Ok Fcan25 Bin Dolarlık Baston - Son Dakika
Güncel

Ok Fcan25 Bin Dolarlık Baston

ŞENER TOKTAŞ/HARUN NACAR - Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 5 asırlık ceviz ağacı üzerine gümüş, zümrüt, yakut ve sedef işlenerek üretilen baston, fiyatıyla adeta dudak uçuklatıyor.

13.01.2016 11:07

ŞENER TOKTAŞ/HARUN NACAR - Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 5 asırlık ceviz ağacı üzerine gümüş, zümrüt, yakut ve sedef işlenerek üretilen baston, fiyatıyla adeta dudak uçuklatıyor.

Adilcevazlı baston ustası Cumali Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel Türk el sanatlarının gün geçtikçe yok olduğunu belirterek buna dikkati çekmek amacıyla değerli bir ürün yaptığını söyledi. Birol, "Bu bastonu, Uluslararası Doğu Akdeniz Seyahat Acenteleri Fuarı'nda (Emitt) sergileyeceğim. Yaklaşık 5 aydır bu bastonun üzerinde çalışıyorum. Bu eser, 6'ncı ayında bitecek. 6 ayda üreteceğimiz bu bastonu Emitt'te sergileyeceğim" dedi.

Hizan ilçesinde yürütülen yol çalışmasında kesilen ve 5 asırlık ceviz ağacından aldıkları parçadan bastonu ürettiğini anlatan Birol, bastonun baş kısmını ise manda boynuzu kullanarak yaptığını ifade etti.

Bastonun ortasına 925 ayar gümüş tel işlediğini bildiren Birol, ayrıca halka haline getireceği 75 parça gümüşü de bastona yerleştireceğini dile getirdi. Bu halkaların üzerine 75 zümrüt, yakut ve sedef taşı kakma yöntemiyle işleyeceğini aktaran Birol, şöyle konuştu:

"Baston üzerinde yapacağımız kakma işçiliğiyle açacağımız kanala bu taşları yerleştireceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu bastonumuza 25 bin dolar fiyat belirledik. Bu da 75 bin liraya tekabül ediyor. Değerli taşları kullandığımız için bu fiyatı belirledik. Araba fiyatından ziyade yok olmaya yüz tutmuş sanatların yeniden yaşatılmasına ilgi ve dikkat çekmek için ürünü yaptık."

- "Baston, asaletin ve gücün sembolü"

Birol, talep olduğunda aynı bastonu 6 ayda yapabileceğini belirtti. Özellikle Dubai pazarının kendileri için büyük önem taşıdığını dile getiren Birol, "Eğer Dubai'de düzenlenen fuara gidebilirsek daha fazla müşterimizin olacağına inanıyorum" dedi.

Bastonun aynı zamanda gücün ve asaletin sembolü olduğunu ifade eden Birol, şunları söyledi:

"Bazen göz, bazen dayanak, bazen de üçüncü bir ayaktır. Sevdiklerinize takdim edildiğinde hayırlı ve uzun ömrün ifadesidir. 40'ından sonra kullanılması sünnet, her evde olması gereken bir aksesuardır."

- "Bastonculuk sanatı yaşatılmalı"

Bastonculuk sanatında ailede 3'üncü kuşak olduğuna işaret eden Birol, geleneksel el sanatlarının yaşatılması için engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Geçen yıl bölgedeki sorunlarından dolayı turizmin bir anda sekteye uğradığını ve bu olayların kendilerini zor durumda bıraktığını anlatan Birol, şunları kaydetti:

"İlçemizde bastonculuk sanatının 3 bin yıllık geçmişi var. Buradaki ceviz ağaçlarından baston üretiyoruz. Üretirken de hassasiyet gösteriyoruz. Tamamen el emeği ve göz nuruyla baston üretiyoruz. Makineleşmeye karşıyız. Makineleşmeyle el sanatı, sanat olmaktan çıkıyor. Baston ilçemizde yüzlerce yıl nasıl üretiliyorsa bugün de aynı şekilde üretiliyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ok Fcan25 Bin Dolarlık Baston - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement