Tarihi Camilerde Engel Kalkmadı - Son Dakika
Güncel

Tarihi Camilerde Engel Kalkmadı

Tarihi Camilerde Engel Kalkmadı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2012 yılında başlatılan engelsiz cami projesinde birçok cami engellilere göre düzenlenirken tarihi camilerdeki engel kaldırılamıyor.

25.07.2014 12:54

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2012 yılında başlatılan engelsiz cami projesinde birçok cami engellilere göre düzenlenirken tarihi camilerdeki engel kaldırılamıyor. Özellikle camilerdeki eğimler projelerin uygulanmasına izin vermezken, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün onaylamadığı projeler hayata geçirilemiyor.

Şehzadeler şehri Manisa'nın merkezinde bulunan ve bugün hala kullanılan 23 tarihi cami ve mescitte, özellikle tekerlekli sandalye veya akülü araba kullanan bedensel engellilere göre yeniden düzenleme yapılamıyor. 2012 yılında başlatılan 'Engelsiz cami' projesi kapsamında camilerin engellilerin giriş çıkışlarına göre yeniden düzenleneceği, tarihi camilere tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde engelli vatandaşların kullanabileceği şekilde giriş çıkışlar yapılacağı açıklanmıştı. Gerek camilerin tarihi dokusu gerek fazla olan eğimler sebebiyle, Manisa'nın merkezinde bulunan tarihi cami ve mescitlerde engellilere yönelik bir çalışma yapılamadı.

20 CAMİ ENGELLİLERE GÖRE DÜZENLENDİ

Manisa'nın büyükşehir belediyesi olmasının ardından cami sayısının 200n üzerine çıktığına dikkat çeken Manisa Müftüsü Sinan Cihan, şunları söyledi: "Manisa merkezdeki camilerimizde bedensel engelli kardeşlerimizin ulaşabilmelerini temin için 20 camimizde gerekli çalışma yapılmış ve bedensel engelli kardeşlerimizin hizmetine sunulmuştur. Önümüzdeki dönemde bu çalışmalar devam edecektir. Merkezdeki mahallerimizde 95 cami var. Köylerimiz ve beldelerimiz de mahalle oldu. Dolayısıyla 200 üzerinde cami oluştu. İnşallah önümüzdeki dönemde bu çalışmaları devam ettireceğiz."

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜYLE GÖRÜŞÜLECEK

Engelsiz cami projesi kapsamında uygulama imkanı olan camilerde mümkün mertebe uygulamayı hayata geçirdiklerini anlatan Müftü Cihan, bu çalışmaları yaparken tarihi camilerde bunu yapamadıklarını söyledi. Tarihi camilerde bu uygulamayı yapmanın oldukça zor olduğunu anlatan

Cihan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncelikle merdivenlerde eğim problemi var. Yani bedensel engelli bir kardeşimizin bir araçla, tekerlekli sandalye veya akülü araçla o eğimi çıkma imkanı yok denecek kadar az. Örnek olarak söylüyorum Sultan Camisini ele alalım. Orada öyle bir eğim oluşturacaksınız ki çıkılabilir ve inilebilir olacak. O da yola kadar taşıyor doğu tarafından baktığımızda. Bu konuda Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle yeniden görüşmeye ihtiyacımız var. Bunu bayramı müteakiben inşallah gerçekleştireceğiz. Tarihi camilerde de mümkün olabilecek alternatif projeler üzerinde yeni bir çalışma yapılacak." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihi Camilerde Engel Kalkmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement