Çukurova Üniversitesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, obez hastaların zayıflamak için yeni umudu olan 'tüp mide' ameliyatının başarı oranının yüzde 85 civarında olduğunu söyledi.
Belirli bir dozun üzerindeki şişmanlığın 'morbid obez' olarak adlandırıldığını kaydeden Doç. Dr. Parsak, "Morbid obez hastanın sağlığını tehdit eden şişmanlıktır. Bu hastalık beraberinde yandaş hastalıkları getiriyor. Dolayısıyla bu tarz morbid obez olan hastalarımıza şişmanlığın tedavisini öneriyoruz" dedi.
Bu hastalığın birinci tedavisinin beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve sportif aktiviteler olduğunu kaydeden Parsak, cerrahi müdahalenin en son alternatif olduğunu söyledi. "Her hasta ya da her şişman ameliyat olacak diye bir kaide yok" diyen Parsak, ameliyat için vücut kitle indeksini baz aldıklarını aktararak, "Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan hastalarda ya da 35'in üzerinde olsa bile yanında mutlaka şişmanlık nedeniyle bir hastalık olduğu durumda tüp mide ameliyatı önerilmekte. Bu ameliyat laparoskopik dediğimiz kapalı teknikle yapılıyor. 4 ya da 5 tane yarım santimlik kesi üzerinden yapılan bir teknik. Bu teknikle midenin ortalama 4'te 3'ü çıkartılıyor. Uzunlamasına değil de genişliği kenar kısmından alınıyor. Yani midenin genişleyebilme imkanı ortadan kaldırılıyor. Mide tamamen ince, küçük, yaklaşık iki santim genişliğinde bir tüp haline getiriliyor" ifadelerini kullandı.
"AÇLIK HORMONUNU SALGILAYAN KISIM ÇIKARTILIYOR"
Doç. Dr. Parsak, tüp mide ameliyatında iki tane temel faktör olduğuna dikkat çekerek, "Birincisi iki santimlik bir mide poşu kaldığı için hastalarımız çok fazla yemek yemeden doyuyorlar. İkincisi ise midenin içinde bulunan ve açlık hormonu sargılayan kısım da çıkartılıyor. Dolayısıyla daha az acıkıyoruz ve yemek yer yemez doyuyoruz. Ameliyatın ana amacı ve başarısının sırrı bu" dedi.
Hastayı ideal kiloya getirmek için öngörülen sürenin bir ila iki yıl arasında olduğunu belirten Parsak, şunları kaydetti:
"İki yılın sonunda hastanın ideal kiloya gelmesi bizim için başarı anlamına geliyor. Ama bu erken başarı. Geç başarı ise hastanın ideal kilosuna geldikten sonra da mevcut durumun devam ettirilmesi. Bunun için de mutlaka ve mutlaka hastalarımıza belirli bir diyet önerisi ve belirli bir fiziksel aktivite önerilerimiz oluyor. Eğer bunlara uyulmaz ise bu ameliyatların hangisini yaparsanız yapın, hastaya ait faktörler vardır. Yani hasta diyet, sportif egzersiz önerilerine uymaz ise bu ameliyat başarılı olmayabilir. Ameliyatın başarı oranı yüzde 85 civarındadır. Her 5-6 hastadan bir tanesinde başarısız olunuyor. Başarısız olmada da en büyük etken hastanın kendine ait nedenleridir."
Tüm mide tekniğinin 15-16 yerde yapıldığını kaydeden Parsak, bu ameliyatı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ayda 15 ila 20 civarında yaptıklarını söyledi.
"3 AYDA 60 KİLO VEREN DE VAR, 35 KİLO DA"
Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, tüp mide tekniğinin başarı oranının yüksek olduğunu vurgulayarak, "3 ayda 60 kilo veren hastamız da var, 3 ayda 35 kilo veren hastamız da var. Hastaya ait faktörler var ama bir yılda şu kadar kilo verdim değil, bu iş bir süreç meselesi. Hastalar için bir ila iki yıl arası bir süreç hedeftir. Ama kendilerine düşen görevlerde vardır. Ben hangi ameliyatı olursam olayım artık çok çabuk bir şekilde kilo vereceğim, hiçbir şey yapmamıza gerek yok gibi bir şey söz konusu değil. Uygun önerileri yapmak kaydıyla gerçekten başarı oranı yüksek. Hastalarda herhangi bir sindirimsel bozukluğa yok açmayan, kıymetli bir teknik gibi görünüyor tüp mide tekniği" diye konuştu.
Tüp mide ameliyatı olan 19 yaşındaki Seda Karacalı ise, sağlığı açısından zayıflamak istediğini belirterek, "Yaşım daha 19. Ameliyat olalı 2 hafta oldu. 2 hafta içinde 11 kilo verdim. İnşallah vermeye devam edeceğim. Doktor beyin söylediğine göre 2 yıl içerisinde ideal kiloya ulaşacakmışız" ifadelerini kullandı.
29 yaşındaki Zeynep Demir de, fazla kilolarının boyun fıtığına sebep olduğunu kaydederek, "Boyun fıtığım beyin damarlarımı sıkıştırıyor. Beyin felci geçirme ihtimalim çok yüksek. Bel fıtığı oldum yine kilom nedeniyle. Belime baskıdan dolayı ameliyat olmam gerekiyor. Ameliyata bu kilomla girersem felç olma ihtimalim çok yüksek. Yani hayati tehlikesi çok fazla benim için. Tüp mide ameliyatı benim için sağlıklı yaşam için yeni bir adım" dedi. - ADANA
Son Dakika › Güncel › Obez Hastaları İçin Yeni Umut - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?