi bir bölümünü o tarafa çevirdiğimiz zaman kıbleye yönelmiş oluyoruz. Zaten kalbimizle niyet ederken de sorulduğu zaman 'Kıblem Kabe'dir. Ben o tarafa yöneldim' diyerek herkes inanıyor, niyet ediyor.

Tam isabet ettiği zaman sorun yok ama isabetlerde hata olursa, sapma olursa da bu durumda bazı görüş ayrılıkları var. Bazıları 20 dereceye kadar sapmanın bir mahsuru olmayacağını söylüyor, bazıları ise bu sapmanın ölçüsünü 45 dereceye kadar çıkartıyor. Gerek camilerde, gerek evlerde böyle ufak tefek sapmalar olursa kardeşlerimiz endişe etmesinler, evhama kapılmasınlar. Allah'ın izniyle kıldıkları namaz makbuldür. Çünkü onlar niyet olarak kıbleye yönelmişlerdir" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Nevşehir'de 'Yanlış Kıble' Tedirginliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement