Özgürel'den Darbelere Bakış - Son Dakika
Güncel

Özgürel'den Darbelere Bakış

Özgürel\'den Darbelere Bakış

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen 'Esenler Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu Gazeteci Avni Özgürel idi.

26.03.2012 18:23  Güncelleme: 18:21

Millet iradesine yönelik müdahalelerin Osmanlı döneminde başladığını ifade eden Özgürel, 28 Şubat sürecinde demokrasinin nasıl hedef alındığını anlattı.

.....

Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta Gazeteci Yazar Avni Özgürel Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze darbelerin ülkemize yansımalarını anlattı.

Büyük bir dinleyici topluluğunun katıldığı ve ilgiyle takip ettiği konferansta Özgürel, ülkemizdeki darbelerin tarihini anlattı. Özgürel, darbeler sürecinin Osmanlı İmparatorluğu döneminden başladığını ve 28 Şubat'a kadar uzandığını anlattı. Osmanlı'da da isyanların 'Bazı grupların iktidara gelmek için' orduyu kullandıklarını ifade eden yazar Özgürel, darbecilerin bugün yaptıkları gibi o günlerde de (ülke elden gidiyor), (parçalanıyor) mantığıyla yönetime el koyduklarını ifade etti.

Abdüzaziz İntihar Etmedi Öldürüldü

Sultan Abdülaziz'in ölümünün bilinenin aksine intihar olmadığını söyleyen Özgürel, Mithat Paşa başta olmak üzere bazı yazar- çizer ve bir takım din adamlarının Osmanlı paşalarını ikna etmesiyle öldürülerek yerine V. Murat'ın geçirildiğini belirtti.

V. Murat'ın, Sultan Abdülaziz ile çıktığı Avrupa seyahatinde, Galler Prensi Edward'ın yakın dostluğunu kazanarak Mason olduğunu ve bir darbe ile padişah olmak istediğini de ifade eden yazar, İngiltere'nin siyasi tuzaklarla İstanbul'da Mason Locasını kurdurttuğunu, V. Murat'ın padişah, Mithad Paşa'nın da sadrazam olmasının sağlandığını kaydetti.

İttihat Ve Terakki Bir Çeteydi

Sultan Abdüzaziz'in ölümünü araştırmak üzere 2. Abdülhamid tarafından kurulan Yıldız Mahkemeleri'ni Ergenekon terör örgütünün yargılandığı Silivri Mahkemelerine benzeten Özgürel, Sultan Abdülhamid'in saltanatı sürecince benzer bir darbeci kadroyla karşı karşıya kaldığını söyleyerek, bu partinin de İttihat ve Terakki olduğunun altını çizdi.

Özgürel dünya siyasi tarihinde iktidara gelmiş ilk ve tek çetenin İttihat ve Terakki olduğunu, Sultan Abdülhamid'e yönelik ayaklanmaların ve darbe çağrılarının Cumhuriyet mitinglerine çok benzediğini belirtti.

Yazar Özgürel ayrıca, siyasi cinayetler ve darbe ile II. Abdülhamid'i tahttan indirip muhaliflerini ortadan kaldırarak iktidara gelen İttihad ve Terakki Cemiyeti zihniyetinin, gelecek yıllarda da darbe yaparak vatan kurtarmayı bir gelenek haline getirdiğini sözlerine ekledi.

27 Mayıs Bir Tasfiyeydi

27 Mayıs 1960 darbesinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik boyutlarına dikkat çeken Özgürel, darbeci subayların kurduğu Milli Birlik Komitesi tarafından belirlenen 275 general ve 7.000 subayın emekliye sevk edildiğini, Genel Kurmay Başkanın da tekme tokat dövülerek er rütbesine indirildiğini kaydetti.

Siyasilere ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik bu tasfiyenin, Cumhuriyet Halk Partisi'ne yaradığını, ordu ve yargı gibi iki önemli kurumun siyasetin üstüne getirildiğini ifade etti.

12 Eylül Nato Ürünü

Özgürel 12 Eylül darbesinin, bir ABD ve NATO operasyonu olduğunu ima ederek, Yunanistan'ın NATO'ya dönüşünü sivil hükümetlerle sağlayamayacağını anlayan ABD'nin, Türkiye'de darbecilerle 12 Eylül'ü planlayıp uygulamaya koyduğunu ileri sürdü.

1982 Anayasası'nın, 1961 Anayasası'nın vesayetçi anlayışının devamı olduğunu belirten Özgürel, tek farkın darbeci zihniyetin, darbe mağdurlarının yeniden iktidara gelebileceğini düşünemediklerini söyledi.

28 Şubat'ın Perde Arkası

Özgürel son olarak, 1997 yılında Refahyol hükümetinin istifasıyla son bulan dönemin perde arkası ile ilgili de açıklamalarda bulundu. CHP zihniyetine ait rejim, Cumhuriyet tarihi boyunca mücadele ettiği ideolojik görüşün sandıktan birinci parti çıkmasıyla şok yaşadığını ifade eden Özgürel, o dönemde Refah Partisi'ne karşı bütün siyasi partilerin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir oyunun içerisinde olduğu ileri sürdü.

Özal ile güçlenmeye başlayan Anadolu sermayesinin Erbakan döneminde ivme kazandığını kaydeden Özgürel, 28 Şubat'ta esas meselenin, hükümetten rahatsız olan büyük sermayenin bazı çevreleri tetiklemesiyle ortaya çıktığını belirtti.

Büyük ilgi gören programın ardından, Esenler Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Adil Şenden Avni Özgürel'e teşekkür ederek çiniden yapılmış bir tabak hediye etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Özgürel'den Darbelere Bakış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement