Bin 800 Yıllık Soli Pompeipolis Antik Kentte Kazı Çalışmaları Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Bin 800 Yıllık Soli Pompeipolis Antik Kentte Kazı Çalışmaları Sürüyor

Bin 800 Yıllık Soli Pompeipolis Antik Kentte Kazı Çalışmaları Sürüyor

Mersin'in merkez Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir Mahallesi’nde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kent’te 2014 kazı çalışmaları sürüyor.

05.08.2014 10:44

Mersin'in merkez Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir Mahallesi'nde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kent'te 2014 kazı çalışmaları sürüyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, "Bu yıl ilk defa o döneme ait bir tuvalet örneği bulduk. Yine Roma dönemi sikkeleri ortaya çıktı. Bunlar bize tarihlemede yardımcı oluyor. Bütün bu çalışmalar tamamlandığında burası bilgi tabelaları ile halka açılacak" dedi.

17 Temmuz 2014 tarihinde başlanan Soli Pompeipolis Antik Kent kazıları ile ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Remzi Yağcı, 15 işçi olmak üzere 30 kişiyle kazılara devam ettiklerini söyledi. Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi sütunlu cadde ve höyükte çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Yağcı, "Sütunlu caddedeki amacımız ve misyonumuz bu caddenin temizlenerek açığa çıkarılması ve restore edilerek ayağa kaldırılmasıdır. Restorasyonun güney ucunda bir kısmını tamamladık. 2013 yılında resmen bitmiş oldu. Bu alanın kuzeyindeki plan karelerde restorasyonu devam ettirebilir miyiz diye bir ön çalışma yapıyoruz. Kazı çalışmalarımız restorasyona yönelik" diye konuştu.

"ROMA DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ AYRINTILAR ELDE EDİYORUZ"

Restorasyonun yanında yaptıkları kazılarda Roma dönemine ait önemli ayrıntılar da elde ettiklerini vurgulayan Yağcı, "Örneğin dükkanlar var. Dükkanların bodrum katlarında ilginç buluntularla karşılaşıyoruz. Dönemin ticaret ve sosyal hayatını bize yansıtan objeler ortaya çıkıyor. Önemli bir kontekst bu yıl temizlenerek ortaya çıkarıldı. Bu bir latvinya. Yani günümüz anlamında tuvalet. O dönemde kullanılan bir tuvalet örneği bulduk. Bu ilgi çekici, o dönemin sosyal hayatı ile ilgili. Diğer yandan kaldırdığımız toprak kütlelerinin altında yeni sütun başlıkları ortaya çıktı. Yine Roma dönemi bulduğumuz kontekstlerin çevresinde Roma dönemi sikkeler ortaya çıktı. Bunlar bize tarihlemede yardımcı oluyor. Yanı sıra sütunlu caddeyi de gezilebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmalar tamamlandığında burası bilgi tabelaları ile halka açılacak ve kamu oyu daha geniş olarak kazı çalışmaları hakkında bilgi edinmiş olacak" şeklinde konuştu.

Sütunlu caddenin M.S. 2. veya 3. yüzyılda gelişimini tamamladığını belirten Yağcı, "Limanıyla birlikte bir bütünlük oluşturuyor. Doğu Akdeniz'in en büyük limanlarından birisi. Yani şu an Roma arkeolojisi ile uğraşıyoruz. Roma arkeolojisi Anadolu'nun bu kesimi için çok önemli. Çünkü ticaret ağları üzerinde bulunuyor ve biz de buluntularla bunu gün yüzüne çıkarmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU YIL TAPINAĞIN YERİNİ BULMAYI AMAÇLIYORUZ"

Soli Höyükteki çalışmaların da arkeik terasta sürdüğünü vurgulayan Yağcı, "Arkeik terasın önemi M.Ö. en geç 6. yüzyılda yapı kompleksinin bulunduğu ilginç bir kontekst. Nedeni de 6. ve 7. yüzyılda Soli Antik Kenti Lodos Rindoslar tarafından kolonize edilmiş. İşte bu kolonize edilmiş olan çağı gösteren önemli buluntular var. Bu buluntular arasında yaban keçisindeki krater parçaları oldukça özenle bezenmiş. Diğer yandan burada bir tapınağın varlığını işaret eden çatı kaplama levhalar, mimari terakotalar var. Bu yıl da gelmeye devam ediyor. Biz de bu tapınağın yerini kesin bir şekilde belirlemeye çalışıyoruz. Geniş bir alanda çalışıyoruz. Buralarda bu tapınağın yerini bulmayı amaçlıyoruz. Bunun önemi kolarizasyon Soli Höyükte ne şekilde gerçekleşti. Bu arkeolojik şekilde nasıl kanıtlanabilir. Bunun üzerinde çalışıyoruz. En önemli yanı buranın bir tapınım merkezi olması. Çünkü bugüne kadar elde edilen arkeolojik verilere göre Soli'nin doğusunda bu tür mimari terekotalar henüz ele geçmedi. Burası Asurlular ile Yunanlıların karşı karşıya geldiği bir sınır bölgeydi. Böylelikle Soli'nin bu sınırda Giretler tarafında yer aldığı görmekteyiz" dedi.

Yağcı, bu sene kazı çalışmalarının daha uzun süreceğini ifade ederek, Ağustos ayı sonuna kadar çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bin 800 Yıllık Soli Pompeipolis Antik Kentte Kazı Çalışmaları Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement