Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) katılacak olan ve geçirdiği rahatsızlık nedeniyle görme- işitme yetileri azalan 35 yaşındaki Murat Kefeli'nin soruları bilgisayar ortamında görerek yanıtlamasını yine uygun bulmadı.
Niğde Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü'nden mezun olmasının ardından 'idyopatik nöropati' hastalığı nedeniyle görme ve işitme yetileri azalan Murat Kefeli, yaşamını Antalya'da sürdürüyor. Yeteri kadar duymadığı sağlık raporunda yazmasına rağmen 2010 YGS'ye 2 yardımcı personel eşliğinde alınan Kefeli, ayrımcılığa uğradığını iddia ederek hukuk mücadelesi başlattı. Kefeli, haksızlığa uğradığı iddiasıyla açtığı davayı 2012 yılında kazandı. Mahkeme kararından sonra geçen yıl tekrar başvuran Kefeli'ye, ÖSYM Başkanlığı ilk önce olumlu yanıt verdi, ancak sınava 40 saat kala kararından vazgeçti.
2010'daki sınavda 14, geçen yılki sınavda 24 soru cevaplayabilen Kefeli, pazar günü yapılacak YGS'de sınav sorularının erişilebilir şekilde verilmesi talebini tekrar iletti. Ancak ÖSYM Başkanlığı bu talebi reddederek, söylenenleri algılayacak kadar duymayan ve özel bir iletişim yöntemi kullanan Kefeli'ye, okutman aracılığıyla sınava alınacağını bildirdi. Kefeli, "Duyamıyorum, göremiyorum. Derdimi bir türlü anlatamıyorum" dedi.
Anayasa, BM Engelli Hakları Sözleşmesi bir yana, ÖSYM'nin kendi kuruluş kanununa aykırı hareket ettiğini aktaran Kefeli, şöyle konuştu:
"Göz göre göre ayrımcılık yapılıyor. İlgili kanun, ÖSYM Başkanlığı'na teknolojiyi kullanma yetkisini veriyor. Sınava giren bütün adaylara fırsat eşitliği sunmakla yükümlü kılıyor. Ancak ÖSYM, engellilerin aleyhine işleyen ve hiçbir adalet anlayışıyla bağdaşmayan sözde bir fırsat eşitliği sunuyor. Diğer adayların sınavından sonra soruların bilgisayara yüklenmesinin bile reddedilmesi, ÖSYM'nin 'Sınav güvenliği gerekçesiyle' diye başlayan açıklamalarında ne kadar samimi olduğunu gözler önüne seriyor."
ÖSYM'nin mahkeme kararına rağmen gerekli adımları atmamasına anlam veremediğini vurgulayan Kefeli, "Ben mücedalemi sadece kendim için değil, tüm engelliler için yapıyorum. Binlerce engelli genç sınavlarda başarısız oluyor, çünkü yardımcı olunmuyor. Ben göremiyor ve duyamıyorum. Ailemle de kendi geliştirdiğim avuç içine yazma iletişimiyle anlaşabiliyorum. Tek istediğim elinde her türlü teknoloji bulunan ÖSYM'nin soruları anlayabileceğim bir sistem kurarak beni sınava tabi tutması. Bunu yapmıyorlar" diye konuştu. - Antalya
Son Dakika › Güncel › ÖSYM'den Engelli Adaya Yine Ret - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?