Öğrencilerden Bağda Don Zararını Önleyecek Proje - Son Dakika
Güncel

Öğrencilerden Bağda Don Zararını Önleyecek Proje

Öğrencilerden Bağda Don Zararını Önleyecek Proje

Manisa'da zirai don sebebiyle her yıl 500 bin dönüm civarında bağ zarara uğrarken, çiftçileri sevindirecek proje ortaokul öğrencileri tarafından geliştirildi.

04.06.2016 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da zirai don sebebiyle her yıl 500 bin dönüm civarında bağ zarara uğrarken, çiftçileri sevindirecek proje ortaokul öğrencileri tarafından geliştirildi. Yunusemre İlçesi'ndeki Çağatay Uluçay Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Osman Mutlu Işık danışmanlığında öğrenciler Tuğberk Çalışkan, Kadirhan Karagülle ve Mehmet Ballıoğlu tarafından geliştirilen proje, bağları donun yanı sıra, yaz yağmurları, hırsız ve yabani hayvanlardan da koruyacak.

Üzüm Bağı ve Sergisini Koruma Projesi'nin öğrenciler tarafından sürekli geliştirildiğini belirten Çağatay Uluçay Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Osman Mutlu Işık, Manisa'nın üzüm yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bir bölge olduğunu hatırlatarak "Yazın belli dönemlerde hasadı yapılan ürün tarlanın genelde hemen yanı başında sergi diye adlandırılan kısımlara serilerek kurutulmaya bırakılmakta. İşte bu kurutma esnasında yağabilecek olası yaz yağmurlarının ürüne zarar vermesini önlemek amacıyla geliştirdiğimiz sistem, yağmur yağdığında yağmur sensörü sayesinde üzüm sergisinin üstünü tasarladığımız düzenek ile kapatmakta. Böylelikle kurutulan üzümler yağmurdan etkilenmemektedir" dedi.

Hareket algılayıcı sensör

Çiftçilerden ilgi görmesi haline patent alma başvurusunda bulunacaklarını belirten Işık, sistemin her büyüklükteki bağda uygulanabileceğini ifade etti. Işık, "Tarla içerisine yerleştirdiğimiz rezistanslar yardımıyla mahsul daha toplanmadan önce don olayının gerçekleşeceği sıcaklık değerlerine indiğinde ısı ve havadaki nem algılayıcı sensörler yardımıyla otomatik çalışarak sera etkisi yaratacak ve ürünler korunacak. Öğrencilerimiz hırsızlık veya yabani hayvanlar tarafından tarlada oluşabilecek zarara karşı hareket algılayıcı sensörler kurdu. Harekete karşı algılanan sirenin tetiklemesi ile led ışıklar yanacak ve ultrasonik ses dalgaları ile hırsızlar veya yabani hayvanlar uzak tutulacak. Projeyi daha da geliştirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Öğrencilerden Bağda Don Zararını Önleyecek Proje - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement