Özbekler Tekkesi'nde Hırsızlık - Son Dakika
Güncel

Özbekler Tekkesi'nde Hırsızlık

Özbekler Tekkesi\'nde Hırsızlık

Haber-kamera.Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan ve 300'den fazla tarihi eserin bulunduğu Üsküdar'daki Özbekler Tekkesi kimliği belirsiz kişiler tarafından soyuldu.

11.10.2011 15:26

Haber-kamera: Cengiz ÇOBAN-İstanbul-DHA

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan ve 300'den fazla tarihi eserin bulunduğu Üsküdar'daki Özbekler Tekkesi kimliği belirsiz kişiler tarafından soyuldu. Geçtiğimiz cumartesi gecesi tekkenin arka camındaki demir parmaklıkları keserek içeriye giren hırsızların ilk belirlemelere göre 3 adet el yazması Kur'an-ı Kerim ve çok sayıda tarihi eseri aldıkları belirtildi.

"TEKKE DAHA ÖNCE VAKIFLARA DEVREDİLMİŞTİ"

Edinilen bilgiye göre hırsızlık olayı pazar sabahı ortaya çıktı. Çok sayıda tarihi eserin çalındığı hırsızlıkla ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Hangi tarihi eserlerin çalındığı ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yapacağı sayımdan sonra belli olacağı belirtildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bakıma alınan ve 2 yıldır onarımı devam eden Özbekler Tekkesi'nde güvenlik kamerasının bulunmadığı belirtildi. Hırsızlıkla ilgili gazetecilere açıklama yapan İbrahim Ethem Efendi'nin torunlarından son Şeyh Necmettin Efendi'nin oğlu Ethem Özbekkangay , tekkeden hangi eserlerin çalındığını henüz net olarak bilmediklerini söyledi. Gerekli sayımların yapılmasından sonra hırsızlık boyutunun net bir şekilde ortaya çıkacağını belirten Özbekkangay, 'Tekke daha önce vakıflara devredilmişti. Bütün sorumluluk onlardaydı. Yaklaşık 2 yıldır burada tadilat vardı. Güvenlik kameraları bulunmuyor. Alarm sistemi ise tadilat nedeniyle sökülmüştü. Hangi eserlerin çalındığını tam olarak bilmiyoruz. Gerekli çalışmalar polis tarafından yapılıyor. Çok üzgünüz.' diye konuştu.

SAKAL-I ŞERİF DE VAR

Tekkede yapılan ilk incelemelerde zanlıların koruma altında bulunan Sakal-ı Şerif'i bulunduğu yerden alamadıkları belirlendi. Demir parmaklıkları keserek içeriye giren hırsızların Şeyh Ethem Efendi'nin pergeli ile Ebru eserlerini de almadıkları açıklandı.

ERTEGÜN AİLESİ'NİN AİLE MEZARLIĞUI DA BU TEKKEDE

Özbekler Tekkesi'ndeki aile mezarlığında dünya müzik endüstrisinin en önemli isimlerinden Ahmet Ertegün ile ağabeyi Nasuhi Ertegün'ün, Atatürk ile İnönü döneminin Washington Büyükelçisi olan babaları Münir Ertegün'ün ve büyükbabaları evkaf nazırlarından Mehmet Cemil Bey'in de kabirleri de bulunuyor.

ÖZBET TEKKE TARİHÇESİ

1755'te Maraş Valisi Abdullah Paşa tarafından kuruldu. 19. Asırda Sultan Abdülmecid ve Abdülhamid tarafından restore ettirildi, büyütüldü ve tam teşekküllü bir dergâh hâline getirildi. Tekke, Orta Asya'dan İstanbul'a gelenlerin konakladıkları bir yer olmasının yanı sıra, İstanbul'da pek bilinmeyen ve Orta Asya'ya mahsus 'Ahmed Yesevîö sistemini de temsil etti. Tekkenin altıncı şeyhi, dönemin önemli ebrucularından Mehmet Sadık Efendi oldu. Daha sonra ise 'hezârfenö yani 'bin fen sahibiö diye bilinen oğlu İbrahim Edhem Efendi şeyh olarak tekkenin başına geçti. Tekkede 49 yıl şeyhlik yapan İbrahim Edhem Efendi, burayı bir ilim ve sanat merkezi haline getirdi. Tekkelerin 1925'te kapatılmasından önceki son şeyhi olan Atâ Efendi ile Millî Mücadele tarihinde önemli bir yer edindi.

Kuvayı Milliye'ye katılmak isteyen çok sayıda milliyetçi, Anadolu'ya Özbekler merkez olarak kullanan gizli direniş teşkilâtı tarafından gönderildi. Özbekler tekkesini kullanarak Anadolu'ya gidenler arasında İsmet İnönü, Mehmed Âkif Ersoy, Celâleddin Ârif Bey, Ali Fuad Cebesoy'un babası İsmail Fazıl Paşa ve Halide Edip Adıvar ile eşi Adnan Adıvar da bulunuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Özbekler Tekkesi'nde Hırsızlık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement